BİLİMİLAÇ ENDÜSTRİSİÖDÜLLERÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUK

“Gilead ile Hayat Bulan Fikirler” ödülleri 9. kez sahiplerini buldu!

Yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirme misyonuyla yenilikçi tedaviler geliştiren bilim şirketi Gilead’ın ‘Hayat Bulan Fikirler’ programının bu yılki kazananları, 19 Ekim 2022’de düzenlenen ödül töreni ile duyuruldu. Genç bilim insanlarına ilham vermek amacıyla ödül törenine katılan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yerli Covid-19 aşısı geliştirme hikayesini anlattı.
Yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirme misyonuyla yenilikçi tedaviler geliştiren bilim şirketi Gilead’ın ‘Hayat Bulan Fikirler’ programının bu yılki kazananları, 19 Ekim 2022’de düzenlenen ödül töreni ile duyuruldu. Genç bilim insanlarına ilham vermek amacıyla ödül törenine katılan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yerli Covid-19 aşısı geliştirme hikayesini anlattı.

Gilead, “Desteklenen her iyi fikir, hayatı iyileştirir” sloganıyla 2013 yılında başlattığı Hayat Bulan Fikirler programı ile Türkiye’de viral hepatitler, HIV, sistemik mantar enfeksiyonları, onkoloji ve hematolojik maligniteler alanlarında en iyi uygulamaların ve yeni fikirlerin geliştirilmesini, keşfedilmesini, yayılmasını sağlayacak bilimsel ve sosyal sorumluluk projelerine destek sağlıyor. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Hayat Bulan Fikirler programı kapsamında Gilead, bağımsız jüri tarafından yapılan değerlendirmede ödül almaya hak kazanan 5’i bilimsel 4’ü sosyal olmak üzere 9 projeye toplam 700 bin TL destek sağlıyor. Gilead, bu program kapsamında bugüne kadar toplam 73 projeye yaklaşık 900 bin dolar destek sağladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gilead Medikal Direktörü Dr. Serhan Sevgi, “Yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirme hedefimiz doğrultusunda bilimin gelişimine katkı sağlamak en önemli önceliklerimizden biri. Faaliyetlerimizi bu yönde sürdürürken kendi araştırmalarımızla yetinmiyor, tüm dünyada bilimsel ve sosyal projelere de destek veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki desteklediğimiz her iyi fikir hastaların ve hasta yakınlarının hayatlarında büyük değişimler yaratacak. Bu yıl tıp, genetik, biyomedikal gibi bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri, hekimler, akademisyenler ve sağlık alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının HIV, karaciğer hastalıkları ve onkoloji alanlarında inovatif ve çok değerli fikirlerini içeren toplamda 43 adet proje başvurusu aldık. İnsan hayatını iyileştirmek için araştıran, üreten, araştırma ve geliştirmenin bilimin kalbi olduğuna inanan ve kıymetli fikir ve projelerini bizimle paylaşan tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunar, kazanan projeleri gönülden tebrik ederiz” dedi.

Törene konuk konuşmacı olarak katılan T.C Sağlık Bakanlığı desteği ile yerli Covid-19 aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi Aşı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli şunları söyledi: “20 aylık yoğun bir emek ve çabayla sadece ülkemizde değil tüm dünyada insanlara şifa olan bir çözüm geliştirmeyi başardık. Bu, tüm dünyayı etkisi altına alan daha önce benzeri görülmemiş salgın sürecinde bilimin gücünü ortaya koyan önemli bir gelişmedir. Bilim ışığında genç bir ekiple, güçlü sağlık altyapımızla ve üniversite-kamu-özel sektör iş birliği içerisinde insanlık için hayat kurtaran bir aşı geliştirdik. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışma, Türk sağlık sistemine çok önemli bir tecrübe kazandırdı ve bu kazanım, şüphesiz ki gelecekte de bize fayda sağlayacaktır. Hayat Bulan Fikirler destek programı kapsamında ödül alan tüm proje sahiplerinin kariyerlerinde henüz yazılmamış daha pek çok hikâye ve başarı olduğuna inanıyorum. Bilim, araştırma, inovasyon ve teknolojilerden de yararlanarak bilginiz, deneyimleriniz, enerjiniz ve topluma olan bağlılığınız ile sağlığa güç vermek ve insan hayatını iyileştirmek adına gösterdiğiniz kıymetli çabalardan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Bu çabaları, aynı tutku ve hedeflerle destekleyen Gilead ailesine teşekkürlerimi sunuyorum.”

15. yılımızı kutladığımız Türkiye’de hem üretim yapıyor hem de klinik araştırmaları destekliyoruz

Gilead Kıtalararası Bölge Kıdemli Kurumsal İlişkiler Direktörü (ICR), Ryan McKeel “Gilead olarak yaşamı tehdit eden hastalıklara en iyi çözümleri geliştirerek sağlığı herkes için iyileştirmeye çalışıyoruz. Geliştirdiğimiz yenilikçi tedavilere Türkiye’de de hastaların erişimini sağlamak önceliğimiz. 15. yılımızı kutladığımız ve geçtiğimiz aylarda yerli üretime başladığımız Türkiye’ye klinik araştırmalar, Ar-Ge yatırımları, bağış ve proje desteklerimizle çok ciddi katkılar sunuyoruz. Bilim dünyasına çok önemli projeler kazandıran Hayat Bulan Fikirler programı, tutku ve hevesle insan sağlığına katkı sunma gayreti içindeki gençleri, hekimleri, akademisyenleri ve STK’ları destekliyor. Hedefimiz bilim yolculuğumuzda daha fazla yol kat edip hayat kurtaran tedavi yöntemlerini dünya çapında olabildiğince çok insana ulaştırmak” dedi.

Hakan Çelik moderatörlüğünde gerçekleşen Hayat Bulan Fikirler ödül töreninde önceki yıllarda kazanan projelerin hayata geçirilme yolculuğu paylaşıldı. Ardından da bu yılın kazanan finalistlerine plaketleri takdim edildi.

Yorum yaz