İLAÇ ENDÜSTRİSİMERKEZİ SİNİR SİSTEMİNÖROBİLİMÖNE ÇIKAN HABERLER

Sanovel’den bir ilk

Güçlü Ar-Ge’si, yüksek standartlardaki üretimi, bilimsel ve teknolojik altyapısıyla tam 40 yıldır Türk ilaç sektörüne yön veren Sanovel, Multipl Skleroz (MS) alanında önemli bir çalışmaya imza attı.
Güçlü Ar-Ge’si, yüksek standartlardaki üretimi, bilimsel ve teknolojik altyapısıyla tam 40 yıldır Türk ilaç sektörüne yön veren Sanovel, Multipl Skleroz (MS) alanında önemli bir çalışmaya imza attı.

Sanovel İlaç’ın koşulsuz destekleriyle; ikinci basamak oral immünomodülatör MS tedavisi gören hastalardaki etkililik ve güvenilirliği kanıtlayan ve 18 ili kapsayan eşdeğer ilaçla yapılan ilk gerçek yaşam verisi çalışması tamamlandı. MS alanında deneyimli 29 klinik ve 36 araştırmacının önderliğinde 508 MS hastasının katılımıyla retrospektif analiz yöntemiyle tamamlanan çalışmada demografik ve antropometrik özellikler, muayene, laboratuvar, klinik ve radyolojik bulgular değerlendirildi ve hastalar tedavi öncesi ve sonrası olmak üzere 2 yıl boyunca yakından izlendi. Çalışmanın makalesi Nöropsikiyatri Arşivi’nde Mart 2023 tarihinde yayımlandı.

MS tedavisinde son 10 yıldır ikinci basamak tedavi olarak kullanılan ilk oral immünomodülatör tedavisi özelinde yapılan çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Terzi, bugün dünyada 2,5 milyon kişinin MS hastalığı ile mücadele ettiğinin altını çizdi. MS alanında eşdeğer ilaçla yapılan ilk gerçek yaşam verisi çalışmasını hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Terzi, titizlikle tamamlanan çalışma sonucunda tedavi başlangıcından 6 ay gibi kısa bir süre sonra atak sayısında anlamlı bir düşüş gözlemlendiğini belirtti. Terzi, ortalama atak sayısının 6 ayda 0.08’e gerilerken, çalışma başında 2.32 olan ortalama EDSS skorunun (Engellilik skoru) 24. ay sonunda ortalama 1.92’ye düştüğünü dile getirdi. Lenfosit düzeyinde ise 24. ay sonunda 2.04’ten 1.53’e gerileme olduğunu ifade eden Terzi, daha önce yapılmış, literatürdeki klinik çalışma ve gerçek yaşam verisi çalışmaları ile benzer etkinlik ve güvenilirlik bulgularının elde edildiğini paylaştı.

Çalışmaya dair tüm detayları içeren makaleyi incelemek için linke tıklayınız:

https://www.noropsikiyatriarsivi.com/makaleOzet?id=2617

Yorum yaz