FARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERTOPLUM SAĞLIĞI

Cem Melih Özden: “Yetersiz beslenme hakkında farkındalığın olması çok kıymetli.”

Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Cem Melih Özden; “Kanser” dosya konusu özelinde Abbott Nütrisyon’un bu konuda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini ve hem sağlıklı yaşam için hem de hastalar için nütrisyonun önemine ilişkin değerlendirmelerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Cem Melih Özden; “Kanser” dosya konusu özelinde Abbott Nütrisyon’un bu konuda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini ve hem sağlıklı yaşam için hem de hastalar için nütrisyonun önemine ilişkin değerlendirmelerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

Abbott Türkiye

Nütrisyon

Cem Melih Özden
Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü

“Yetersiz beslenme hakkında farkındalığın olması çok kıymetli.”

ABBOTT, BİLİME DAYALI ÜRÜNLERİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE YAŞAM DEĞİŞTİREN GENİŞ ÇÖZÜM PORTFÖYÜNÜ DAHA FAZLA İNSAN İÇİN ERİŞİLEBİLİR HALE GETİREREK 2030 YILINA KADAR DÜNYA ÇAPINDA 3 MİLYARDAN FAZLA İNSANIN HAYATINI İYİLEŞTİRMEYİ TAAHHÜT EDİYOR. BU HEDEFE ULAŞMAK VE UZUN VADELİ ETKİ SAĞLAMAK İÇİN ÜRÜN İNOVASYONUNA, YÜKSEK KALİTE STANDARTLARINA VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ORTAKLIKLARA ÖNCELİK VERİYORUZ.

F.L: Abbott Türkiye’nin misyonu ve vizyonunu nasıl tanımlarsınız?
CEM MELİH ÖZDEN: 135 yıldır insanların yaşamın her aşamasında en iyi şekilde yaşamalarına yardımcı olmak için beslenme, teşhis, tıbbi cihazlar ve markalı muadil ilaçlarda çok sayıda ürün ve çözüm geliştiren Abbott bugün 160’tan fazla ülkede insanlara hizmet sağlıyor. Türkiye’de ise 35 yıldan fazla süredir faaliyet gösteriyor. Abbott, medikal beslenme alanında 1973 yılında ilk medikal beslenme ürünü olan “Ensure” ile dünyada tanınmış ve 47 yıllık medikal beslenme deneyimi oluşturarak bu alanda daima öncü olmuştur.

Doğru beslenmenin, hayatı sağlıklı yaşamanın temeli olduğuna inanıyor, her yaştan insan için bilime dayalı beslenme ürünleri geliştiriyoruz. Bebek ve çocukların büyümesine yardımcı olmak, kronik hastalıkları olan insanların beslenme ihtiyaçlarını destekleyerek onları güçlü ve aktif tutmak amacıyla geliştirdiğimiz ürünleri sunuyoruz.

2018 yılında bilimsel temelli ürünlerimizin yerel üretim projesine başlattık ve 2022 yılında yerel üretimi yetişkin beslenme ürünlerine de ekleyerek genişlettik. Projemizle ülkemizin sağlık hizmetlerine ve ekonomimize önemli katkı sağladığımıza inanıyoruz.

Abbott, bilime dayalı ürünleri de dahil olmak üzere yaşam değiştiren geniş çözüm portföyünü daha fazla insan için erişilebilir hale getirerek 2030 yılına kadar dünya çapında 3 milyardan fazla insanın hayatını iyileştirmeyi taahhüt ediyor. Bu hedefe ulaşmak ve uzun vadeli etki sağlamak için ürün inovasyonuna, yüksek kalite standartlarına ve sürdürülebilir ortaklıklara öncelik veriyoruz.

DOĞRU BESLENMENİN, HAYATI SAĞLIKLI YAŞAMANIN TEMELİ OLDUĞUNA İNANIYOR, HER YAŞTAN İNSAN İÇİN BİLİME DAYALI BESLENME ÜRÜNLERİ GELİŞTİRİYORUZ. BEBEK VE ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLMAK, KRONİK HASTALIKLARI OLAN İNSANLARIN BESLENME İHTİYAÇLARINI DESTEKLEYEREK ONLARI GÜÇLÜ VE AKTİF TUTMAK AMACIYLA GELİŞTİRDİĞİMİZ ÜRÜNLERİ SUNUYORUZ.

Abbott Türkiye olarak, malnütrisyon ile ilgili gelecekteki hedefleriniz ve projeleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? Bu alanlarda daha fazla farkındalık yaratmak için planlarınız nelerdir? Abbott olarak beslenmenin sağlık üstündeki etkilerini araştıran klinik çalışmaları destekliyoruz. Sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından yapılan yetersiz beslenme değerlendirmelerini ve kas sağlığı taramalarını kolay ve etkili bir sürece dönüştürmeyi amaçlıyoruz.

Ayrıca globalde, Children’s Mercy Hospital, Children International ve Hallmark gibi stratejik ortaklarla, gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda beslenme riskini belirlemek amacıyla kullanılan OKÇ (Orta-Üst Kol Çevresi) z-skor ölçüm bandını geliştirdik. OKÇ z-skor bandı, geleneksel bir ölçüm bandına benzeyen ve yaşa göre özelleştirilebilir göstergeler içeren uygun maliyetli bir kâğıt tabanlı cihaz. Abbott olarak, bu aracın küresel erişimini artırmak, dünya genelinde daha fazla çocuğun erken dönemde beslenme eksikliği açısından taranmasını, beslenme müdahalesi ve eğitimine erişimini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, 2021 yılında KEPAN Derneği ile Türkiye çapında binden fazla kişinin katılımı ile Medikal Beslenme Farkındalık Araştırması’nı gerçekleştirdik. Araştırma sonuçlarına göre malnütrisyon tanımını bilen kişi sayısı oldukça az. Katılımcıların %78’i daha önce malnütrisyon tanımını duymadığını bildirirken, yine aynı grubun neredeyse tamamı (%95) “beslenme”nin hastalıkların iyileşme sürecine olumlu etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca, rapora bakıldığında malnütrisyon ya da yetersiz beslenme dendiğinde ilk akla gelenin daha çok gelişme geriliği olan bebek ve çocuklar olduğu görüldü (%68). Özellikle kanser, inme, Alzheimer ve demans gibi uzun ve yorucu bir sürece sahip hastalıklarda yetersiz beslenmenin çok ön planda olduğu ve hastalığın gidişatını hatta hayatta kalmayı etkileyecek öneme sahip olduğunun gözden kaçtığı tespit edildi. Ancak, beslenme ve kas gücü aslında birbiriyle oldukça bağlantılı. Kas kaybı; zayıflık, yavaş hareketler, hareketsizlik ve solunum komplikasyonları gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle malnütrisyon, kas kaybı ve medikal beslenme tedavileri ile ilgili toplumdaki farkındalığın çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde de malnütrisyonla ilgili farkındalık çalışmalarını destekle- meye devam edeceğiz.

YETERSİZ BESLENMENİN ÖNLENMESİ, TEŞHİSİ VE ERKEN TEDAVİYE BAŞLANMASI KONULARINDA SAĞLIK PROFESYONELLERİNİN FARKINDALIĞININ YÜKSEK OLMASI ÇOK KIYMETLİ. TÜRKİYE’DE YETERSİZ BESLENEN HASTALARIN SADECE KÜÇÜK BİR YÜZDESİ BESLENME TEDAVİSİ ALIYOR. AMACIMIZ YETERSİZ BESLENMEYLE İLGİLİ BİLİNCİ VE FARKINDALIĞI ARTIRMAK.

Cumhuriyet’in tam 100. yılında, 29 Ekim’de Nütrisyon Akademisi’ni gerçekleştirdiniz. Toplantının hedeflerinden ve çıktılarından bahsedebilir misiniz? Dünya Nütrisyon Günü kapsamında Abbott olarak verdiğimiz destekle KEPAN Derneği tarafından gerçekleştirilen Nütrisyon Akademisi’nde malnütrisyon farkındalığının önemi vurgulandı. Bu yılın hepimiz için olduğu gibi Abbott için de önemi büyüktü. Bu kapsamda Cumhuriyet’in 100. yılını coşkuyla kutladığımız günlerde gerçekleşen Nütrisyon Akademisi’nde yaygın gözlenen bir sorun olan malnütrisyonun sağlık ekosistemindeki ve toplumdaki farkındalığını artırmak için bir araya geldik. 2 gün devam eden ve 160 sağlık meslek mensubunun katıldığı akademide KEPAN Derneği tarafından 250’ye yakın sağlık meslek mensubuna yönelik yapılan anketin de sonuçlarını paylaştık.

5 Kasım’da gerçekleşen İstanbul Halk Koşusuna Abbott olarak malnütrisyon ve kas gücü farkındalığı yaratmak için katıldınız. Koşudan ve şirket içerisinde bu misyonun nasıl sahiplenildiğinden bahsedebilir misiniz? Medikal beslenme destek tedavisinin öneminin farkındayız ve özellikle kanser gibi yıkıcı ve ilerleyici hastalıklarda primer tedaviye ve hastalık sürecinde yaşanan kas kaybına olan katkısını biliyoruz. Bu nedenle, Abbott olarak 5 Kasım’da gerçekleşen İstanbul Halk Koşusuna malnütrisyon ve kas gücü farkındalığını artırmak amacıyla katıldık. “Kanser ile Mücadele Kas Gücü Gerektirir” mottosuyla “Kansersiz Yaşam Derneği” için koştuk ve malnütrisyona dur demeyi hedefledik. Bu koşuya katılmamızın arkasındaki temel neden, çalışma arkadaşlarımız ve toplumda bu misyonu sahiplenmemizdir. Abbott olarak, sağlık konusunda daha fazla farkındalık yaratma ve toplumun daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesine yardımcı olma taahhüdümüzün bir parçası olarak, bu tür etkinliklere katılmayı önemsiyor, malnütrisyon farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, Abbott olarak ürün ve çözümlerimizle de malnütrisyonu önleme ve kas gücünü artırma konularında çalışıyoruz.

Malnütrisyonla mücadelede Abbott Nütrisyon olarak geliştirdiğiniz yeni yöntemler veya yaklaşımlar hakkında bize daha fazla bilgi verir misiniz? Bu yön- temlerin hastalar ve sağlık profesyonelleri üzerindeki etkileri nelerdir? Yetersiz beslenmenin önlenmesi, teşhisi ve erken tedaviye başlanması konularında sağlık profesyonellerinin farkındalığının yüksek olması çok kıymetli. Türkiye’de yetersiz beslenen hastaların sadece küçük bir yüzdesi beslenme tedavisi alıyor. Amacımız yetersiz beslenmeyle ilgili bilinci ve farkındalığı artırmak.

Abbott olarak yaşam kalitesini artıracak ve destekleyecek, çok çeşitli beslenme ürünlerini geliştiriyor ve hastaların kullanımına sunuyoruz. Besin ürünlerinin tadı genellikle ürün uyumluluğunu etkileyebiliyor. Bu nedenle, ürünlerimizi kullanan kişilerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için doğru beslenme ve tat dengesini sağlamak için ürünlerde kullanılan her bileşeni dikkatlice değerlendiriyoruz.

Yorum yaz