İLAÇ ENDÜSTRİSİNÖROBİLİMÖNE ÇIKAN HABERLER

Teva Türkiye MS Ekibi bilimin ışığında çalışıyor!

Fikir Liderleri Dergisi Eylül sayısı yayımlandı ve dağıtımda. Bilimsel olarak çok etraflı bir şekilde multipl skleroz hastalığının ele alındığı; sektörel olarak da ruhsatlandırma, pazar erişim ve resmi ilişkiler ana dosyasının yanında klinik araştırmalar ve ilham veren sohbetlerle de zengin içeriğe sahip olan Eylül sayısı okurundan büyük ilgi görüyor. Sektörel bir dergi olduğu için uyum kuralları gereği sadece ilaç endüstrisi yöneticisi ve hekimlere ulaşan derginin bilimsel konularının dışındaki sektörel konularını çok sayıda okuyucu merak ediyor. Bu amaçla, Teva Türkiye Pazarlama Yardımcı Direktörü Serap Acar sözcülüğünde gerçekleştirilen röportajı sitemize taşıdık.
“Ekip olarak “paydaş deneyimi”ni merkeze koyan ve “birlikte başarma”yı ilke edinmiş bir kültüre sahibiz. Çevremizde değişen koşulları fırsat olarak görüp, çevik yaklaşımlarımız ile daha yaratıcı ve verimli olmaya gayret ediyoruz.”

Fikir Liderleri Dergisi Eylül sayısı yayımlandı ve dağıtımda. Bilimsel olarak çok etraflı bir şekilde multipl skleroz hastalığının ele alındığı; sektörel olarak da ruhsatlandırma, pazar erişim ve resmi ilişkiler ana dosyasının yanında klinik araştırmalar ve ilham veren sohbetlerle de zengin içeriğe sahip olan Eylül sayısı okurundan büyük ilgi görüyor. Sektörel bir dergi olduğu için uyum kuralları gereği sadece ilaç endüstrisi yöneticisi ve hekimlere ulaşan derginin bilimsel konularının dışındaki sektörel konularını çok sayıda okuyucu merak ediyor. Bu amaçla, Teva Türkiye Pazarlama Yardımcı Direktörü Serap Acar sözcülüğünde gerçekleştirilen röportajı sitemize taşıdık.Fikir Liderleri Dergisi Eylül sayısı yayımlandı ve dağıtımda. Bilimsel olarak çok etraflı bir şekilde multipl skleroz hastalığının ele alındığı; sektörel olarak da ruhsatlandırma, pazar erişim ve resmi ilişkiler ana dosyasının yanında klinik araştırmalar ve ilham veren sohbetlerle de zengin içeriğe sahip olan Eylül sayısı okurundan büyük ilgi görüyor. Sektörel bir dergi olduğu için uyum kuralları gereği sadece ilaç endüstrisi yöneticisi ve hekimlere ulaşan derginin bilimsel konularının dışındaki sektörel konularını çok sayıda okuyucu merak ediyor. Bu amaçla, Teva Türkiye Pazarlama Yardımcı Direktörü Serap Acar sözcülüğünde gerçekleştirilen röportajı sitemize taşıdık.

F. L: Teva’yı ve Teva Türkiye MS ekibini yakından tanıyabilir miyiz?
S. Acar: Teva, 120 seneyi aşkın bir süredir önem verdiği Ar-Ge yatırımları ve geniş molekül portföyü ile faaliyet gösterdiği pazarlarda yenilikçi tedavi ola- naklarını insan sağlığının hizmetine sunmaktadır. Güçlü orijinal ilaç ve öncü global jenerik ilaç portföyü ile 60 pazarda, 50’den fazla üretim tesisi ile faaliyet göstermektedir. Dünya çapında ise 37.000 çalışanıyla; jenerik ve biyofarmasötik ilaçlarda global lider olmak ve hastaların yaşamlarını iyi- leştirmek misyonuyla bünyesinde bulunan 3.600 ürünle her gün yaklaşık 200 milyon kişiye hizmet sağlamaktadır.(1,2)

Teva Türkiye ise tüm dünyada faaliyet gösteren 60 ülkeden biri olarak yolculuğuna bundan 15 yıl önce bir Türk firması olan Med İlaç’ın satın alınması ile başlamış olup bu tarihten itibaren dünya standartlarında üretilen eşdeğer ve yenilikçi ürünleri Türk tıbbının kullanımına sunmaktadır. Global kültür ve “Tek Teva” ilkesiyle başarı hikayeleri yazmaya devam eden Teva Türkiye şirket değerlerinden asla ödün vermeden yoluna etmektedir. Değerlerimiz ise; önemsemek, birlikte başarmak, öncülük etmek, değer yarattığımız alanda yenilikçilik, odaklanma ve sorumluluk ve de ailelerimizi gururlandırmak.

Teva Türkiye olarak, hali hazırda multipl skleroz, merkezi sinir sistemi & solunum ve onkoloji ve de OTC alanlarında etkin çözümler sunmaktayız. Bunun yanı sıra çok yakında he- matoloji alanında da faaliyet göstermek üzere hazırlıklarımıza başlamış bulunmaktayız.

Teva MS Ekibine gelirsek, MS alanında tecrübeli merkez kadrosu ve sahada marka liderlerinden oluşan şirket kültür ve değerlerine bağlı bir ekibimiz var. Biz ekip olarak “paydaş deneyimi”ni merkeze koyan ve “birlikte başarma”yı ilke edinmiş bir kültüre sahibiz. Çevremizde değişen koşulları fırsat olarak görüp, çevik yaklaşımlarımız ile daha yaratıcı ve verimli olmaya gayret ediyoruz.

Teva Türkiye’nin dünden bugüne MS alanı için sunduklarını ve sunacaklarını kısaca paylaşabilir misiniz? Teva olarak, MS tedavi yolculuğuna etkili ve farklı hasta ihtiyaçlarına uygun portföy seçeneklerimiz ve 20 yılı aşan MS tecrübemiz ile eşlik ediyoruz.(3,10)

Hasta destek programımız ile MS hastalarına ihtiyaçlarına uygun eğitim olanağı sunuyoruz. Ülke genelinde, T. C. Sağlık Bakanlığı kurallarına paralel olarak, yeni dünya düzenine uygun olacak şekilde hibrit eğitimler veriyor ve bu destek ile tüm hastaların tedavilerine en yüksek uyumla ulaşmalarını sağlıyoruz.

Derneklerle olan etkileşimi oldukça kıymetli buluyoruz. Böylelikle hastaların ve hasta yakınlarının yolculuklarını işimizin odağına koyabiliyoruz.

Teva MS Akademi projesi gibi, bilimsel bilgi paylaşım platformları oluşturarak, alanında uzman hocalarımız ile MS alanına ilgi duyan hekimlerimizi buluşturuyor ve onlara çeşitli bilimsel eğitim içerikleri sunuyoruz.

Farklı basamak tedavilerinde yer alan farklı molekülleri hekimlerimiz ve MS hastaları ile buluşturmak adına portföyümüzün güncel ve zengin olmasına özen gösteriyoruz. MS alanında 20 yılı aşkın süredir hastaların ve hekimlerin yanında yer alıyoruz ve almaya devam edeceğiz.

MS alanındaki güncel gelişmeler hakkında neler söyleyeceksiniz? MS hastalığının nasıl seyredeceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle her hastanın MS’i kendine özgüdür ve MS tedavisi kişiye özel yapılmalıdır. MS alanı, en etkili tedaviye, en güvenli şekilde ulaşmak üzerine yapılan çalışmaların yoğun şekilde devam ettiği bir alandır. MS‘in tüm alt tipleri için ayrı ayrı yürütülen çeşitli faz çalışmaları devam etmektedir.(3,10)

Günümüzde, MS hastalığının ilerlemesini engelleyen etkili, yan etkisi az, kullanımı kolay ilaç seçenekleri bulunmaktadır. MS konusunda uzman hekimler hastaya uygun tedaviyi belirlerken etkinlik ve güvenlilik özelliklerinin yanı sıra, hastanın yaşına, planlarına, hayat tarzına uygun olması konusuna da odaklanmaktadırlar.(11,12,13)

MS, kadınlarda 2 kat daha sıktır, yani MS’lilerin %70 kadarı kadındır. MS’in başlangıcı çoğu hastada 20 ile 40 yaşları arasındadır, yani hastalık çoğunlukla doğurganlık çağındaki genç kadınların hastalığıdır. Ancak MS, kadınların gebe kalma ve sağlıklı bir çocuk sahibi olma yeteneklerini etkilemez. Gebelik sürecini, doğum eylemini ve doğum şeklini de değiştirmez. Kadının hamilelik sırasında özellikle son aylarda atak riski azalır. Ancak doğumdan sonraki 3-6 aylık süreçte atak riski artabileceği için destek tedaviler gerekebilir.(14,17)

Tüm bu sebeplerden dolayı; MS’li hastaların tedavi yolculukları sırasında gebelik süreçlerinin planlanması ve takibi oldukça önem taşımaktadır. Bu planlamaya emzirme döneminin de dahil edilmesi gerekmektedir. Çünkü her 2 MS’li kadından yaklaşık 1’inin emzirmeyi tercih ettiği ve MS’li kadınların %45’inin en az 2 ay emzirdiği bilinmektedir.(15,17)

Bu konu ile ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Çeşitli çalışmaların sonuçları da yayımlanmış ve ilaçların kullanım alanlarında genişlemeler sağlanmıştır. Bu çalışmalardan biri de bebeklerin yaşamının ilk 18 ayının değerlendirildiği, 119 gebelik ve 120 bebeği içeren, retrospektif bir analizdir. Bu çalışmada, MS’li annelerin bebeklerini uygun tedaviler aldıkları süre boyunca güvenle emzirebilecekleri gözlemlenmiştir. MS’in doğurganlık çağında daha sık görüldüğü düşünüldüğünde bu çalışmaların artarak devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır.(18)

Tüm MS hekimlerini, hastalarını ve hasta yakınlarını yenilikler dolu bir gelecek beklemektedir.

Geçtiğimiz yıllarda MS portföyünüze yeni bir oral tedavi seçeneği kattınız. Portföyünüzde odaklandığınız değişiklikler oldu mu? MS hastalarının tedavilerinde kullanılan ilaçların etkinliği ve yan etkilerinin bilinmesi, gebelik, emzirme dönemi ya da doğum gibi özel dönemlere uygun seçeneklerin bulunması önemlidir.

Son dönemde MS tedavisinde öne çıkan noktalardan biri de hastanın tedaviye olan uyumu olmuştur. Kullanım kolaylığı sağlayan ve dolayısıyla tedaviye uyumu artıran oral tedavilerin MS alanındaki kullanımı hem dünyada hem de ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır. Biz de bu doğrultuda oral tedavi seçeneklerimizi artırarak hem hekim hem de hastalarımıza seçim şansı sunmaya gayret ediyoruz.

Teva olarak odağımız, MS tedavi yolculuğuna etkili ve farklı hasta ihtiyaçlarına uygun portföy seçenekleri sağlamaktır.

Pandemi ve dijital dönüşüm ile birlikte çalışma modelinizde ne gibi değişiklikler yaptınız? Pandemi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de beklenmedik bir hızda etkiledi. Ortaya çıkan Covid-19 vakalarının etkilerini en net gördüğümüz alan, sağlık hizmetleri oldu. Pandemi dönemi henüz başlamışken hem sağlık hizmetlerinin aksamasını engellemek, hem hekimlerimizin hem de çalışanlarımızın sağlığını korumak adına saha ekibimizi yüz yüze ziyaretlerden ilk çeken firmala- rın başında yer aldık.

Dijitalleşmeyi sektör olarak yıllardır konuşuyorduk ancak pandemi ile bu alan artık bir lüks olmaktan çıkarak mecburiyet haline geldi. Öyle ki pandeminin ilk ayında normalde yüz yüze yapmayı planladığımız yeni ürün lansmanımızın tüm hazırlıklarını neredeyse bir hafta içinde tamamen dijitale dönüştürmeyi başardık. Bu sayede dijital bir ürün lansmanı tecrübe etme şansı yakaladık ve bu dijital lansman ile sektöre öncülük ettik.

Çalışma modellerimizde yeni çözümleri hayatımıza hızla entegre ettik. Dijital/hibrit toplantılar, dijital ziyaretler, mailingler, hasta destek programında hibrit çözümler pandemiyle birlikte hayatımıza hızla dahil ettiğimiz yeni yaklaşımlarımız oldu.

Şu anda da sağlıkta “yeni normal” dediğimiz bir süreç yaşamaya devam ediyoruz. Bu dönüşüm yolculuğunda yeni nesil çalışma metodolojilerine adaptasyonumuzu artırıcı eğitimler ile de ekibimizi destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz.

Referanslar:
1. M Teva Global web sitesi verisi; https://www.tevapharm.com/about/profile/who_we_are/ 2. Data source for number of products: Teva Global Operations 3. Khan O, et al.Ann Neurol. 2013;73(6):705-713. 4. Arnal-García C, et al. J Clin Neurosci. 2014;21(12): 2212–2218. 5. Cohen J et al., N Engl J Med 2010; 362:402-415 6. Kappos L et al.N.Engl.J.Med._2010 Feb 4;362(5):387-401. 7. Calabresi PA et al. Lancet Neurol. 2014 Jun;13(6):545-56 8. O’Connor P et al. N Engl J Med 2011;365:1293-303 9. Confavreux C et al. Lancet Neurol 2014Mar;13(3):247-56) 10. Neurology 1995;45;1268-1276, Neurology 1995;45;1268-1276 11. https://mstrust.org.uk/ about-ms/ms-treatments/drugs-development; Erişim tarihi 02.09.2022 12. W. Inez, et al. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 7536 13. MS Tanı ve Tedavi Kılavuzu,2018 14. https://www.noroloji.org.tr/; Erişim tarihi 02.09.2022 15. Çilingir V. Van Med J. 2021; 28(3):452-458 16. Lorefice L et al. Neurol Ther 2021; 11: 39–49. 17. Krysko K, et al. JAMA Neurol. 2020;77(3):327-338 18. Ciplea A et al. Eur J Neurol 2021; 28(Suppl.1): 201–202.

Yorum yaz