FARKINDALIKSAĞLIKTOPLUM SAĞLIĞI

İnsanlık tarihinin en büyük düşmanlarından!

İnsanların sigarayı bırakmalarının sağlık ve yaşam kaliteleri bakımından ne kadar önemli olduğunun altını çizen bilgiler paylaşıyor.

Sigara içenler Covid-19’a daha fazla yakalanıyorlar !

Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü sigara içerken, içen her 10 kişiden 7’si de sigarayı bırakmak istiyor. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü vesilesiyle sigarayı bırakmanın faydaları ve Covid-19 döneminde sigara içmenin risklerine değinen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç önemli bilgiler paylaştı.

Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü sigara içiyor. Toplam 17 milyon sigara içen insan var ama tütün kontrolünün sürekli ve güncel bir şekilde sürdürüldüğü ülkelerde bu oranlar yüzde 10’un altına düşüyor; yani 10 kişiden 1’i sigara içiyor. Bu nedenle, ülkemizde de tütün kontrolünde hedeflenen noktaya gelinmesi için sürekliliği olan ve etkili uygulamaların kararlılıkla devam ettirilmesi gerekiyor. İnsanların sigarayı bırakmalarının sağlık ve yaşam kaliteleri bakımından ne kadar önemli olduğunun altını çizen bilgiler paylaşıyor.

Sigara bağımlılığı bir hastalık

“Sigara bağımlılığını artık bir hastalık olarak kabul ediyoruz” diyen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç: “Sigara bağımlılığı, istendiği zaman terk edilen bir durum, basit bir alışkanlık ya da sosyal bir davranış değildir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, verem gibi tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Sigara bağımlılığı sağlık çalışanları tarafından müdahale edilirse, bilimselliği kanıtlanmış etkili ilaçların yardımıyla kolayca tedavi edilebiliyor. Tüm tütün mamulleri, elektronik sigara ve diğer ısıtılmış tütün ürünleri de dahil, güçlü bir bağımlılığa yol açan nikotin içerir. Maalesef nikotin bağımlılığı, diğer eroin, kokain gibi madde bağımlılıkları ile eşdeğer bir bağımlılıktır” dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenler için Alo 171

Prof. Dr. Oğuz Kılınç: “10 sigara içene sorduğunuzda 7’si sigarayı bırakmak istiyorum diyor. Ancak bu 7 kişiden sadece 3’ü sigara bırakmak için herhangi bir girişimde bulunuyor. Hastaların kendi kendilerine bu bağımlılıktan kurtulmaları her zaman mümkün olmuyor. 100 kişiden 3 ya da 4’ü bu bağımlılıktan kurtulabiliyor. Gerekli uygun müdahaleler, etkili tedaviler uygulanırsa tütünden kalıcı olarak kurtulma oranı yüzde 30’a kadar çıkabiliyor. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tanınmış, bilimselliği kanıtlanmış yöntemleri uygulayan, kamu kurumlarında birinci, ikinci, üçüncü basamakta bulunan sigara bırakma polikliniklerinde bu hastalığın tedavisinin yapılması başarı oranını yükseltiyor. Tütün ürünlerini kullanmayı bırakmak isteyenler, Alo 171’i arayarak en yakın sigara bırakma polikliniğinden randevu alabiliyor. Bu polikliniklerde yapılan tedavi ücretsiz ve Türkiye’nin birçok ilinde birden fazla sigara bırakma polikliniği var” dedi.

Sigara içenler koronavirüse daha fazla yakalanıyorlar

“Covid-19 ile sigara ilişkisi netleşti, artık sigara içenlerin koronavirüse daha fazla yakalandığını biliyoruz” vurgusu yapan Prof. Dr. Oğuz Kılınç: “Sigara içenler Covid-19 hastalığına yakalanırlarsa, daha ağır bir hastalık süreci geçiriyorlar. Bu konuda çelişkili yayınlar vardı ama son dönem yapılan yayınlar sayesinde artık bağlantıyı daha net kurabiliyoruz.  Dolasıyla bu bilgi dahilinde kişiler sigara içme davranışları da dahil birçok kötü alışkanlık ve davranışlarını sorgulamaya başladılar. Bu amaçla sigara bırakma polikliniklerine başvuran hastaların olduğunu biliyoruz. Sigara içicisi olup, Covid-19’a yakalanarak hastalığı ağır geçiren, akciğer şikayetleri devam eden hastalar oluyor. Bu hastalarda sigara ile ilişkili olarak Covid-19 süreçlerinin uzadığını gözlemliyoruz. Bu nedenle ülkemizde sigara içenlerin bu konuda dikkatli olması ve nikotin bağımlılığından kurtulma süreçlerini kararlılıkla öne çekmeleri gerekiyor” dedi.

Sigarayı bıraktığınız ilk 20 dakikada vücutta iyileşme başlıyor

“Bu zehrin (tütün mamülleri)  vücuda alınması ne kadar erken kesilirse vücudun sağlığa doğru yönelmesi de hızlı oluyor” diye uyaran Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigaradan kurtulduktan 20 dakika sonra hücre hasarları iyileşmeye başlıyor. Yani ilk 20 dakikadan itibaren vücut fayda görmeye başlıyor. Günler, haftalar, aylar ve yıllar geçtikçe de hiç sigara içmemiş gibi olma şansı giderek yükseliyor. Mesela, ilk bir yıl içinde kalp krizi geçirme riski on kat fazlayken, bu oran ikinci yılda yarı yarıya azalıyor ve beş kata iniyor. Yıllar ilerledikçe de bu risk giderek azalmaya devam ediyor.”

Prof. Dr. Oğuz Kılınç: “Sigara içenlerde görülen 30 kat kanser riski bile, bağımlılıktan kurtulduktan sonra yıllar içinde içmeyenlerle benzer duruma gelebiliyor. Yeter ki hastalar vücudu zorlayacak bu zehri almayı kessin. Uzmanlaşmış merkezlerde, sigara bırakma polikliniklerinde, çok kolay bir şekilde, kişileri bu maddeden, zehirden kurtulmaktan alıkoyan engellerin tümü çözümlenebiliyor. Kişiler bu polikliniklerde bu zehirden kurtulabiliyorlar” dedi.

İnsanların sigarayı bırakmalarının sağlık ve yaşam kaliteleri bakımından ne kadar önemli olduğunun altını çizen bilgiler paylaşıyor.

Yorum yaz