İLAÇ AR&GEİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

GEN, Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisini kurmak için anlaşma imzaladı.

GEN, Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) ve SIA Pharmaceutical LLC, Azerbaycan'ın ilk ilaç üretim tesisini kurmak için hissedar anlaşması imzaladı.
GEN, Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) ve SIA Pharmaceutical LLC, Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisini kurmak için hissedar anlaşması imzaladı. GEN’den yapılan açıklama şu şekilde:

1998’den beri sürekli büyüyerek, iş kolumuzu ve faaliyet alanlarımızı geliştirerek sürdürdüğümüz yolculuğumuzu imzaladığımız yeni bir sözleşme ile geliştirdiğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. GEN, hisselerinin tamamı Azerbaycan Devleti’ne ait olan Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) ve SIA Pharmaceutical LLC arasında Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisinin kurulmasına yönelik bir hissedarlık sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme ile emin adımlarla ilerlediğimiz global bir oyuncu olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Hisselerinin tamamı Azerbaycan Devleti’ne ait olan Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC) şirketimiz arasında imzalanan bu sözleşme uzun yıllardır faaliyet gösterdiğimiz Azerbaycan’da GEN’e duyulan güvenin de bir göstergesidir.

Kurulacak bu üretim tesisi ile uzun yıllardır faaliyet gösterdiğimiz ve 2016 yılından bu yana temsilcilik ofisimiz bulunan Azerbaycan ilaç pazarındaki faaliyetlerimizi bir üst seviyeye taşımayı ve bunun yanı sıra yıllardır faaliyetlerimizle deneyim kazandığımız CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgesindeki etkinliğimizi arttırmayı hedefliyoruz.

31.07.2023 tarihinde Bakü’de imzaladığımız bu hissedarlık sözleşmesi uyarınca, GEN‘in %66, AIC’nin %29, SAI Pharmaceutical LLC’nin ise %5 oranında hissedar olduğu Gen Pharma Caucaus Manufacturing Operations Ltd şirketi kurularak, Azerbaycan Devleti tarafından tahsis edilen Pirallahi Industrial Zone içersisindeki 52,000 m2 alanda, şirketin sahip olacağı ve işleteceği bir ilaç üretim tesisi kurulacaktır. Kurulacak tesis, tamamen ithalata dayalı 900 milyon dolarlık Azerbaycan ilaç pazarında ilk yerli üretici olarak faaliyet gösterecek ve aynı zamanda stratejik olarak komşu ülkelere de ihracat yapılması hedeflenmektedir.

Tesis ilk fazda yaklaşık 36 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek olup öncelikli olarak Azerbaycan halkının ve sağlık sisteminin ihtiyaç duyduğu ilaçların üretimine yoğunlaşacaktır. Projenin tamamlanmasıyla yaratması beklenen istihdam 200 kişinin üzerindedir. Azerbaycan eczacılık ve kimya sektöründe yeni mezun olan öğrencilere de istihdam imkânı sağlanacaktır.

Bu üretim tesisi Azerbaycan’ın ilk ilaç üretim tesisi olarak Azerbaycan’ın ilaç alanındaki teknolojik gelişimine de katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu tesis şirketimizin ikinci ve yurt dışındaki ilk üretim tesisi olacaktır.

Fabrikanın birinci fazı için planlanan kapalı alanı 14,000 metrekare olup 550 milyon adet tablet, film tablet, sert jelatin kapsül, yumuşak jelatin kapsül, toz süspansiyon, saşe ve likit tip olmak üzere tek vardiyada yıllık 50 milyon kutu ilaç üretilmesi hedeflenmektedir. Tesisin 2026 yılında tam kapasite ile faaliyete geçmesi öngörülmektedir.

Ülkemize ve Azerbaycan halkına hayırlı olmasını dileriz.

Yorum yaz