FARKINDALIKÖNE ÇIKAN HABERLERSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Doktor kontrolü ile olumsuz sonuçları engellemek mümkün!

Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, ağır sonuçlara yol açabilen grip hastalığının ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Yaycı, özellikle bazı risk gruplarında hastalığın çok daha ağır seyredebileceğinin ve bu risk gruplarına özel önlem alınmasının şart olduğunun altını çizdi.
Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, genelde Ekim sonu ve Kasım aylarında kendini gösteren mevsimsel grip hastalığının bu sene daha erken başlayacağına dair işaretler alındığını söyledi. Yaycı, ağır sonuçlara yol açabilen grip hastalığının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, “Özellikle okulların açıldığı bu dönemde dikkatli olmakta yarar var. Erken başlanan tedavi ise hastalık süresini kısaltacak, olumsuz sonuçları engelleyecektir” dedi.  

COVID-19 salgını sırasında alınan önlemler tüm dünyada grip hastalığının son 2 senedir çok düşük düzeyde kalmasına neden oldu. Son zamanlarda bu önlemlerin gevşetilmesi ile grip hastalığının ön plana çıkması gündemde. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, genelde Ekim sonu veya Kasım ayında başlayan mevsimsel grip hastalığının bu sene daha erken başlayacağına dair işaretler alındığını belirterek, “Gripte erken dönemde tedaviye başlandığı takdirde hastalık süresi belirgin şekilde kısalıyor. Hastalık tedavi edilmediğinde özellikle belirli yaş gruplarında ve risk gruplarında ağır seyrediyor. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, vücut ağrıları, nadiren kusma ve ishal ile seyreden grip hastalığında erken başlanan tedavi ile hastalık süresi 3-3,5 gün civarında kısalıyor. Ayrıca grip nedeniyle ortaya çıkabilecek ağır sonuçların da önüne geçilebiliyor” diye konuştu.   

Belirtilerin başladığı ilk andan itibaren hekim ziyaretinde bulunmak gerekiyor

Murat Yaycı, grip hastalığının bu yıl daha erken kendini göstereceğine dair işaretlerin ilk olarak Avustralya’da ortaya çıktığını söyledi. Yaycı, “Avustralya’da son 5 yılda grip vakaları Eylül ayından itibaren artmakla birlikte  2019 yılında Haziran’dan itibaren  artış yaşandı ve  Temmuz ayının sonlarında ise en yüksek seviyeye ulaştı. Bu sene ise Avustralya’da grip vakaları geçmiş yıllardan farklı olarak daha erken artış gösterdi. Vakalar Haziran ayında 30.000 seviyelerine dayandı. Güney yarımkürede her zamandan daha erken dönemde gözlenen grip vakaları, bizleri de okulların açıldığı Eylül ayı ile birlikte daha dikkatli olmaya çağırıyor” dedi.

Grip hastalığının ağır sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Murat Yaycı, bu nedenle hastalığın ciddiye alınması gerektiğini dile getirdi. Yaycı, “Grip olan 1 yaşından küçük bebeklerin yarıya yakınında orta kulak iltihabı gelişebiliyor. Grip nedeniyle zatürre olan hastaların dörtte birinde kalp ve damarları etkileyen problemler yaşanabiliyor. Grip nedeniyle hastaneye yatırılan 65 yaş üzeri kişilerde ölüm riski 6.3 kat daha fazla. Grip olan gebe kadınların taşıdıkları bebeklerin ölüm riski 3,6 kat, grip olan obez kişilerde ise ölüm riski 2 kat artıyor. Bu nedenle işi en baştan sıkı tutarak belirtilerin başladığı ilk andan itibaren hekim ziyaretinde bulunmak, olumsuz sonuçların önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.

Referanslar
  1. Aoki FY et al. Journal of antimicrobial chemotherapy.2003;51:123-129
  2. Peters HP et al. Medscape J Med. 2008 ; 10 (6) :1 31
  3. Mattila JM et al. Influenza Other Respi Viruses.2021;15:506-12
  4. Chen L et al. Infection and Drug Resistance.2021;14:1363-73
  5. Tekin S  et al. International Journal of Infectious Dis. 2019;81:6-9
  6. Wang R et al. International Journal of Infectious Dis.2021;105;567-78
  7. Zhao X et al. Frontiers in Endocrionology.2020;11

Yorum yaz