FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİKİŞİSEL GELİŞİMMESLEKİ GELİŞİMÖNE ÇIKAN HABERLER

Kurum içi girişimcilik ve modern yönetim anlayışı

İlaç sektöründe key account manager olarak çalışan Sinan Canpolat; hem iş hem özel hayatlarımıza iyice yerleşen mobil sağlık uygulamalarının mevcut durumunu ve geleceğini Fikir Liderleri Dergisi'ne anlattı.
İlaç sektöründe key account manager Sinan Canpolat, Fikir Liderleri Dergisi’nde yazdı: “Kurum içi girişimcilik; sadece farklılaşma stratejileri izlemek isteyen kurumlar için değil rekabette güçlü olmak, verimlilik ve karlılık açısından fark yaratmak isteyenler için de önemli bir yönetim aracıdır.”

Kurum İçi Girişimcilik&
Modern Yönetim Anlayışı

Sinan Canpolat
İlaç Sektörü, Key Account Manager

“Kurum içi girişimciliği uygulamak için motive olan ve ilham alan çalışanlar, operasyonun düşünce tankındaki çarkları ve mekanizmaları sürekli aktif tutar, bu da sürekli yeni fikirler üretilmesi anlamına gelir.”

Girişimcilik sözlük anlamı olarak; iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilerek, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürüldüğü organizasyonun oluşturulmasıdır. Çalışma hayatı açısından girişimcilik kavramı ise insanların istekleri doğrultusunda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim yapan ve yeni teknolojileri uygulayan, yeni ürünler geliştiren veya pazarı genişleten ekonomik birimdir. Son yılların en popüler kavramlarından olan girişimcilik bir anlamda yeni bakış açıları ve yeni iş yapış şekilleri geliştiren genelde bir işletme veya şirket olarak yapılanırlar.

Girişimcilik yaygınlaştıkça toplumda ve şirketlerde önemli karşılık buluyor. Genç girişimcilerin sayısının arttığı, gençler arasında düzenli bir işte çalışmak yerine girişimcilik sayesinde kendi işini yapma fikri giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Kurumsal birçok şirket, deneyimli ve nitelikli çalışanlarının girişimcilik serüvenine başlayarak işten ayrılması sonucuyla sıklıkla karşılaştı. Özellikle kurumların önemli yatırım yaptığı başarılı ve gelecek vadeden çalışanların şirkete en fazla katkı sağlayacak dönemlerinde ayrılmaları önemli bir insan kaynakları sorunu olarak gündemdeki yerini koruyor.

Modern yönetim yaklaşımı, hızlıca girişimcilik kavramının kurum içerisine entegrasyonuna imkan sağladı. Başarılı ve nitelikli çalışanların iş fikirleri, öncelikle çalıştıkları şirketler tarafından dinlenilmeye ve değerlendirilmeye başlandı. Özellikle kurumsal şirketler çalışanlarının ürettiği ticarileşmeye yakın iş fikirlerini önemsemeye ve bu iş fikirlerini satın alarak çalışanlarıyla yollarını ayırmadan kurum içinde girişimcilik yolculuklarına başlamalarına fırsatlar verdiler.

Kurumların hedef ve stratejilerine uygun ve buna yönelik fikir üretilmesi ve bu fikre de kurum yönetiminin yatırım yapmasıyla hayat bulan bu yönetim modeli, son dönemlerde özellikle global arenada birçok şirket tarafından kullanılmaya başlandı. Örneğin Google’ın Gmail ürünü kurum içi girişimcilik uygulamaları sonucu geliştirilmiştir. Diğer bir örnek 3M’in 40 yıl önce geliştirdiği Post-it ürünü iç girişimcilik sayesinde bulunmuş ve üretilmiştir.

Benzer şekilde 1994 yılında Sony çalışanı Ken Kutaragi’nin iç girişim çabası, Sony Play Station’ın geliştirilmesini ve başarılı bir şekilde pazara sürülmesini sağlamıştır. Mühendis Ken Kutaragi, oyun endüstrisinin geleceğinin tahmin edilemediği dönemde kızlarının oyun konsoluyla uğraşarak yeni bir konsol tasarlamıştır. Bu gelişmenin ardından kurulan Sony Computer Entertainment’ın CEO’su da Ken Kutaragi’dir.

Türkiye’de de birçok şirket kurum içi girişimciliği desteklemekte ve çalışanlarını bu alanda geliştirmeye çalışmaktadır. TÜSİAD Kurumlarda Girişimcilik Çalışma Grubu 2016 yılından beri şirketlerde inovasyonu çalışır hale getirmek, kurum içi girişimcilik kültür ve becerisini güçlendirmek, kurum içi girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla birçok toplantı ve buluşma serisi düzenlemiştir.

İstanbul dışında İzmir ve Gaziantep’te gerçekleştirilen etkinliklerle farklı kurumsal kültürlere sahip, farklı çalışma tarzlarını benimseyen şirketlerin yöneticileri, kurum içi girişimcilik ile ilgili yapılan çalışmaları dinleme ve birlikte öğrenme şansı yakalamıştır.

2019 yılında düzenlenen Corporate & Startup Day etkinliğinde “En İyi Kurum İçi Girişim Projesi” ödülü “Aykargo” projesi ile Aygaz’a verilmiştir. Kuruluş, Aykargo projesinde Aygaz’ın yaygın bayi ağı sayesinde ülkemizde yükselen e-ticaret trendlerinin vazgeçilmez bir parçası olan son nokta teslimatında önemli bir kurum içi girişimcilik başarısına imza atmıştır.

Kurum içi girişimciliği uygulamak için motive olan ve ilham alan çalışanlar, operasyonun düşünce tankındaki çarkları ve mekanizmaları sürekli aktif tutar, bu da sürekli yeni fikirler üretilmesi anlamına gelir. Ayrıca, mevcut sorunlardan bazılarına yeni fikirler ve çözümler sunarken, kurum içinde bağımsızlığı ve özerkliği teşvik eden bir çalışma ortamı yaratır.

“Kurumsal şirketlerde ticarileşmeye yakın fikirler doğrudan hayata geçirilmekte ve fikir sahibi, ilgili projenin sorumluluğuyla görevlendirilmekte veya projenin yönetim ekibinde kendisine yer bulmaktadır.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurumsal şirketlerde ticarileşmeye yakın fikirler doğrudan hayata geçirilmekte ve fikir sahibi, ilgili projenin sorumluluğuyla görevlendirilmekte veya projenin yönetim ekibinde kendisine yer bulmaktadır.

Kurumsal Girişimcilik Vizyonu
Çalışanların kurum içi girişimcilik konusunda bilgilendirilmeleri ve geliştirilmeleri oldukça önemlidir. Kurumsal şirketlerin çalışanlarını girişimcilik konusunda desteklemeleri ve gerekirse kurum içi girişimcilik faaliyetlerine zaman ayırmaları sağlanmalıdır. Örneğin Google çalışanlarının işte geçirdikleri zamanın maksimum %20’sini girişimcilik ile ilgili çalışmalara, fikir üretme ve geliştirmeye ayırmalarını desteklemektedir.

Başarı Değil Yenilik Odaklılık
Kurum içi girişimcilik faaliyetleri sonucu çok başarılı ve yenilik sağlayacak iş fikirleri ve projeler üretilemeyebilir. Kurumlar, başarılı girişimler çıkarmaya değil yenilikçi iş yapış modelleri geliştirmeye odaklanmalıdır. Bu sayede çalışanların düşünsel perspektifleri gelişir, yenilik ve inovasyon odaklı çalışmaları sağlanır. Kurum içi girişimcilik faaliyetlerinde başarılı sonuçlar alınmasa dahi yetkin ve modern düşünen çalışanlar ile daha başarılı iş sonuçlarına sahip şirketler yaratılabilir.

Çok Yönlü Yaklaşım
Çalışanların, sadece şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlarda değil çok yönlü yaklaşımla farklı sektör ve pazarlar için de fikir ve proje üretmesi sağlanabilir. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Aygaz’ın lojistiğe odaklı bir kurum içi girişimcilik başarısı bunu desteklemektedir. Modern çalışma ekosistemi içerisinde birçok sektör birbirleriyle bağlantılı çalışmaktadır ve bu önemli iş birliği ve girişimcilik fırsatlarını içerisinde barındırıyor olabilir.

Ödül, Takdir Mekanizması
Kurum içi girişimciliğin önemli hususlarından bir diğeri çalışanların girişimcilik faaliyetleri sonucu elde edecekleri faydalardır. Kurumsal şirketler genellikle kurum
içi girişimcilik konusunda yarışmalar düzenlemekte ve çalışanlarının ürettiği fikir ve projeleri ödüllendirmektedirler. Çalışanlar, kurum içi girişimcilik için yaptıkları faaliyetlerde başarılı sonuçlar üretemeseler dahi yenilikçi düşünmeye ve inovatif projeler üretmeye devam etmeleri için desteklenmelidirler. Kurumsal şirketlerde ticarileşmeye yakın fikirler doğrudan hayata geçirilmekte ve fikir sahibi, ilgili projenin sorumluluğuyla görevlendirilmekte veya projenin yönetim ekibinde kendisine
yer bulmaktadır. Birçok proje dönemsel durumlar nedeniyle uygulanamasa da girişimci çalışanlar ödüllendirilmekte ve desteklenmektedir.

Kurum içi girişimcilik; sadece farklılaşma stratejileri izlemek isteyen kurumlar için değil rekabette güçlü olmak, verimlilik ve karlılık açısından fark yaratmak isteyenler için
de önemli bir yönetim aracıdır. Kurum içi girişimciliğin aynı zamanda stratejik hedeflerin hayata geçmesinde, yeteneklerin elde tutulmasında ve inovasyon yönetiminde önemli bir rol üstlendiği de bilinmelidir.

 

Yorum yaz