BİLİMFARKINDALIKÖNE ÇIKAN HABERLERTEKNOLOJİ

Göz teknolojileri eğitimden sağlığa her alanda çözüm aracı olabilir

Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin 2023 programının beşincisi “İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Göz Hareketleri Takip Teknolojisi” başlığı altında gerçekleşti.
Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin 2023 programının beşincisi “İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Göz Hareketleri Takip Teknolojisi” başlığı altında gerçekleşti.

Türkiye’nin yüksek öğretimi odağına alan, topluma fayda sağlayan, öncü ve lider uluslararası araştırma üniversitesi Sabancı Üniversitesi’nin, bilim ve teknoloji alanındaki bilgi ve deneyimlerini kamu ve iş dünyası ile paylaşmak üzere gerçekleştirdiği webinar serisinin beşincisi yapıldı. Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere gerçekleştirdiği webinar serisinin beşinci semineri Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş moderatörlüğünde, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay’ın katılımıyla “İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Göz Hareketleri Takip Teknolojisi” başlığıyla gerçekleşti.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, insan bilgisayar etkileşim alanında temel amacın, insanın teknolojiye değil, teknolojinin insana uyması olduğunu belirterek, “Bu durum bizim üzerimize bir yük olmamalı, aslında bizim üstümüzdeki yükü almalı. Peki niye biz göz hareketleri takip teknolojisini kullanıyoruz? Beynimizin içinde neler olup bittiğini anlamak için bu teknolojiden yararlanıyoruz. İnsan gözü, dışarıya açılan penceredir. Dış dünyadan gelen sinyaller, gözde oksipital lob dediğimiz bölgeye geliyor. Oksipital lobda bunlar işleniyor. Daha sonra beynin diğer bölümlerine gidiyor. O bilgi mesela frontal loba geliyor burada karar verme işlemi oluyor. Aslında beyin korteksinin çok büyük bir kısmı görsel bilgiyi işleme üzerine kuruludur” dedi.

Göz takip teknolojileri her alanda kullanılabilir

Çeşitli eye tracker cihazlarını göz takip teknolojileri alanındaki projelerde kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, bu teknolojilerin web sayfasının ve ders kitaplarının tasarımında, metnin daha kolay okunabilecek forma getirilmesi gibi alanlarda kullanılabildiğini söyledi. Göz takip teknolojisiyle öğretmenlerin ders anlatırken sınıf içinde hangi öğrencilere yoğunlaştığını anlayabileceklerini ifade eden Çağıltay, bu sayede öğretmenlerin ihmal ettiği ve göz kontağı kuramadığı öğrencileri belirleyip öğrencilerle arasındaki iletişim kopukluğunu giderebileceğini belirtti.

Göz tembelliği olan bireylere bunu yenmeleri için çeşitli oyunlar geliştirdiklerini söyleyen Çağıltay, “Göz takip teknolojileri, disleksi hastalığına sahip okuma güçlüğü çeken çocukların tedavisinde de kullanılabilir. Yatağa bağlı olan ve sadece gözlerini hareket ettirebilen bireyler de bu teknoloji sayesinde dijital ekrandan göz hareketleriyle alışveriş, e-mail gönderme, internette gezinme gibi çeşitli işlemleri yapabilecek” dedi.

Yorum yaz