FARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİNADİR HASTALIKLAR

Amryt Pharma, Fikir Liderleri Kasım sayısına konuk oldu!

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanında her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri; yeni sayısında Amryt Pharma Genel Müdürü Dr. Atilla Tütünçim’i konuk etti.
İlaç ve sağlık sektörü yayıncılığında önemli bir boşluğu dolduran ve kendi alanında çok kısa bir sürede kendisine hatırı sayılır bir yer edinen Fikir Liderleri Dergisi’nin Kasım sayısı yayımlandı.

Özgün içerik ve grafik tasarımının yanında her sayısında ele aldığı konuları hem akademiden hem de endüstriden alanının en etkin isimleriyle sayfalarına taşımasıyla ve konuları derinlemesine, çok yönlü ele almasıyla dikkat çeken Fikir Liderleri; yeni sayısında Amryt Pharma Genel Müdürü Dr. Atilla Tütünçim’i konuk etti. Dr. Atilla Tütünçim ile yapılan röportajın satır başları şöyle:

Amryt Pharma 2015 yılında kurulmuş, İrlanda merkezli genç ve dinamik bir biyoteknoloji şirketi. Geçen 6 yıllık sürede 3 şirket satın alması gerçekleştirmiş olan Amryt’in ana ilgi odağı dünyanın çeşitli ülkelerinde şu anda mevcut 3 ürünü ve portföye eklenecek yeni ürünler ile nadir hastalığı olan binlerce insanın yaşamlarını olumlu yönde dönüştürebilmek. Misyonumuzu bu dönüşümü sağlayabilecek inovatif tedavilerin geliştirilmesi olarak özetleyebiliriz.”
“Global olarak 3 alanda odaklanmış durumdayız. Bunlar lipodistrofi, ailesel homozigot hiperkolesterolemi ve akromegali. Bunların yanında epidermolizis bülloza hastalığı için devam etmekte olan çalışmalarımızı da vurgulamak isterim. Ultra-nadir bir hastalık olan lipodistroifinin, tam olarak saptanamamakla birlikte milyonda 1-3 oranında görüldüğü tahmin ediliyor…Lipodistrofide, yağ dokusu olması gerekenden az ya da hiç gelişmemiş durumda; bu, kalıtsal olabildiği gibi sonradan, ikincil bir durum olarak da bulunabiliyor. Leptinin gerekenden az olduğu ya da bulunmadığı durumlarda, tedaviye dirençli diyabet, insülin direnci, trigliserit yüksekliği, aşırı iştah ve bunlara bağlı organ komplikasyonları ortaya çıkabiliyor. Ailesel homozigot hiperkolesterolemi, genetik bir yağ metabolizma hastalığı ve aşırı yüksek kan kolesterol değerleri ile buna bağlı ortaya çıkan organ hasarları şeklinde özetlenebilir. Akromegali ise büyüme hormonuna bağlı bir hastalık olup, kemik yapılarında aşırı büyümeler ve yine buna ek iç organ problemleri ile kendini gösteren nadir bir hastalıktır.”
Amryt Pharma, nadir hastalıklar alanına özel ilgi duyan tıp kökenli kurucuları nedeniyle aslında ilk günden bu alana odaklanmış bir şirket. Nadir hastalıklar, bir hekimin meslek hayatı boyunca karşılaşma olasılığı çok düşük olan, bu nedenle tıp eğitiminde de çok fazla üzerinde durulmayan, ve bu nedenle tanısı maalesef çok zor olan, büyük olasılıkla da tanı konabilse bile mevcut bir tedavi seçeneği bulunmayan hastalıklardır. Dolayısıyla hem hastalar hem de hekimler için oldukça zor bir süreç söz konusu.”

Röportajın tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri’nin linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi 3 ayda bir yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz