FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERPAZARLAMA VE SATIŞTEKNOLOJİ

Firmaların eczane ve doktor ziyaretlerinde çağrı merkezlerinin rolü

Farmafocus Genel Müdürü Ayşe Rişvan Bilik, Fikir Liderleri Dergisi'nde yazdı: "Katlanılan maliyet, sağlanan karlılık ve ulaşılabilecek maksimum eczane sayısı düşünüldüğünde, alternatif ve zaruri satış kanalı olarak çağrı merkezi hizmeti tartışmasız en doğru yol olarak görünüyor."
Farmafocus Genel Müdürü Ayşe Rişvan Bilik, Fikir Liderleri Dergisi’nde yazdı: “Katlanılan maliyet, sağlanan karlılık ve ulaşılabilecek maksimum eczane sayısı düşünüldüğünde, alternatif ve zaruri satış kanalı olarak çağrı merkezi hizmeti tartışmasız en doğru yol olarak görünüyor.”
Rekabetin yoğun olduğu, ekonominin bu kadar dalgalanma ile seyrettiği dönemlerde firmaların eczane ve doktor ziyaretleri nasıl kurgulanmalı?

Çağrı Merkezlerinin Rolü

Ayşe Rişvan Bilik
Farmafocus Genel Müdürü

Dünyada ekonomik dengelerin değişmesi, rekabetin artması ve küreselleşme ile müşterilerin daha fazla bilgiye sahip olma istekleriyle birlikte, işletmelerin kendi alanlarındaki müşterilerine daha fazla yoğunlaşmasına neden oldu.

İşletmelerin ürün ve hizmetlerini pazarlama, müşteri memnuniyeti sağlama, müşterileri ürüne yönelik bilgilendirme ve yönlendirme, doğabilecek memnuniyetsizlikleri uçtan uca takip edip çözüme kavuşturma konusunda, deneyimli ve konusunda uzman birimlere ihtiyaç duyulurken, tam da bu noktada çağrı merkezlerinin var oluşları başladı.

İşletmelerin hizmet alanlarında müşterileri ile en fazla iletişimde olan birimlerin çağrı merkezlerinin olduğunu düşünürsek, iş dünyası için ne kadar önemli bir iletişim kanalı olduğunu daha rahat bir dille ifade edebiliriz.

11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının tespitinden sonra etkisi uzun soluklu devam eden salgının, başta ekonomide, toplumda, sağlıkta, hukukta olmak üzere, neredeyse her alan ve sektörü etkisi altına aldığı aşikâr.

İki yıl öncesine göre aşı olma oranlarının artması ve tedavide elde edilen başarı hastalığın etkisinin azalmasında etkili oldu ancak bir gerçek var ki hastalık halen devam ediyor. Salgın dalgalı bir seyir izlediğinden belirli dönemlerde de vaka sayıları artış gösteriyor.

Pandemi dönemine hemen hemen her işletme hazırlıksız yakalandı. Özelikle ilaç sektörü geçmişten bugüne, yüz yüze iletişime önem verip sıcak iletişim ile iş süreçlerini yürüten bir sektör olarak bilinmekte. Ancak değişen şartlar, kestiremediğimiz riskler ve salgınla birlikte mesafenin bile adının konulduğu süreçler, özelikle yüz yüze iletişim ile satış pazarlama faaliyetlerini yürüten firmaların çalışmalarını sekteye uğratsa da telefonda iletişim ile alternatif bir satış kanalı yaratan firmalar hizmetlerine kesintisiz devam edebildiler.

Özelikle ülkemiz coğrafyasında var olan yaklaşık 28 bin eczanenin her birinin düzenli ve ihtiyacı karşılama periyodlarının gerektirdiği, minimum ayda iki kez ziyaret planını düşündüğümüzde sahada gerekli sayıda aktif tıbbi tanıtım temsilcisi olarak çalışanların planlanması başta ekonomik koşullar ve yaratacağı maliyetler açısından pek de mümkün değildir.

Katlanılan maliyet, sağlanan karlılık ve ulaşılabilecek maksimum eczane sayısı düşünüldüğünde, alternatif ve zaruri satış kanalı olarak çağrı merkezi hizmeti tartışmasız en doğru yol olarak görünüyor.

Bir önemli soru; rekabetin yoğun olduğu, ekonominin bu kadar dalgalanma ile seyrettiği bu ve bundan sonraki dönemlerde firmaların tıbbi tanıtım temsilcileri ağırlıklı olarak eczane ve doktor ziyaretleri nasıl kurgulanmalı?

Sahada tıbbi tanıtım temsilcisi olarak hizmet veren firma temsilcilerinin çalışmalarının ağırlığını doktora yöneltmeleri ve telefondan tıbbi tanıtım temsilcisi olarak hizmet veren çağrı merkezi çalışanlarının günlük ortalama %80-90 ulaşma oranı ile sağladığı hizmet sağlayıcılığı ile eczane satış kanalını güçlendirmesi, firma karlılığı ve yarattığı katma değerli hizmet ile işletme özelinde başarı çıtasını yükseltecek, rekabet ortamında maksimum fayda sağlayacaktır.

Biz de ismini felsefemizden alan Farmafocus Çağrı Merkezi outsource hizmet sağlayıcı olarak, pandemi sürecinde doktor ve eczacılarımıza yapılan ziyaretlere gelen kısıtlamalarla doğan, yeni normalde ekonomideki dalgalanmalarla ilaç firmalarının gelir gider dengesinin zorlandığı bu dönemde, tanıtım ve satış süreçlerini düşük maliyetlerle uçtan uca (Türkiye ve KKTC dahil) sürdürebileceği, alanında uzman yönetici ve çalışan kadromuz ile yalnızca ilaç ve OTC sektörüne odaklandık ve ilaç firmalarına bu alanda çözümler üreterek hizmet vermeye devam ediyoruz.

Ne dersiniz, sizin firmanızın da bu alanda maliyet etkin çözümlerle profesyonel bir destek alma zamanı gelmedi mi?..

Yorum yaz