FARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Deprem konusunda eğitim herkes için birinci gündem olmalı

Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman; “Deprem Gerçeği ve İlaç Endüstrisinin Gösterdiği Refleks, Aldığı Pozisyon” dosya konusu özelinde Şubat depremiyle birlikte Amgen’in bu konuda gerçekleştirdiği ve süregelen, planlanan faaliyetlerini ve deprem farkındalığına bakış açısını Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman; “Deprem Gerçeği ve İlaç Endüstrisinin Gösterdiği Refleks, Aldığı Pozisyon” dosya konusu özelinde Şubat depremiyle birlikte Amgen’in bu konuda gerçekleştirdiği ve süregelen, planlanan faaliyetlerini ve deprem farkındalığına bakış açısını Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

Amgen Türkiye

Güldem Berkman
Amgen Türkiye Genel Müdürü

“Deprem konusunda eğitim herkes için birinci gündem olmalı! Hem depremde görev yapacak insan gücü yetiştirilmeli hem de vatandaşlar eğitilmeli.”

Yakın zamanda ülkemizi derinden etkileyen bir felaket yaşadık. Bu deprem bizlere, bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, yönetim organlarından sivil toplum kuruluşlarına, şirketlerden bireylere kadar hepimizin alması gereken önlemler ve sorumluluklar olduğunu bir kez daha acı bir şekilde gösterdi. Afet dönemlerinde devletin, STK’ların, iş dünyasının ve toplumun tüm paydaşlarının dayanışma halinde olması en hayati konu. Bence bu konuda son yaşadığımız depremde önemli bir sınav verdik. Omuz omuza, büyük bir dayanışma örneği göstererek depremden etkilenen bölgelere yardıma koştuk.

Şirketler olarak bizlerin hem toplumumuza hem de birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Sorumluluğunu taşıdığımız insanların ihtiyaçlarını ve duygularını anlamak; içinde bulunduğumuz durumu, sorunları doğru bir şekilde analiz ederek pozisyon almak gerekiyor. Bu noktada eğitim, herkes için birinci gündem maddesi olmalı. Hem depremde görev yapacak insan gücü yetiştirilmeli hem de vatandaşlar eğitilmeli. Depremi tanıtmanın; öncesinde ve sırasında neler yapılabileceği konusunda eğitim programları düzenlemenin şart olduğunu düşünüyorum. Şirketler de kendi bünyelerinde düzenleyecekleri programlarla çalışanlara bu konuda eğitim desteği vermeyi öncelikleri olarak görmeli.

Depremi tanıtmanın; öncesinde ve sırasında neler yapılabileceği konusunda eğitim programları düzenlemenin şart olduğunu düşünüyorum. Şirketler de kendi bünyelerinde düzenleyecekleri programlarla çalışanlara bu konuda eğitim desteği vermeyi öncelikleri olarak görmeli.

Amgen olarak deprem konusunda, ilaç sektöründe faaliyette bulunan bir şirket olmanın getirdiği refleksle, sorunlara hızlı ve kalıcı çözümler sunma hedefiyle hareket ediyoruz. Depremde, gönüllü çalışanlarımızdan oluşan “Gönlü Sorumlular” ekibi ile sivil toplum kuruluşlarını destekleyerek çalıştık. Amgen ve Amgen Vakfı’nın çalışanlarımıza, ilaçlarımızı kullanan hastalara ve afetten olumsuz etkilenen herkese destek olabileceği yolları belirlemek adına bir “Olay Yönetim Ekibi (IMT)” kurduk. Yetkili kurumlar ile iletişim halinde destek çalışmaları yürüttük. AFAD’a 1 milyon TL bağışta bulunduk. Ek olarak, Amgen Vakfı, Direct Relief, International Medical Corps ve Heart-to-Heart International kuruluşlarına 1 milyon dolarlık destek verdi. Ayrıca, Amgen Vakfı’nın desteği ile oluşturulan “Afet Yardımı Eşleştirme Programı” ile dünya çapındaki tüm Amgen çalışanlarının katılabileceği bir bağış kampanyası başlattık. Bölgedeki hastaların ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimini sürekli kılmak için de çalışmaya devam ediyoruz.

Olağanüstü olaylar için kalıcı çözümler üretmek büyük önem taşıyor. Bu farkındalıkla deprem konusunda bilinçlendirme çalışmalarına odaklanıyoruz. Bu doğrultuda AKUT ile Deprem Bilinçlendirme Eğitimleri organize ettik. Çalışanlar ile AKUT uzmanlarını bir araya getirdik. AKUT ile düzenlenen Deprem Bilinçlendirme Eğitimleri ile çalışanlarımıza; deprem öncesinde nasıl hazırlıklar yapılması, deprem sırasında nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiğine dair bilgiler aktarıldı.

Farklı boyutlarda devam edeceğimiz eğitimlerin yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları kapsamında, acil durumlarla ilgili yasal zorunluluklarımızı yerine getirmek amacıyla global ekiplerle birlikte bir kriz yönetim planı oluşturduk. Amgen Türkiye olarak, planın tatbikatını tüm çalışanlarımızla aynı anda gerçekleştirdik. Amacımız, olası acil durumlarda çalışanlarımızı e-posta ve mesaj yoluyla bilgilendirmek, sistemin işleyişini test etmek ve geliştirmeler yapmak. Ülkemizin afet riski göz önüne alındığında, sene içerisinde planladığımız tatbikatlar ile acil durum yönetimi konusunda farkındalık çalışmalarını artırmayı hedefliyoruz.

Son olarak şunu eklemek isterim: Afetler ve özellikle deprem, ülkemizde tüm altyapısıyla ele alınmalı ve kalıcı çözümler üretilmeli. Amgen olarak, bu alanda verebileceğimiz her türlü destekle çözümün bir parçası olmaya hazırız.

Yorum yaz