FARKINDALIKÖNE ÇIKAN HABERLERSAĞLIK

Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, diyabetin yönetimine ve tedavideki inovasyonların önemine dikkat çekti

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından yayımlanan güncel verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 9 milyon diyabet hastası bulunuyor, bu rakam toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15'ine denk geliyor. Her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu, Avrupa’da en yüksek diyabet prevalansına sahip ülke konumunda olan Türkiye’de, 2045 yılında bu rakamın 13 milyonu bulması öngörülüyor. 
Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından yayımlanan güncel verilere göre, Türkiye’de yaklaşık 9 milyon diyabet hastası bulunuyor, bu rakam toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geliyor. Her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu, Avrupa’da en yüksek diyabet prevalansına sahip ülke konumunda olan Türkiye’de, 2045 yılında bu rakamın 13 milyonu bulması öngörülüyor. 

Diyabet hastalığının yönetiminde doğru takibin önemini vurgulayan Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne özel yaptığı açıklamada “Diyabet tedavisinde, tedavi hedeflerine ulaşmak için ‘tedavi uyumu’ çok önemli. Hastaların dozlarını atlaması, dozlarını doğru zamanda almaması ve dozlama hataları tedavide uyumu olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Ama artık diyabet tedavisinde, yeni teknolojiler sayesinde hastalar, insülin dozlarını otomatik olarak kaydedebilecek, doz miktarını ve doz zamanlamasını ayarlayabilecekler. Bu teknolojilerle hastaların verileri mobil cihazlarının hafızasında tutulup, hekimleri tarafından doğru ve eksiksiz kontrol edilebilecek. Bunun sonucunda da hastaların tedavi hedeflerine ulaşması kolaylaşacak” dedi. Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, ayrıca hastaların sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarının bir parçası haline getirerek yaşam kalitelerini yükseltebileceklerini belirtti.

Yorum yaz