FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİNADİR HASTALIKLARÖNE ÇIKAN HABERLER

Global bilgi birikimimizle daha çok insanın yaşamını iyileştirmeye odaklanacağız

Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında, ilaç ve sağlık sektörünün nadir hastalıklar alanında faaliyette bulunan ulusal ve global şirketlerine yer verdi. Bu konuda, sektörün etkin oyuncularından Janssen’in PAH, Nadir Metabolik Hastalıklar Tedavi Alanı Lideri Ali Ersan'ın sözcülüğünde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajı sizler için burada da uyum kurallarına uygun olarak yayımlıyoruz.
Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında, ilaç ve sağlık sektörünün nadir hastalıklar alanında faaliyette bulunan ulusal ve global şirketlerine yer verdi. Bu konuda, sektörün etkin oyuncularından Janssen’in PAH, Nadir Metabolik Hastalıklar Tedavi Alanı Lideri Ali Ersan’ın sözcülüğünde keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajı sizler için burada da uyum kurallarına uygun olarak yayımlıyoruz.
“Global bilgi birikimimizle daha çok insanın yaşamını iyileştirmeye odaklanacağız.”

PAH, Nadir Metabolik Hastalıklar ve
Janssen Türkiye

Ali Ersan
Janssen Türkiye
Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon & Nadir Metabolik Hastalıklar Tedavi Alanı Lideri

JANSSEN OLARAK BİZİM İÇİN HEM HASTALAR HEM AİLELERİ HEM DE TOPLUM AÇISINDAN ZORLU SÜREÇLERİ OLAN, NADİR HASTALIKLAR ÇATISI ALTINDAKİ PAH & NMH HASTALIKLARININ ARAŞTIRILMASI, TESPİT EDİLMESİ, İSTATİSTİKLERİNİN ORTAYA ÇIKARILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR. YENİLİKÇİ TEDAVİLERİMİZİ SUNARKEN; UMUTLA TEDAVİ BEKLEYEN HASTA VE YAKINLARININ HER ZAMAN YANINDA OLUYORUZ. HASTA DERNEKLERİYLE, HEKİMLERLE KURDUĞUMUZ İŞ BİRLİKLERİYLE, HASTALARIN İHTİYAÇLARINA ÇÖZÜMLER ÜRETMEK VE TOPLUMSAL FARKINDALIK YARATMAK ÜZERE TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ.

F. L: Bize kendinizden ve kariyer hayatınızdan bahsedebilir misiniz?
A. ERSAN: Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri Bölümü’nden mezun oldum. 2002 yılından itibaren ilaç sektöründe satış ve pazarlama alanlarında farklı pozisyonlar ve sorumluluklar aldım. Şu anda Janssen Türkiye Pulmoner Arteriyel Hipertansiyon (PAH) & Nadir Metabolik Hastalıklar Tedavi Alanı Lideri olarak görev yapıyorum. Farklı sorumluluklarda edindiğim deneyimler ışığında çalıştığım alanda katma değer yaratmak en önemli motivasyonum. Erken tanının zor olduğu nadir hastalıklar alanında, yenilikçi bakış açısı ile çözümler üretmeye ve bunları hastalarla buluşturmaya tüm ekip olarak adanmışlıkla hizmet ediyoruz. Ürünlerimizden ve hizmetlerimizden yararlanan tüm paydaşlarımıza duyduğumuz sorumluluk ile hastaların daha iyi bir geleceğe ulaşması için tutku ile çalışıyoruz.

Sorumlu olduğunuz tedavi alanları hakkında neler söylemek istersiniz? Janssen bu alanlarda nasıl konumlanıyor? Janssen olarak hastalıkların geçmişte kaldığı bir gelecek yaratmak üzere, bilimden aldığımız güç ve hasta odaklılık vizyonumuzla çalışıyoruz. Hiçbir hastayı geride bırakmama hedefimiz, PAH gibi nadir hastalıkların bulunduğu alanlarla çok iyi bir şekilde örtüşüyor.

PAH’a yönelik ilk spesifik tedaviyi Türkiye’deki hastaların hizmetine sunduğumuz günden itibaren en büyük hedefimiz, PAH farkındalığını artırmak ve PAH’ın tedavi edilebilir bir hastalık olmasını sağlamak. 4 farklı molekülümüzle, hastaların tanı aşamasından geç evrelere kadar yenilikçi tedavilere erişmelerini sağlıyoruz.

NMH alanında ise ultra nadir görülen genetik geçişli NPC ve GD1 olmak üzere iki hasta grubunun hayatlarını iyileştirmek için çalışıyoruz. NPC’ye yönelik dünyadaki ilk ve tek onaylı tedaviyi sunuyoruz. Ultra nadir bir hastalık olan NPC’de erken tanının erişilebilir olması için paydaşlarımızla birlikte güçlü çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Nadir hastalıklar, 2000’de 1 ya da daha az sıklıkta görülen, çoğu ilerleyici, metabolik, kronik ve bazıları ölümcül olabilen hastalıklar olarak tanımlanıyor. Tıp literatüründe yüzde 80’i genetik geçişli olan yaklaşık 8000 nadir hastalık tanımlanmış durumda ve hastaların yaklaşık yüzde 50’sini çocuklar oluşturuyor. Nadir hastalığa sahip çocukların yüzde 30’unun 5 yaşını görememesinin sebebi; bu hastalıkların yüzde 95’inin tedavisinin olmaması. Türkiye’de nadir hastalıklar her 16 kişiden 1’inde yani yaklaşık 5 milyon kişide görülürken dünyada yaklaşık 473 milyon kişi nadir bir hastalığa sahip.

Dolayısıyla Janssen olarak bizim için hem hastalar hem aileleri hem de toplum açısından zorlu süreçleri olan, nadir hastalıklar çatısı altındaki PAH & NMH hastalıklarının araştırılması, tespit edilmesi, istatistiklerinin ortaya çıkarılması büyük önem taşıyor. Yenilikçi tedavilerimizi sunarken; umutla tedavi bekleyen hasta ve yakınlarının her zaman yanında oluyoruz. Hasta dernekleriyle, hekimlerle kurduğumuz iş birlikleriyle, hastaların ihtiyaçlarına çözümler üretmek ve toplumsal farkındalık yaratmak üzere tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Klinik araştırmalarınız ve gelecek yatırımlarınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?
DR. LEVENT AYDIN: Janssen olarak sağlığın dünyadaki her insan için erişilebilir olmasını hedefliyoruz. Sahip olduğumuz çok güçlü ve deneyimli Ar- Ge altyapımız sayesinde toplum sağlığında ivmeyarataca k çalışmaları gerçekleştirmek üzere global gelirimizin yüzde 20’sini her yıl yeni tedaviler keşfetmek ve bize ihtiyacı olan insanlara umut olmak için Ar-Ge’ye aktarıyoruz.

Dr. Levent Aydın

Bilimi geleceğe taşımamıza ve Ar-Ge çalışmalarımıza yön verebilmesi için en önemli itici gücün ise inovasyon olduğuna inanıyoruz. Özellikle insan hayatına bu kadar yakından temas eden sağlık sektörü için inovasyon, birincil önem taşıyor. İnovasyonun beraberinde getirdiği ilerlemeyi desteklemek adına Ar-Ge’ye ve klinik araştırmalara büyük yatırımlar yapıyoruz. 2020 PharmaBoardroom Araştırması’na göre en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirketlerden biri olmamızla gurur duyuyoruz. Bu, Janssen’in Ar-Ge’ye, inovasyona ve klinik araştırmalara verdiği değeri ve taahhüdünü gösteren örneklerden sadece biri.

Tüm tedavi alanlarımızda 200’den fazla merkezin katıldığı klinik araştırmalarımız ile yenilikçi ilaçlarımız hakkında veriler üreterek, hastaların yaşamlarını dönüştürmeyi ve iyileştirmeyi hedefliyoruz. Hastaların doğru tedavilere ulaşmalarındaki en değerli çalışmalar olan klinik araştırmalara büyük emek veriyoruz. Ülkemizde son 10 yılda 50 milyon dolar klinik çalışma yatırımı yaptık. Türkiye’deki sağlık sektörünün dönüşüm yolculuğuna katkı sağlamak için klinik araştırmaları destekleyen bir ekosistem oluşturmamızın çok değerli olduğuna inanıyoruz.

Yenilikçi tedavilerin geliştirilmesinin yanı sıra nadir hastalık tanısı, hastalık yönetimi ve hasta deneyimleri ile tedavi sonuçlarının iyileştirilmesinin de büyük fark yaratacağına inanıyoruz. Örneğin PAH hastalığında, tedaviyi erkene çekmek ve uzun süreli sonuçları iyileştirmek amacıyla, yeni invaziv olmayan ve daha az invaziv tanı bilimine, kan temelli biyobelirteçlere ve gelişmiş veri analizi kullanımına yatırım yapıyoruz.

JANSSEN OLARAK SAĞLIĞIN DÜNYADAKİ HER İNSAN İÇİN ERİŞİLEBİLİR OLMASINI HEDEFLİYORUZ. SAHİP OLDUĞUMUZ ÇOK GÜÇLÜ VE DENEYİMLİ AR-GE ALTYAPIMIZ SAYESİNDE TOPLUM SAĞLIĞINDA İVME YARATACAK ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRMEK ÜZERE GLOBAL GELİRİMİZİN YÜZDE 20’SİNİ HER YIL YENİ TEDAVİLER KEŞFETMEK VE BİZE İHTİYACI OLAN İNSANLARA UMUT OLMAK İÇİN AR-GE’YE AKTARIYORUZ.

PAH ve NMH tedavi alanlarında ülkemizde hastaların yaşadığı zorluklar nelerdir? Nadir hastalıkların hem globalde hem de ülkemizde toplum nezdinde bilinirliği maalesef düşük seyrediyor. Bu nedenle hastaların tanı almalarının, tedaviye başlamalarının ve sağlıklı bir süreç yaşamalarının önünde zaman kavramı olumsuz bir faktör olarak öne çıkıyor. Bir an önce tedavi almaları gerekirken hastalar tedaviye erişemiyor ve hastalıkları ilerliyor. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte de hastalar içinden çıkılmaz sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Psikolojilerinin bozulması, yaşam kalitelerinin düşmesi, iş ve özel hayatlarında sorunlar yaşamaları ve hatta toplumsal damgalanmalarla karşı karşıya kalmaları bu sorunlardan bazıları.

Bazı nadir hastalıkların spesifik belirtileri olmadığı için başka hastalıklarla karıştırılabildiğini de eklemek gerekir. Örneğin; pulmoner arteriyel hipertansiyon için erken tanı ve tedavi çok önemliyken hastalara KOAH, astım gibi tanılar konulabiliyor. Dolayısıyla PAH hastalarının tanı almaları ve tedaviye başlamaları 2-3 yıl sürebiliyor. Tüm bu zorlukların giderilmesinin yanı sıra hastaların yenilikçi tedavilere erişebilmeleri için de tutkuyla çalışmaya devam ediyoruz.

Ülkemizde hastalık farkındalığı konusunda iş birliklerine nasıl bakıyorsunuz?

Onur Köse

ONUR KÖSE: Bizim için gerçek veriler, hastaların iç görüleri ve sağlık sektörünün ihtiyaçları bu konuda oldukça belirleyici oluyor. Bu kıymetli bilgilere erişebilmek amacıyla hastalıkların toplumsal bilinirliliğini artırmak için öncelikle farklı hasta derneklerinin hastaların ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik düzenledikleri toplantılara katılıyor ve koşulsuz destek veriyoruz.

Kamudaki paydaşlarımızla da güçlü iş birlikleri kuruyor bu konudaki iyileştirmelere yönelik kamu tarafından atılacak önemli adımları yakından takip ediyoruz. Örneğin, nadir hastalıklar alanında regülasyonların oluşturulmasının kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

2023 yılı içinde odaklanacağınız konu başlıklarını öğrenebilir miyiz? Janssen olarak hedefimiz, kür tedavisi geliştirilene kadar tüm hastalara en etkili tedavi olanaklarını sunarak yaşam kalitelerini iyileştirmek. Bu anlamda sadece tedavi sürecini değil tanı süreçlerini de yeni çözümlerle iyileştirmeyi hedefliyoruz. Her zaman olduğu gibi tedavi alanındaki derneklerle omuz omuza çalışmayı ve sağlık ekosistemini geliştirecek, hastalık süreçlerini pozitif yönde dönüştürecek çözümleri uygulamayı sürdüreceğiz. Global bilgi birikimimizle daha çok insanın yaşamını iyileştirmeye odaklanacağız.

JANSSEN TÜRKİYE
PULMONER ARTERİYEL HİPERTANSİYON &
NADİR METABOLİK HASTALIKLAR TEDAVİ ALANI EKİBİNİ TANIYALIM
Dr. Levent Aydın

DR. LEVENT AYDIN-PAH&NMH Medikal Lideri: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezuniyetim sonrasında farklı basamaklarda hekimlik ve uzmanlığın ardından 2007 yılında Janssen medikal ekibiyle ilaç sektörüne katıldım. Medikal departman üyesi olarak birçok tedavi alanında ve farklı rollerde görev aldım. Globalde geliştirilen yenilikçi tedavilerin ülkemizdeki hastalar ile buluşturulmasını sağlayan erken erişimler, hasta destek programları ve klinik çalışma aktivitelerine medikal liderlik yapma fırsatım oldu. Bu süreçte, sağlık çalışanları ve hasta derneği temsilcileri ile tanıştım ve yakın iş birliği sayesinde çok farklı pencerelerden bakabilmeyi öğrendim, minnettarım. Pulmoner hipertansiyon ve nadir metabolik hastalıklar için erken tanı ve tedavi ile sağlanacak yarara odaklanarak, hasta ve yakınlarının daha sağlıklı ve geleceğe umut ile bakabilmeleri için Janssen ekibi olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Onur Köse

ONUR KÖSE-PAH Ülke Değer Takımı Lideri: Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama mezunuyum. 2018 yılından bu yana Janssen PAH ekibinde çalışıyorum. Şu an PAH ülke değer takımı lideri ve Azerbaycan & Gürcistan pazarlama lideri görevimi sürdürüyorum. Janssen ile birlikte 18 yıllık ilaç endüstrisi tecrübemde çeşitli satış ve pazarlama pozisyonlarında görev aldım. İşimi yaparken en büyük tutkum, olabildiğince çok PAH hastasının hayatında küçük de olsa bir fark yaratabilmek.

Seray Saka Demirel

SERAY SAKA DEMİREL-Ürün Müdürü: Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunuyum. 2014 yılı itibariyle farklı sektörlerde stratejik pazarlama, iş geliştirme ve çapraz satış rollerinde görev aldım. Bu sırada Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. 2020 yılında Janssen Türkiye’ye iş zekası ve dijital çözüm uzmanı olarak katıldım. 2021 yılı Ekim ayı itibarıyla Janssen Türkiye PAH & NMH İş Birimi’nde ürün müdürü olarak görev yapıyorum. Bununla birlikte farklı bir tedavi alanında Avrupa ürün müdürlüğü görevimi sürdürüyorum. Janssen Türkiye ekibi olarak, PAH ve NMH tedavi alanlarında fark yaratarak daha fazla hastanın hayat kalitesini iyileştirmek için özveri ile çalışıyoruz. Uzun yıllardır bu alanda tecrübeli ve hasta odaklı bir ekiple çalıştığım için mutluyum.

Fatoş Selda Albayrak

DR. FATOŞ SELDA ALBAYRAK-Medikal Müdür: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Halk sağlığı uzmanıyım. 2008 yılından beri ilaç sektöründe medikal departman çatısı altında yenilikçi tedavilerin hızlı gelişim sürecinin bir parçası olmaktan mutluyum. Son 6 yıldır PAH ve nadir metabolik hastalıklar alanında çalışıyorum. 2021’den beri AIFD çatısı altında Nadir Hastalıklar Çekirdek Komitesi’nde ve Orphan Medicine Project kapsamında görev aldım. Nadir hastalıkların tanı ve tedavilerine hastaların erkenden ulaşmaları için tüm ekip olarak var gücümüzle çalışıyoruz.

Zuhal Yüzgenç

ZUHAL YÜZGENÇ-Ankara Bölge Müdürü: Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Çalışma hayatıma 2004 yılında ilaç sektöründe adım attım. Akabinde Başkent Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. 2010 yılında Janssen Actelion PAH takımında ürün uzmanı olarak çalışmaya başladım, 2014 yılında yeni ürünler müdürü olarak atandım ve PAH terapötik alanında portföyümüzde yer alan tüm yenilikçi ürünlerin pazarlama sorumluluğunu üstlendim. 2019 yılından itibaren ise bölge müdürü olarak görevime keyifle devam etmekteyim. Janssen Türkiye PAH tedavi alanında, topluma ve paydaşlarımıza duyduğumuz sorumluluk çerçevesinde hastaların doğru tanı ve tedaviye ulaşmaları adına tutkuyla ve adanmışlıkla çalışıyoruz.

Murat Sırma

MURAT SIRMA-İstanbul Asya Bölge Müdürü: Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. 2007 yılında PAH alanında key account manager pozisyonunda çalışmaya başladım. 2020 Temmuz ayı itibarıyla İstanbul Asya bölge müdürü olarak görevime devam etmekteyim. İlk PAH tedavisini Türkiye’ye getiren ve PAH hastalığının farkındalığının gelişmesine çok önemli katkılar yapan bir ekibin parçası olmaktan gurur duyuyorum. Hastaların doğru tanı ve tedaviye ulaşmasına pozitif katkıda bulanabilmek en büyük motivasyon kaynağımız.

İsmail Bediz

İSMAİL BEDİZ-Sağlık Çözümleri Uzmanı: Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. Sektöre 2006 yılında başladım. O günden bugüne çeşitli firmalarda farklı terapötik alanlarda çalışma şansım oldu. Bugün J&J çatısı altında sağlık çözümleri & Zavesca sorumlulukları ile görevimi sürdürüyorum. En güçlü motivasyon kaynağımı nadir ve ultra nadir alanda yer alan hastalara, özellikle de pediyatrik hastalara sağladığımız katkı olarak tanımlayabilirim.

İlhan Gözen

İLHAN GÖZEN-İstanbul Avrupa Bölge Müdürü: Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü mezunuyum. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. 19 yıllık sektör tecrübemin son 13 senesinde nadir ve ultra nadir hastalıklar alanında çalıştım. Şu anda PAH&NMH iş biriminde İstanbul Avrupa bölge müdürü olarak görev yapmaktayım. PAH hastalarının tanı ve tedaviye ulaşabilmelerini sağlamak için tüm paydaşlarımızla beraber var gücümüzle çalışıyoruz.

Nadide Embel

NADİDE EMBEL-Asistan Ürün Müdürü (GROW) & Sağlık Çözümleri Uzmanı: 2015 Yılı’nda Ege Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nden mezun oldum. Koç Üniversitesi’nde MSCC olarak psikiyatri alanında dal yüksek lisansımı tamamladım. Sektöre, 2019 yılında bir medikal cihaz firmasında medikal işler departmanda Türkiye’den sorumlu olarak başladım. Bu süreçte İstanbul Üniversitesi’nde Executive MBA’mı tamamlarken, yolum Janssen ile kesişti. İlk defa kurulan bir rolün parçası olarak, PAH takımında sağlık çözümleri uzmanı olarak başladım. Ekim 2022’den itibaren, Janssen çatısı altında GROW kapsamında asistan ürün müdürü olarak ek sorumluluğumla devam etmekteyim. Ana eğitim felsefemin bir parçası olarak, tek bir hastayı geride bırakmamak adına çıktığımız bu yolda, PAH takımının bir parçası olduğum için çok mutluyum.

 

Yorum yaz