FİKİR LİDERLERİ DERGİSİÖNE ÇIKAN HABERLERTEKNOLOJİ

Dijital dönüşümde yol almayan markalar rekabette bir adım geride kalacaklar!

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında İletişim Danışmanı Mete Gürkan’ın 2023'ün teknoloji trendleri ve dijital dönüşüm üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi.

İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve bu alanda çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Ocak sayısı yayımlandı. Ana dosya konusu “Sağlık ve İlaç Sektörünün Geleceği” olan yeni sayıda, sağlık dışında önemli kurumların yöneticileri, global tüketici sağlığı, güzellik ve sağlık teknolojileri firmalarının üst düzey yöneticileri ve akademisyenlerin yanında Türkiye’de faaliyetleri olan ulusal ve global ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanı sıra her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden, alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında İletişim Danışmanı Mete Gürkan’ın 2023’ün teknoloji trendleri ve dijital dönüşüm üzerine yazdığı değerlendirmeye yer verdi. Yazıyı siz değerli okurumuzla aynen paylaşıyoruz:

“Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği ve dönüşümün itici gücü olduğu bir çağda, dijital dönüşümünde yol almayan markalar rekabette bir adım geride kalacaklar.”

2023’ün Trendleri Yine O Sihirli Kavrama İşaret Ediyor:
Dijital Dönüşüm

Her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de firmalar ve markalar her zaman en yeniyi en günceli hep takip etmek durumunda. Güncelden geri kalanın hem rekabette hem de müşterisini ve çalışanını tatmin etmede geri kalacağı günümüzde, sağlık sektöründe markalar için 2023’ün dijital ve pazarlama trendlerini derledim siz değerli okurlar için.

Teknoloji artık sadece teknoloji endüstrisini etkileyen bir kavram değil. Günümüzde her sektörden firmalar kendilerini her şeyden önce birer “teknoloji şirketi” olarak adlandırıyorlar. Tüm stratejilerini ilk başta teknolojik gelişim ve dijital dönüşüm üstüne kuruyorlar. 2023’te de istisnasız her sektörde firmalar için dijital dönüşüm, en önemli konu olmaya devam edecek gibi görünüyor. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği ve dönüşümün itici gücü olduğu bir çağda, dijital dönüşümünde yol almayan markalar rekabette bir adım geride kalacaklar. Markalar tüketicisine, müşterisine güven vermek, onlara ulaşabilmek, onlardan aldığı geri bildirimlere göre stratejilerini yürütmek için dijitale, sosyale, mobile, veriye, içeriğe her zamankinden çok önem verecek. Yapay zeka, Metaverse, NFT gibi kavramlar hiç olmadığı kadar hayatlarımızın, işimizin içine girecek.

“Markalar, tüketicisine, müşterisine güven vermek, onlara ulaşabilmek, onlardan aldığı geri bildirimlere göre stratejilerini yürütmek için dijitale, sosyale, mobile, veriye, içeriğe her zamankinden çok önem verecek.”

Peki, 2023’te sağlık sektörünün de arasında olduğu her sektörü şekillendirmeye aday teknoloji ve dijital trendler neler olacak? İşte bazı öne çıkacak trend tahminleri:

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Sürdürülebilirlik 2023 yılının da en önemli trendlerinden biri olacak. Artık herhangi bir işi “Sürdürülebilirlik” gerçeğinden bağımsız düşünemeyiz. Uzun yıllardır iş dünyasının gündeminde olan bir terim olsa da sürdürülebilirlik, hiç bu kadar önemli olmamıştı ve kaynakların tükenmeye yüz tuttuğu bir dünyada önemi her geçen yıl daha da artacak. Sürdürülebilir uygulamalara duyulan ihtiyaç her zamankinden daha fazla olacak. 2023’te her sektörden şirketler daha sürdürülebilir politikalar yürütmek zorunda kalacak.

METAVERSE
Metaverse’in gerçek potansiyeli bu yıl ortaya çıkabilir. Pandemi döneminde en çok konuştuğumuz, en çok duyduğumuz kelimelerden biri Metaverse idi. Ne olduğunu merak ettik önce, sonra öğrendik, sonra o dünyada neler oluyor diye takip ettik. Esasında halen de her şeyin başındayız diyebiliriz. 2023’te Metaverse’in iş dünyasında daha öne çıkması bekleniyor. Metaverse evreninde pazarlama çalışmaları ve reklam yayınları hız kazanabilir. Bu evren, markaların ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmaları için birçok yenilikçi fırsat içeriyor ve bu fırsatlar keşfedilmeyi bekliyor.

YAPAY ZEKA
Yapay zeka bu yıl daha çok kulla- nılacak. Yapay zeka, her geçen yıl daha çok hayatımıza giriyor. Evet, halen erişebilirliği belki çok yaygın değil ama yine de etkisini artırıyor. 2023, yapay zekanın pazarlamada da daha çok kullanılabileceği bir yıl olabilir. Yapay zeka, tüketicilerin tepkisini anlık değerlendirebiliyor ve daha fazla kişiselleştirilmiş reklama olanak tanıyabiliyor.

KARMA GERÇEKLİK
Yeni gerçeklik boyutu: Karma gerçeklik. Sanal ve artırılmış gerçekliğin artık yeni ve bir üst versiyonu daha var, o da “Karma gerçeklik”. Markaların en çok kullanıldığı pazarlama tekniklerinden birinin karma gerçeklik olması bekleniyor. Bu teknolojide, sanal ve gerçek dünya bir araya geliyor. Markalar bu teknolojiyi kullanarak müşterilerine gerçek zamanlı deneyimler yaşatabilir.

NFT
NFT’ler yeni yılda patlama yapabilir. Son yıllarda en çok sorulan sorulardan biri “Nedir bu NFT?..” NFT, en kısa tanımıyla, tek ve özgün dijital eser demek. Her sektör, artık NFT’yi merak ediyor, burada ne yapabilirim diye düşünüyor. Markalar, özellikle Z kuşağını yakalayarak imajını ve bilinirliğini artırmak için NFT koleksiyonlarını kullanıyor. 2023, bu pazarın patlama yapabileceği bir yıl olabilir.

İÇERİK PAZARLAMASI
İçerik pazarlaması önem kazanacak. Önemli bir dijital pazarlama stratejisi olan içerik pazarlamasına olan ilgi her geçen gün artış gösteriyor. İşletmelerin içerik pazarlaması yaparken kullanıcılar için faydalı içerikler oluşturması gerekiyor. Bununla beraber işletmelerin içerik pazarlaması ile ön plana çıkabilmesi için düzenli olarak içerik üretimi de yapması gerekiyor.

KİŞİSELLEŞTİRME
Kişiselleştirme, daha çok kişiselleştirme. Kişiselleştirilmiş pazarlama müşterilere değer verildiğini gösteriyor ve bu sayede işletmeler marka sadakatlerini ve müşteri memnuniyetlerini arttırabiliyor. Müşterilerine güven vermek ve tüketicilerin marka sadakatini arttırmak isteyen işletmeler kişiselleştirilmiş pazarlamayı kullanıyor ve daha da çok kullanacak.

MİKRO INFLUENCER
Influencer marketing’de mikro influencer’lar öne çıkabilir. Özellikle Instagram kullanımının artmasıyla hayatımıza giren marketing türlerinden birisi olan influencer marketing, artık hayatımızın bir gerçeği ve her sektör bunu kullanıyor. 2023’te de böyle olacak. Yeni dönemde, mikro influencer yani daha niş alanlara hitap eden belki daha az takipçili ama takip edeni üstünde etkisi büyük olan saygın influencer’ların öne çıkması, markaların onlarla daha çok iş birliği yapması bekleniyor.

TİKTOK
Tiktok’u küçümseyen kaybeder. TikTok şimdiye kadar biraz da küçümsenen, hafif bulunan bir platform oldu. Ama günümüzde en etkili, en çok etkileşimin olduğu alanlardan biri de TikTok. Büyük bir kuşak orada. Markaların bu yıl TikTok kullanımı artma eğiliminde olabilir. Yine Reddit de diğer bir öne çıkan platform olabilir.

SES
Yeni yılda bir “Ses” stratejisi geliştirin. Ses, son dönemde görüntünün gerisinde kalmıştı. Ama son yılların gözde platformları ve ses uygulamaları olan Podcast’ler ve Twitter Spaces gibi özelliklerle ses yine eski popülerliğini kazanıyor. Markalar, 2023’te bu potansiyeli daha çok kullanabilir. Marka olarak dijital pazarlama stratejiniz içinde henüz sese yer vermediyseniz 2023 bunun için iyi bir başlangıç olabilir.


Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz