FARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Bahar aylarında alerjik astım krizlerine dikkat

Alerjik astım, nefes darlığı, kuru öksürük veya hırıltılı solunum belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hastanın yaşam kalitesini düşürüyor. Bahar aylarının gelmesiyle çoğalan polenler, alerjik astımı tetikleyebiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Banu Altoparlak, alerjik astım ile ilgili bilgi verdi.
Alerjik astım, nefes darlığı, kuru öksürük veya hırıltılı solunum belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hastanın yaşam kalitesini düşürüyor. Bahar aylarının gelmesiyle çoğalan polenler, alerjik astımı tetikleyebiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Banu Altoparlak, alerjik astım ile ilgili bilgi verdi. Çevremizde bulunan alerjenlerin vücuda girmesiyle bağışıklık sistemi reaksiyon göstermektedir. Bu alerjenler;

  • Polen
  • Toz
  • Rutubet
  • Mantar sporları
  • Koku
  • Küf

olarak sıralanabilmektedir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerjik astımı olanlarda çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilmektedir.

Nedeni genetik olabilir

Alerjik astım hastalığında çevresel olduğu kadar genetik faktörler de rol oynamaktadır.

  • Ailede daha önce astım veya alerjik astım öyküsünün olması
  • Bebeklik veya çocukluk döneminde solunum yollarını etkileyen ağır hastalıklar geçirmek
  • Bebeklik veya çocukluk döneminde alerjen maddelere yoğun şekilde maruz kalmak
  • Sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalmak
  • Erken doğumla dünyaya gelmek

Bu hastalığı tetikleyen bazı genetik faktörler arasında sayılabilmektedir.

Tedavisi ertelenmemeli

Bu hastalık kronik bir hastalıktır ve tedavide en önemli konu hastanın rahatsız olduğu ortamlardan uzak durmasıdır. Bu rahatsızlığın tanısında hastanın öyküsü önemlidir. Öksürük ataklarının sıklığı, ailede astım varlığı ve alerjinin gösterdiği belirtiler belirlenmelidir. Bu hastalığın krizlerinin kurtarıcı ilaçları bulunmaktadır. Ağızdan alınan veya nefesten çekilen ilaçlar, belirtileri azaltabilmektedir. Tedavinin ertelenmemesi hastanın yaşam konforu için önemli olmaktadır. Özellikle polen alerjisi olanların bahar aylarında ilaçlarını kullanması hastalık belirtilerini azaltmaktadır.

Alerjenlerden korunmak için bu önlemleri alın

Alerjik astım krizlerini daha çok solunum yoluyla alınan alerjenler tetiklemektedir. Ev içinde ev tozu akarı, rutubet, küf gibi etkenler alerjik astım hastalarının şikayetlerini artırabilmektedir. Bahar aylarında polenlerin en yoğun olduğu zamanlar 05.00 ile 10.00 arasıdır. Bu zamanlarda açık havada uzun süre bulunmamak ve spor yapmamak hastalar için önerilmektedir. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde evi havalandırmamak önemlidir. Dışarıdan gelindiğinde kıyafetler değiştirilmeli ve saçlar yıkanmalıdır. Bahar alerjisi olanların gözlerini koruması için gözlük takması önerilmektedir.

Yorum yaz