İLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

Gilead remdesivir ile ilgili önemli açıklamada bulundu!

Gilead'dan remdesivir hakkında önemli açıklama

Medikal, Kreatif, Teknolojik, Sağlıklı Fikirler

KAMUOYU AÇIKLAMASI!..

Gilead, açıklamada küresel pandemiye neden olan Covid-19’un tedavisi için geliştirilen remdesivire ilişkin yayımlanan bazı haberlere atıfta bulundu. Hekimlerden tarafımıza ulaşan bilgiler sonucunda halk sağlığının korunması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur şeklinde açıklama yaptı.

Son dönemde ülkemize yasa dışı yollardan Remdesivir içerdiği iddia edilen sahte olma olasığı yüksek ürünlerin girdiği ve karaborsada satıldığı bilgisini almış bulunuyoruz.

COVID-19’un tedavisi için geliştirilen etkililiği kanıtlanmış ve onaylanmış ilk ve tek antiviral molekül remdesivirin orijinal ticari markası Veklury®’dir. Gilead tarafından geliştirilmiştir. Veklury®, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Japonya, Kanada, Avustralya, Tayvan, Singapur, BAE, İsrail, Hong Kong ve Hindistan gibi dünya genelinde 50’nin üzerinde ülkede ruhsatlandırılmıştır. Veklury®, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nca henüz ruhsatlandırılmamış, ticari olarak kullanıma sunulmamıştır ve yüksek öncelikli olarak değerlendirilip ruhsatlandırılması için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın Mayıs 2020’de tarafımıza ulaşan 1.000 hastayı tedavi edecek miktarda Veklury® talebinin ardından 3.000 hastanın tedavisini karşılayacak miktarda Veklury®’yi bedelsiz olarak tedarik ettik. Bu, 17.378 flakon idi. Türkiye’de Veklury®’ye erişim talebi yalnızca hekimler tarafından TİTCK Yurtdışı İlaç Temini Prosedürü kapsamında yapılabilmektedir. Bakanlıkça Veklury® kullanımı uygun görülen hastalar için ilacın sevkiyatı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından talep yapılan ilin İl Sağlık Müdürlüğü’ne sağlanmaktadır.

Bağışlanan adetlerin dışında tedarik olmamıştır

Ülkemizde remdesivirin Sağlık Bakanlığı’na bağışlanan adetler haricinde başka bir tedariki bulunmamaktadır. Son dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmeyen, remdesivir içerdiği iddia edilen sahte olma olasığı yüksek ürünler ülkemize yasa dışı yollardan girmiştir. Bu ürünlerin Veklury® ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır ve de kullanılmaları tehlikeli olabilir.

Hastalarımızın, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ve vatandaşlarımızın sağlığı, en önemli önceliğimizdir. Yasa dışı yollardan Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetimi olmaksızın, hastalara temin edilmeye çalışılan ürünlere ilişkin kamuoyuna bu açıklamayı yapmayı sorumluluğumuzun bir gereği olarak yerine getiriyoruz. Sağlık sektöründe görevli tüm hekimlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmemiş/onaylanmamış sahte ürünler konusunda halk sağlığını göz önüne alarak mesleki sorumluluklarına uygun hareket edeceğine inanıyoruz.

Bakanlığa resmi açıklama yapıldı

Sağlık Bakanlığı’na da bu konuyla ilgili resmi başvurunun yapıldığını bildiririz. Yasa dışı yollarla ülkemize gelen söz konusu ürünlere ilişkin firmamızın incelemelerinin devam ettiğini bildiririz. Üzerimize düşen tüm yasal görevleri yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu vesileyle, Veklury®’yi Sağlık Bakanlığı kural ve denetimlerine uygun olarak en hızlı şekilde Türk halkının kullanımına sunmak için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirdiğimizi ve gerçekleştirmeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,
Gilead Türkiye

Gilead'dan remdesivir hakkında önemli açıklama

Gilead hakkında

Gilead Sciences, henüz karşılanmamış tıbbi ihtiyaçlar alanında yenilikçi tedaviler keşfeden, geliştiren ve bunları hastaların kullanımına sunan ilaç şirketidir. Araştırmaya dayalı bir biyofarmasötik ilaç şirketidir. Şirketin misyonu, tüm dünyada ölümcül hastalıklara yakalanmış hastaların bakımında gelişme sağlamaktır. Merkezi Foster City, California’da olan Gilead dünya genelinde 38’den fazla ülkede faaliyetlerini yürütmektedir. Gilead, 33 yıldır HIV/AIDS, Hepatit B, Hepatit C, eflamasyon, onkoloji ve sistemik mantar enfeksiyonları alanlarında yenilikçi tedaviler geliştirmeye odaklanmıştır. Bu hastalıkların ölümcül hastalıklar olmaktan çıkıp, yönetilebilir hastalıklara dönüştürülmesi yolundaki çabalara destek olmaktadır. Gilead Sciences, dünyanın her yerinde yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadele eden milyonlarca hasta için çalışmaktadır. Bu ülkelerle yürütülen ortak programlar sayesinde dünya genelinde 14 milyondan fazla kişinin Gilead’ın sağladığı tedaviye eriştiği tahmin edilmektedir.

Yorum yaz