FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİİNSAN KAYNAKLARIÖNE ÇIKAN HABERLER

Boehringer Ingelheim Türkiye, yetenek yönetiminde doğru adımlarla ilerliyor!

Boehringer Ingelheim Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Dodanlı, yeni sayısında Fikir Liderleri Dergisi'nin sorularını yanıtladı.
“Boehringer Ingelheim Türkiye olarak, gelişimlerini desteklediğimiz çalışanlarımızla global alanda da bir yetenek havuzu yarattık. Nitekim, global atamalarımızda yaşanan artışlar da yetenek yönetimimizde doğru adımlar attığımızı gösteriyor. 2018-2020 arasında toplam 9 global atama 2022’de ise şu ana kadar 7 çalışanımız global pozisyonlara atandı.”

Boehringer Ingelheim Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Dodanlı, yeni sayısında Fikir Liderleri Dergisi’nin sorularını yanıtladı.

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz? Kariyerinizin kilometre taşlarından bahseder misiniz?
A. Dodanlı: Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü 1998 yılında bitirdim. Ardından University of California, Berkeley Üniversitesi’nde işletme ve yönetim alanında eğitim aldım. Kariyer hayatım boyunca çeşitli çok uluslu firmaların insan kaynakları departmanlarında yönetici pozisyonlarında çalıştım. 2018 yılından bu yana ise Boehringer Ingelheim Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev alıyorum.

Boehringer Ingelheim Türkiye, globale gerçekleştirdiği önemli transferlerle çok sık gündeme geliyor ve takdir ediliyor. Boehringer Ingelheim’ın insan kaynakları yaklaşımını okurumuzla paylaşmak ister misiniz? Araştırma odaklı bir ilaç şirketi olan Boehringer Ingelheim, 1885 yılından itibaren insanların ve hayvanların yaşamlarını iyileştirecek çığır açıcı tedaviler geliştirme misyonuyla çalışma- larını sürdürüyor. Bugün insan sağlığı, hayvan sağlığı ve biyofarmasötikler olmak üzere üç ana alanda faaliyet gösteriyor ve yenilikçi ilaçlarımızla henüz karşılanamayan tedavi ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. 130’dan fazla pazarda, yaklaşık 52 bin çalışanımızla küresel bir aile şirketi olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.

130 yıldan uzun süredir çalışanlarımız için güvenilir, kapsayıcı, geliştirici ve destekleyici bir çalışma ortamı sunuyoruz. Böyle bir ortam sunarken de “Yaratıcılıkla Gelen Değerler” vizyonumuz ile kurum kültürümüzün merkezine yaratıcılığı ve yenilikçiliği koyuyoruz. 130 yılı aşan başarılarımızın arkasında, en önemli ilham kaynağı ‘yaratıcılık ve gelişim’ olan yetenekli çalışanlarımız var. Çünkü sürekli yeni ve etkili tedaviler geliştirmeye devam ederken çalışanlarımızı da kendilerini geliştirmeye ve yenilikçi fikirler üretmeye teşvik ediyoruz. Çalışanlarımız için bu gelişim fırsatlarının başında ise global kariyer imkanları yer alıyor. Organizasyonumuzdaki tüm çalışanlarımızı global birer yetenek olarak görüyor, kendilerini daha fazla geliştirmeleri için onları destekliyor, kariyer yolculuklarının her anında yanlarında oluyoruz.

Bu çalışmalarımızla, Boehringer Ingelheim Türkiye olarak, gelişimlerini desteklediğimiz çalışanlarımızla global alanda da bir yetenek havuzu yarattık. Nitekim, global atamalarımızda yaşanan artışlar da yetenek yönetimimizde doğru adımlar attığımızı gösteriyor. 2018-2020 arasında toplam 9 global atama 2022’de ise şu ana kadar 7 çalışanımız global pozisyonlara atandı.

Boehringer Ingelheim olarak, birbirimizden öğrenmeye, tüm çalışanlarımızın gelişimine ve dönüşümüne çok kıymet veriyoruz. Çalışma kültürümüzün bir parçası olan gelişim ve dönüşüm ilkemiz doğrultusunda, çalışanlarımıza ayrıca “profesyonel gelişim amaçlı kısa süreli görevlendirme uygulaması” sunuyoruz. Bu uygulama kapsamında arkadaşlarımız, gittikleri ülke ve pozisyonlarda ortalama 4-6 ay arası çalıştıktan sonra mevcut görevlerine dönebiliyorlar. Bu uygulama sayesinde çalışanlarımız farklı kültürlerin zenginlikleri ile tanışırken, farklı ülkelerde edindikleri yeni deneyim ve gözlemleri ile daha yaratıcı ve yenilikçi bir bakış açısıyla başarılı işlere imza atıyorlar.

İnsan kaynakları yaklaşımınızda kadın yönetici konusunda ayrı bir parantez açmak isteriz. Boehringer Ingelheim İK politikalarında kadın yöneticinin yeri hakkında neler söyleyeceksiniz? Boehringer Ingelheim olarak, çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkemiz doğrultusunda doğru ekip dengesini kurmaya önem veriyor, farklı düşüncelere değer verilen kapsayıcı bir ortamı teşvik ediyoruz. Herkesin saygı gördüğü, farklı fikirlerin özgürce ifade edildiği ve yaratıcılığın teşvik edildiği kapsayıcı bir kültür yaratıyoruz. Bu kapsamda her zaman ka- dın-erkek tüm çalışanlarımızın gelişimlerini destekliyor, yetenekleri doğrultusunda kariyer planlarına destek oluyoruz. Her şeyden önce, Boehringer Ingelheim’da kadınların gelişimini ya da yükselmesini engelleyen cam tavanlar yok. Kadın çalışanlarımız tüm birimlerimizde ve her görev seviyesinde başarılı işlere imza atıyorlar. Bugün 7 kişiden oluşan yönetim kurulumuzda 4 kadın çalışanımız bulunurken, son dönemde 8 Türk kadın çalışanımız global seviyelerde önemli rollere atanarak Boehringer Ingelheim Türkiye’yi başarıyla temsil ediyorlar. Bir kadın yönetici olarak gerek yurt içinde gerekse global seviyede adından söz ettiren tüm kadın çalışanlarımızın başarılarından gurur duyuyorum.

Son dönemde yaptığınız insan kaynağına özel projelerinizi, çeşitli İK ve çalışan bağlılığı uygulamalarınızı, iş birliklerinizi, insan değer yönetimindeki başarınızın arkasında yatan nedenleri okurlarımız için anlatmak ister misiniz? Kurum kültürümüz; saygıya, fırsat eşitliğine ve güvene dayalı. Böyle olduğu için de ekip arkadaşlarımız uzun yıllar Boehringer Ingelheim ailesiyle birlikte olmayı tercih ediyor.

Boehringer Ingelheim olarak insan kaynakları politikalarımızın temelinde, çalışan dostu uygulamalarımız yer alıyor. Çalışan mutluluğunu ve bağlılığını yaratmak adına birçok uygulamayı hayata geçiriyoruz. Bunların başında ise çalışanlarımızın sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmalarını sağlamak geliyor. Biliyoruz ki özel hayatına yeterince vakit ayırabilen çalışanlar işlerini de keyifle ve tutkuyla yapıyorlar. Bu konudaki örnek uygulamalarımızdan biri ise; sunduğumuz babalık izni modelimiz. Bu model ile annelerin yanı sıra yeni baba olan çalışanlarımıza 10 iş gününe kadar tam ücretli babalık izni veriyoruz. Böylelikle onların bu anlamlı günlerini ailelerinin yanında geçirmelerinden mutluluk duyuyoruz. Ayrıca işe yeni başlayan çalışanlarımız da dahil olmak üzere tüm çalışanlarımıza yıllık izinlerine ek olarak 10 gün iş-yaşam dengesi izni veriyoruz. Bu sayede hem kendilerine hem sevdiklerine daha fazla zaman ayırabiliyorlar.

Boehringer Ingelheim olarak, önem verdiğimiz bir diğer konu ise esnek çalışma modelleri ile çalışanlarımızın motivasyonunu sağlamak. Esnek çalışma modelleri birçok firmanın gündemine daha çok pandemi ile birlikte girmiş olsa da, biz bu konuda çok önceden bazı farklı modeller hayata geçirmiştik. Bu sayede hem pandemi dönemine hem de yeni normal döneme hızlı bir şekilde uyum sağlayabildik. Bugün, çalışanlarımızın başarılarını destekleyecek farklı esnek çalışma modelleri sunmaya devam ediyoruz. Tüm çalışanlarımız ayda 10 gün evden çalışma imkanına sahipler. Yanı sıra, çalışanlarımızın yaz aylarını daha esnek geçirmeleri adına ek uygulamalar hayata geçirdik. Temmuz ayındaki toplu izin sonrasında, tüm çalışanlarımızın Ağustos ayı boyunca istedikleri yerden çalışmalarına olanak sağladık.

İnsan kaynakları politikalarımızın temelinde yer alan bir diğer önemli konu olan çalışan gelişimi adına da birçok önemli uygulamayı hayata geçirmeye devam ediyoruz. Çalışanlarımızın kendi kariyerleri, öğrenimleri, gelişimleri ve hedefleri hakkında karar verme yetkinliklerine inanıyor, bu yolda onları destekleyecek adımlar atıyoruz. Çalışanlarımıza yeni bilgiler, yetenekler ve beceriler edinmeleri adına uzun süreli bireysel eğitim fırsatları sunuyoruz. Çalışanlarımızın gelişimlerini gerek geleneksel sınıf içi eğitimler, gerekse yeni dünyanın vazgeçilmez dijital eğitim olanaklarıyla desteklemeye özen gösteriyoruz.

İnsan kaynakları ve yetenek yönetimi bakımından orta ve uzun vade hedeflerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz? Süreç yönetiminde ne gibi hedeflerle çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz? Boehringer Ingelheim olarak 130 yılı aşan başarımızın arkasında tek tek bireylerimizin başarıları, tutkuları ve işlerine duyduğu saygının yattığını biliyoruz. Dolayısıyla bizi biz yapan ve işimizin itici gücü olan çalışanlarımızın yaptıkları işten tatmin olmaları ve tam potansiyellerine ulaşmaları adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çalışma arkadaşlarımızın kendilerini keşfetmeleri, geliştirmeleri ve kariyer yolculuklarında hedefledikleri noktalara gelebilmeleri için onları desteklerken, işlerini tutkuyla yapmaları için onları motive edecek uygulamalarımızı zenginleştirmeye devam edeceğiz. Başarılarımızı sürdürülebilir kılmak ve sektörün en iyileriyle beraber yol almaya devam etmek için öne çıkan tüm bu uygulamalarımızı özenle sürdüreceğiz.

Yorum yaz