FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUKTOPLUM SAĞLIĞI

İlham veren bir proje: “FBH’de Farklı bir Hareket”

Abdi İbrahim Genel Tedaviler Satış & Pazarlama Grup Direktörü Figen Bilgen, Gasto ve Cerrahi Bölüm Müdürü Yasemin Şirinoğlu, Kıdemli Ürün Müdürü Merve Akarslan ve Kıdemli Medikal Müdür Dr. Barış Erdal; “İlham Veren Projeler” dosyasında, çok yeni hayata geçirdikleri, Türkiye'nin ilk FBH Hastalık Yönetimi Rehberi'ni de kapsayan "FBH'de Farklı Bir Hareket" projesinin tüm detaylarını Fikir Liderleri Dergisi okurları ile paylaştılar.
Abdi İbrahim Genel Tedaviler Satış & Pazarlama Grup Direktörü Figen Bilgen, Gasto ve Cerrahi Bölüm Müdürü Yasemin Şirinoğlu, Kıdemli Ürün Müdürü Merve Akarslan ve Kıdemli Medikal Müdür Dr. Barış Erdal; “İlham Veren Projeler” dosyasında, çok yeni hayata geçirdikleri, Türkiye’nin ilk FBH Hastalık Yönetimi Rehberi’ni de kapsayan “FBH’de Farklı Bir Hareket” projesinin tüm detaylarını Fikir Liderleri Dergisi okurları ile paylaştılar.

“FBH’de Farklı bir Hareket”
ABDİ İBRAHİM

Figen Bilgen
Abdi İbrahim
Genel Tedaviler Satış & Pazarlama Grup Direktörü

Yasemin Şirinoğlu
Abdi İbrahim
Gasto ve Cerrahi Bölüm Müdürü

Merve Akarslan
Abdi İbrahim
Kıdemli Ürün Müdürü

Dr. Barış Erdal
Abdi İbrahim
Kıdemli Medikal Müdür

“Bu projede doktor ve hasta iletişimini güçlendirecek ve hastanın iyileşme sürecini önemli derecede destekleyecek Fonksiyonel Bağırsak Hastalıkları (FBH) Hastalık Yönetim Rehberi’ni gastroenteroloji alanındaki çok değerli hocalarımızın öncülüğünde hazırladık. Değerli hocalarımızla birlikte Türkiye’de bu konuda ilk ve öncü olmaktan gurur duyuyoruz.”

111 YILLIK HAYATI İYİLEŞTİRME YOLCULUĞUMUZDA ABDİ İBRAHİM OLARAK KİMİ ZAMAN HAYAT KURTARAN ÜRÜNLERİMİZLE TÜM ALANLARDA YÜKSEK KALİTELİ İLAÇ ÜRETİMİ İLE FAALİYET GÖSTERİYORUZ. DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ. TOPLUMSAL SORUMLULUĞUNU ÇOK İYİ BİLEN, ULUSLARARASI ALANDA ÖNEMLİ ATILIMLAR YAPAN, KALİTE VE GÜVENİ 100 YILDAN FAZLA SÜREDİR ORTAYA KOYAN BİR ŞİRKET OLARAK GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ VE BUNUN İÇİN ÇOK ÇALIŞIYORUZ.

F. L: Abdi İbrahim olarak sektöre yön veriyorsunuz, gelişmelerden bahseder misiniz?

FİGEN BİLGEN: Bugün hizmet verdiğimiz alanlarda uzun soluklu bilimsel partner rolümüzün sorumluluğunu çok iyi biliyor ve geleceğe yönelik planlamalarımızı da büyük bir tempo ile yürütüyoruz. Türk ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lider şirketi Abdi İbrahim olarak, 250 marka ve 500’ü aşkın ürünle sektörün en geniş ürün portföyüne sahibiz.

Türkiye liderliğimizin yanı sıra toplam 17 ülkede (Almanya, İngiltere, Arnavutluk, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, Irak, İtalya, Kazakistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Özbekistan, Portekiz, Suudi Arabistan ve Tunus ile birlikte) kendi organizasyonel yapılanmamızla faaliyet gösteriyoruz. İlaç kalitemizin ve üretim kapasitemizin yüksekliği nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinden Kanada’ya, Kuzey Afrika’dan Asya’ya olmak üzere 70’ten fazla ülkeye de ihracat yapıyoruz. 30’dan fazla dünya çapında lisansörle çalışıyor ve bu iş birliklerimiz sayesinde sektörümüze know-how transferi sağlıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimiz ülke ekonomisine hem yabancı sermaye girişini destekliyor hem de yüksek kalitede ilaca erişimi mümkün kılıyor. Şu anda Esenyurt Üretim Kompleksimiz, yüksek teknolojisi ile yılda 700 milyon kutu üretim kapasitesine sahip ve dünya çapında faaliyet gösteren tesisler arasında yer almaktadır. Kazakistan ve Cezayir’de de Ar-Ge Merkezi ve üretim tesislerimiz bulunuyor. Türk ilaç sektörünün ilk akredite Ar-Ge merkezini açan Abdi İbrahim olarak Ar-Ge’ye ve teknolojiye sürekli yatırım yapıyoruz. 100’e yakın ürünle ilgili projelere devam ediyor ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 35’in üzerinde yenilikçi proje tamamlanıyor. Bu sayede 260’ın üzerinde patent başvurumuz var.

“Geleceği İyileştirmek” vizyonumuzun bir parçası olan HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, karbon ayak izini sıfıra indirmeyi hedefliyoruz ve çevresel etkiyi ön planda tutma yolunda önemli projeler gerçekleştiriyoruz. “Green Harmonization” projesi ilaç sektöründe bir ilke imza attığımız büyük bir dönüşüm projesi. Bu projede üretim süreçlerinde kullandığımız ambalaj malzemelerimizin optimizasyonu yapılacak ve makine öğrenmesine dayanan akıllı yazılım, biyobozunur polimer geliştirme ve ulusal atık ilaç toplama aşamaları kaydedilecektir. Üniversite sanayi iş birliği ile devam eden bu projede şu ana kadar akıllı yazılım ile Abdi İbrahim’e ait blisterli ürünlerin yarısından fazlasının ambalajında değişiklik yaptık bile. Abdi İbrahim sektörde geleceği öngören vizyonu ile yatırımlarına ve projelerine hız kesmeden devam etmektedir.

Abdi İbrahim’de direktörlüğünüzde nasıl bir organizasyonla, hangi tedavi alanlarına ne gibi çözümler üretiyorsunuz?

Abdi İbrahim olarak çalışma ve projelerimizi geniş bir portföy ile yürütüyoruz. MSS, dermatoloji, romatoloji, kardiyoloji, gastroenteroloji, hepatoloji, ağrı, solunum, onkoloji, enfeksiyon, oftalmoloji gibi birçok alanda faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 111 yıllık hayatı iyileştirme yolculuğumuzda Abdi İbrahim olarak kimi zaman hayat kurtaran ürünlerimizle tüm alanlarda yüksek kaliteli ilaç üretimi ile faaliyet gösteriyoruz. Daha yaşanabilir bir dünya için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplumsal sorumluluğunu çok iyi bilen, uluslararası alanda önemli atılımlar yapan, kalite ve güveni 100 yıldan fazla süredir ortaya koyan bir şirket olarak geleceğe umutla bakıyoruz ve bunun için çok çalışıyoruz. Çalışmaktan gurur duyduğum bu büyük şirkette gastro-cerrahi, dermatoloji ve kardiyoloji alanlarında yaklaşık 600 kişilik büyük bir ekibin satış ve pazarlama grup direktörüyüm.

İnsan hayatını önemli derecede etkileyen gastrointestinal hastalıklar alanında “Farklı Bir Hareket” isimli yeni bir projemiz var. Bu projede doktor ve hasta iletişimini güçlendirecek ve hastanın iyileşme sürecini önemli derecede destekleyecek FBH Hastalık Yönetim Rehberi’ni gastroenteroloji alanındaki çok değerli hocalarımızın öncülüğünde hazırladık. Değerli hocalarımızla birlikte Türkiye’de bu konuda ilk ve öncü olmaktan gurur duyuyoruz. Bilimsel akademisyenlerin ve hocalarımızın yönlendirmesi ve uzun emekle hazırlanan bu rehberi tüm Türkiye’deki hekimlerin ilgisine sunma heyecanını taşıyoruz.

Gasto ve Cerrahi bölümü olarak ne gibi çözümler üretiyorsunuz?

YASEMİN ŞİRİNOĞLU: Abdi İbrahim Gastro ve Cerrahi Bölümü olarak, geniş bir uzmanlık alanını etkin bir şekilde yönetmek amacıyla disiplinli ve uzmanlaşmış bir organizasyon yapısına sahibiz. Gastrointestinal sistem hastalıkları konusundaki çeşitli zorlukları ele almak ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için çok yönlü bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu yaklaşım hem hekime erişen hastanın tedavisini hem de kendi çözüm arayan hastayı kapsayarak çeşitli seçenekler sunmamıza olanak tanıyor.

Gastrointestinal sistem hastalıkları alanında geniş bir portföyü yönetiyorsunuz, bu alandaki hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Hedefimiz, hastalarımızın gastrointestinal sistem (GİS) hastalıklarıyla ilgili sağlık sorunlarına en iyi şekilde çözüm sunmaktır. Bu bağlamda, geniş bir yelpazedeki hastalıkları ele alarak hastaların sağlık ve yaşam kalitelerini artırmayı amaçlıyoruz. Hedeflerimiz arasında öncelikli olarak çözümsüz hisseden bu hastaların doğru teşhis ve tedaviye kolayca ulaşmalarını sağlamak bulunuyor. Bu amaçla, hastaların ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına uygun programları geliştiren projeleri hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda, hastaların hastalıklarıyla daha iyi başa çıkmalarını ve sağlıklarını yeniden kazanmalarını destekliyoruz. Tedavi alanındaki en son gelişmeleri yakından takip ederek, yenilikçi ve etkili tedavi yöntemlerini hastaların hizmetine sunmayı hedefliyoruz.

Anlıyoruz ki; GİS hastalıkları içerisinde büyük bir bölümü fonksiyonel bağırsak hastalıkları (FBH) alıyor, bu alan özelinde neler söylersiniz?

Türkiye’de her 10 kişinin 4’ünde görülen, günlük yaşamı, çalışma hayatını, iş verimliliğini ciddi anlamada etkileyen bir gerçek FBH. İnsan hayatının kalitesini artırmayı amaçlayan “Farklı bir Hareket Projesi” ile alanında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Amacımız çok net; hastanın yaşam tarzı değişikliklerini de benimseyerek uzun soluklu tedavi şansını artırmak ve yaşamını daha konforlu kılmak.

FBH ile tedavi arayışını ve hastanın uzun dönemli tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet ile çok önemli iyileşmeler sağlayabileceğini ortaya koyuyoruz. Hastanın her atak geçirdiğinde yani konstipasyon, diyare, gaz, karın ağrısı gibi şikayetleri arttıkça çare arayışı artıyor ve kendini çözümsüz hissediyor. Bu toplumda çok yüksek bir oranda görüldüğü için mutsuzluğa, verimsizliğe ve hatta bazen çaresizliğe yol açabiliyor. Bu proje ile hekimlerin hastalarıyla sağlıklı bir iletişim kurabilmelerine destek olmayı ve hastaların da tedaviye uyum konusunda bilgilenmelerini amaçlıyoruz.

Hasta ve Hekimi odağa alan çok yönlü çözümler sunuyoruz.
“Hastaların ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına uygun programları geliştiren projeleri hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda, hastaların hastalıklarıyla daha iyi başa çıkmalarını ve sağlıklarını yeniden kazanmalarını destekliyoruz. Tedavi alanındaki en son gelişmeleri yakından takip ederek, yenilikçi ve etkili tedavi yöntemlerini hastaların hizmetine sunmayı hedefliyoruz.” YASEMİN ŞİRİNOĞLU

Çok yakın zamanda gastroenteroloji alanında çok güzel bir bilimsel proje hayata geçirdiniz. Bu proje nasıl bir ihtiyaçtan ortaya çıktı ve nasıl başladı?

MERVE AKARSLAN: Fonksiyonel bağırsak hastalıkları kısaca FBH, toplumda en sık görülen, yaşam kalitesini oldukça bozan, yaşamdan çekilmelere yol açan hastalıklardan. Üstelik en çok başvuru ve sevk alan hastalıklardan biri olma özelliği taşıyor. Yaptığımız araştırmalarda hem hastaya hem hekime ayrıca kulak verdik. Gerçek içgörüye ulaşmak için uzun soluklu çalışmalar yürüterek dinlemeye çalıştık. Gördük ki hastalar kendilerini yalnız ve çözümsüz hissederken hekimler ise bu hasta grubuyla tedavi yönetimi konusunda bazı aksamalar yaşayabiliyorlar. Hekimlerden ve fikir liderlerimizden de bu alanda talepler geliyordu. Biz de bu projeyle tedavinin daha yönetilebilir olduğunu vurgulamayı hedefledik ve “Tedavide Farklı Bir Hareket” projesine başlamış olduk.

“Farklı Bir Hareket” projesi hangi hedefle, kimlerle ve ne gibi iş birlikleriyle gerçekleşti? Projenizin içeriğinden ve işleyişinden bahseder misiniz?

Fonksiyonel bağırsak hastalıklarında yaşanılan zorlukları aşmak için yola çıkarak tedaviye farklı bir hareket getirmek istedik. Hekim ve hastanın daha iyi buluşmasını sağlayarak tedavi başarısını artırmayı odağımıza koyduk. Türk Gastroenteroloji Derneği iş birliği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz Farklı Bir Hareket projesinin ilk adımında “FBH Hastalık Yönetimi Rehberi’’ yayın hayatına geçti. Konuyla ilgili uzman hekimlerin de sahiplenmesi ile tüm hastalarda ek fayda sağlayabilecek bu rehberi büyük bir emekle oluşturduk. Rehber incelendiğinde herkes tarafından anlaşılır dilde olmasına önem verdik. Bunu yaparken dünya verileri incelenerek Türkiye’deki tüm tedavi seçenekleri ile hasta yönetiminin aktarıldığı çok önemli bir rehbere dönüştürüldü. Amacımız, hastaların iyiliği ve hekimlerin rehber ile ilerleyeceği yolları net olarak belirlemekti.

Çözüm ürettiğiniz tedavi alanlarında başka bilimsel ve sosyal sorumluluk projeleriniz olacak mı? Yakın ve orta vadede hedefleriniz neler?

Gastrointestinal sistem hastalıklarında hekime başvuran hasta oranı oldukça düşük. Hastaların çoğu kendilerini hayattan soyutlayarak yaşıyorlar… Kanıksanmış bu durumu aydınlatmanın ve bu hastalıkların bir çaresi olduğunu hastalara anlatmanın son derece önemli olduğunu fark ettik. Bu nedenle hastanın FBH semptomları ile baş başa kalmasını değil; hekime başvurarak çözüme ulaşabileceğini de anlatmayı hedefliyoruz. Hekime başvuruda bulunan hastaların da branşlar arasında labirentte kaybolduğunu hayal edebiliriz. Hastaların ilgili branşta tedavi başarısını artırmak üzere çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürmek istiyoruz.

Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdik.
“Türk Gastroenteroloji Derneği iş birliği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz Farklı Bir Hareket projesinin ilk adımında ‘’FBH Hastalık Yönetimi Rehberi’’ yayın hayatına geçti. Konuyla ilgili uzman hekimlerin de sahiplenmesi ile tüm hastalarda ek fayda sağlayabilecek bu rehber büyük bir emekle oluşturuldu.” MERVE AKARSLAN

Oldukça emek verilen ve alanda ihtiyaca yönelik, ilham veren bir proje olduğunu görüyoruz. Belli ki çok sağlam bir takım çalışması var arkasında. Takımda yer alan kıdemli medikal müdür olarak bu konuda siz neler söylersiniz?

DR. BARIŞ ERDAL: Evet, kesinlikle bu proje oldukça anlamlı ve gurur verici bir çalışmaydı. Projede yer almak, hem sağlık alanındaki ihtiyacı karşılamak hem de hekimlerle hastalar arasında iletişim kurulmasına yardımcı olmak açısından büyük bir fırsattı. Projemizin temelinde, medikal ve pazarlama ekiplerimizin iş birliği yatmaktadır. Takım olarak, projenin her aşamasında bir araya geldik; hastaların ve hekimlerin ihtiyaçlarını anlamaya çalıştık. Gastrocerrahi medikal ekibinde yer alan grup medikal müdürü Dr. Çağatay Çırpıcıoğlu ve medikal müdür Dr. Faruk Koçoğlu ile birlikte, ilişkili makaleler ve tedavi kılavuzları gözden geçirildi.

Buradaki esas amacımız dünyada ve ülkemizde fonksiyonel bağırsak hastalıklarında güncel ve karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları ve tedavi seçeneklerini ele alarak hekimlerin ihtiyaçlarını anlamaktı. Aynı zamanda, medikomarketing ekibi olarak hastaların ve hekimlerin ihtiyaçlarını anlamak için saha araştırmaları ve anketler gerçekleştirerek, projenin hedeflerini belirledik. Medikomarketing ekibi olarak düzenli toplantılar ve geri bildirim oturumları düzenleyerek bilgi ve deneyim paylaşımını sağladık. Bu sayede, takımımızın güçlü yönleri bir araya geldi ve proje daha etkili ve kapsamlı bir şekilde hayata geçirildi. Gastroenteroloji alanında önde gelen fikir liderlerimizin oluşturduğu bilimsel danışma kurulu; klinik görüşleri ve hasta deneyimleri, projenin içeriğini ve hedeflerini belirlemede bize önemli bir yol gösterici oldu. Yine aynı bilimsel danışma kurulu, rehberi oluşturdu. Bu deneyim, gelecekteki projelerde de bir araya gelerek daha iyi sonuçlar elde etme potansiyelini vurguluyor. Medikal müdür olarak, bu tür iş birliklerinin hastaların sağlık deneyimini iyileştirmek için önemli olduğuna inanıyorum ve bu tür projelerin çoğalmasını ve genişlemesini dört gözle bekliyorum.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyorsunuz, FBH Hastalık Yönetim Rehberi ile içeriğinden bahsedebilir misiniz?

Türkiye’nin ilk FBH Hastalık Yönetim Rehberi, hastaların ve hekimlerin fonksiyonel bağırsak hastalıkları (FBH) tanı ve tedavi süreçlerini ele almada önemli bir adımdır. Bu projenin içerisinde yer alan rehber, alanında önder fikir liderlerimizin oluşturduğu bilimsel danışma kurulu ile oluşturulmuştur. Rehber, hem hastaların hem de hekimlerin FBH tedavi süreçlerine yardımcı olmayı amaçlamış ve fonksiyonel bağırsak hastalıklarının yaygınlığı ve hastaların yaşam kalitesini etkileme potansiyelini göz önünde bulundurarak, bu alandaki eksikliği kapatmayı hedeflemiştir.

Rehberin oluşturulmasında hem Avrupa hem de Amerika kılavuzları göz önünde bulundurulmuş ve Türkiye’deki mevcut tedavi seçenekleri titizlikle ele alınmıştır. Hastalığın semptomlarını tanımlama, teşhis yöntemleri, tedavi alternatifleri ve hastalıktaki yaşam tarzı önerileri gibi konular geniş kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve ortak bir dille anlatılmıştır. Aynı zamanda, hekimlerin hastalarıyla daha etkili iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla öneriler de içermektedir. Rehberin içeriğinde yer alan öneriler ve tedavi stratejileri, hastaların tedaviye uyumunu artırmayı ve tedavi sonuçlarını iyileştirmeyi hedeflemiştir. Fonksiyonel bağırsak hastalıkları (FBH) konusunda geniş bir perspektif sunarak hastalığın tanı ve tedavi süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını ve yönetilmesini amaçlayarak yola çıkmıştık. Bu aşamada, bilimsel danışma kurulu tarafından oluşturulan rehberin hastalığın tanısı ve tedavisindeki yönlendirmeleri desteklemeye hizmet edeceğini düşünüyorum.

FBH’de Önemli Bir Adım.
“Buradaki esas amacımız dünyada ve ülkemizde fonksiyonel bağırsak hastalıklarında güncel ve karşılanmamış tıbbi ihtiyaçları ve tedavi seçeneklerini ele alarak hekimlerin ihtiyaçlarını anlamaktı. Aynı zamanda, medikomarketing ekibi olarak hastaların ve hekimlerin ihtiyaçlarını anlamak için saha araştırmaları ve anketler gerçekleştirerek, projenin hedeflerini belirledik.” DR. BARIŞ ERDAL

Proje Hakkında Ne Dediler?..

PROF. DR. DİLEK OĞUZ
Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı

Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar (FGH), son yıllarda dünyanın pek çok bölgesini kapsayan bilimsel çalışmalarda araştırılmış ve oldukça sık rastlandığı gösterilmiştir. Bu başlık altında incelenen pek çok hastalık veya bozukluk günlük hayatta çok sık karşılaşılan belirti ve bulgulara sebep olmaktadır. Bunların önemli bir bölümünü bağırsaklarımızla ilişkili şikayetler oluşturmakta olduğu için “Fonksiyonel Bağırsak Hastalıkları” (FBH) terimi sıklıkla günlük pratiğimizde yer almaktadır. Şişkinlik, karın ağrısı, gaita alışkanlığındaki değişiklikler ve benzeri yakınmalar insanların yaşam kalitesini etkilemekte, iş ve güç kaybına neden olmaktadır.

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından yapılan ve 2019 yılında yayımlanan popülasyon temelli çalışmada en az bir sindirim sistemi belirtisi görülme oranı Türk toplumunda %70 oranında bulunurken en sık görülen belirtilerden birisi şişkinlik olarak bildirilmiştir. Toplumu bu kadar yakından ilgilendiren bu grup hastalık için Türk Gastroenteroloji Derneği olarak klinik pratiğimizde karşılaştığımız sorunları gözden geçirmek, bunlara çözümler bulmak, bunları meslektaşlarımızla paylaşmak üzere Abdi İbrahim’in koşulsuz desteği ile ve bu konuda uzmanlaşmış değerli hocalarımızla bir araya geldik.

Hastaların yakınmaları ve hastalık yönetimi hekimler açısından da oldukça zorluklar içeren bir klinik tabloyu yansıtmaktadır. Hastayı ve hekimi bu derece etkileyen FBH’de bir yol haritası çıkarmak, sadeleştirerek günlük klinik yaklaşımlarımızı kolaylaştırmak, FBH’yi doğru değerlendirmek, örtüşen belirti ve bulgulara çözümler üretmek, hastaların tedavisini planlamak amacıyla sizler için bir yönetim rehberini hazırladık.

PROF. DR. SABAHATTİN KAYMAKOĞLU
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi
Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı, İstanbul

Fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalıkları gündelik hayatımızda sıkça karşılaştığımız problemlerdir. Bunun Türkiye’de sıklığı nedir diye baktığımızda yetişkinlerin %40’ında ortaya çıkmaktadır. Başka bir deyişle her 100 kişiden 40’ı fonksiyonel gastrointestinal sistem hastalıklarından muzdariptir. Karşımıza gastrointestinal sistem şikayetleri ile gelen 100 hastanın yalnızca 20’si organik sebebe sahipken 80’i fonksiyonel etiyolojilidir. Bu fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar spektrumu içerisinde fonksiyonel bağırsak hastalıkları yarıyı geçen oranıyla çok büyük bir yekûn oluşturuyor. Fonksiyonel hastalıklar hayat kalitesini çokça etkiler. Okul hayatı, çalışma hayatı ve iş yerindeki verimlilik üzerine olumsuz tesirleri vardır. İş gücü kaybına sebep olurlar. Kullanılan ilaçları topladığımızda sağlık sistemine mali yükü de oldukça çoktur. İyi tanınmazlarsa gereksiz tetkikler, ilaç tedavileri ve cerrahi girişimler sıkça yapılır. Hayat kalitesini diyabetten bile daha çok bozarlar. En kötüsü de bu hastaların, şikayetlerini kanıksamış olmalarıdır. Hastaların sadece 1/4’ü hekime başvurmaktadır. Hastaların ekserisi yaşadıkları bu durumu normal sanmaktadır. Dolayısıyla hem hastalar hem de hekimler nezdinde fonksiyonel bağırsak hastalıkları konusundaki farkındalığı arttırmamız şarttır.

PROF. DR. BİROL ÖZER
Başkent Üniversitesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı, Adana

Türk Gastroenteroloji Derneği olarak Abdi İbrahim’in koşulsuz desteği ile sizlere Türkiye’de bir ilk olan FBH Hastalık Yönetim Rehberi’ni hazırladık. Her 10 hastanın 6’sı bu hastalığa uyumda sorun yaşıyor. Çok sık hekim değiştiren bir hasta grubu bulunuyor. Hastalar, aile hekimliği, iç hastalıkları, genel cerrahi ve gastroenteroloji branşları arasında çözüm aramakta ve bundan ötürü çok sık hastanelere başvuruda bulunmaktadırlar. Bu rehberi oluşturmaktaki asıl amacımız, hem hastalarımıza hem hekimlerimize yol gösterici olması oldu. Hasta memnuniyetini artırmak ana hedefimizdi. Tüm tedavi seçeneklerini kapsayan Türkiye’deki ilk rehber. Ülkemizdeki bulunan tüm tedavi seçeneklerini bu rehbere koyarak hastayı önceliklendiren, hastaya değer veren pratik ipuçları içeren bir rehberimiz var. Ülkemizde bu alanda çok emek harcamış değerli hocalarımızla oluşturuldu. Bu rehberi elinize aldığınızda aklınıza takılan her türlü sorunu çözebileceğiniz bir rehber olduğunu özellikle belirtmek isterim. Hasta penceresinden değerlendirdiğimiz, FBH hastasıyla karşılaştığımızda daha kolay çözebildiğimiz, elimizin altında bir rehber olacak.

PROF. DR. YUSUF ERZİN
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı, İstanbul

Fonksiyonel bağırsak hastalığın sık olması nedeniyle tanı ve tedavideki gecikmeler gereksiz hastane vizitleri, konsültasyonlar, cerrahi girişimler, reçetesiz ilaç kullanımları, artmış sağlık giderlerine ve en önemlisi iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu rehberde doğru tanıya gecikmeksizin varmak için gerekli bilgilere yer verdik.

PROF. DR. TAYLAN KAV
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı, Ankara

FBH tanısı dışlama tanısı değildir, iyi iletişim becerilerini kullanarak hastalara açık bir şekilde hastalığın ismini söylemek ve anlayabileceği şekilde hastalıktan bahsetmek gereklidir. Mümkün olduğunca net ifadeler kullanarak neden kaynaklandığı, seyri ve ne kadar sürede yanıt alınabileceği gibi sorulara cevap verilmelidir. Bu rehberde FBH tedavisinin yönetimine dair gerekli bilgilere ve önemli ipuçlarına yer verdik.

PROF. DR. MÜJDE SOYTÜRK
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı, İzmir

“Bir tutam empati…’’ FBH tedavisinde hasta hekim ilişkisinin özel bir yeri vardır. Bu hastalar çoğunlukla hekim tarafından anlaşılamayacağı ve empati eksikliği ile karşılaşacağı şeklinde kaygılara sahiptir. Bir kısım hasta da hekim ile yapılan görüşmelerin tedavisine ve hastalıkla ilgili bilgi ve deneyimlerine katkı sağlamadığını bildirmektedir. FBH ile ilgili hastayı odak alan ve hekime destek verecek ilk rehberi hazırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

PROF. DR. İBRAHİM DOĞAN
Özel Koru Hastanesi, Ankara

Kabızlık, ülkemizde sık görülen hastalıklardandır. Bu hastalık hakkında doğru bilinen yanlışlar tedavide işimizi zorlaştırmaktadır. Bu rehberde buna ışık tutarak bu konulardaki kafa karışıklığını gidermeyi amaçladık. Kabızlığın yol açtığı problemler nedeniyle mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık olduğu konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştık.

PROF. DR. FİLİZ AKYÜZ
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi
Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı, İstanbul

Fonksiyonel bağırsak hastalıklarında tanıyı koyup tedaviyi başlamak kadar, hastayı takip etmek de ayrı bir önem arz etmektedir. Takibin ne aralıkla olacağına dair net bir veri yoktur. Bu rehberde takibin ne sıklıkla ve nasıl yapılacağına yer verdik.

PROF. DR. ALTAY ÇELEBİ
Kocaeli Üniversitesi
Gastroenteroloji Bilim Dalı, Kocaeli

İBS’de diyet önerisi ve medikal tedavi seçimi, baskın olan semptoma ve semptom şiddetine göre belirlenmelidir. Ülkemizde İBS’li hastalardaki tedavi seçenekleri; diyet, antispasmodikler, laksatifler, antidiyareikler, nöromodulatörler, rifaksimin, probiotikler ve psikoterapidir. FODMAP diyeti İBS semptomlarından özellikle karın ağrısı ve şişkinlik için faydalı olabilir. Düşük FODMAP içeren gıdalara cevap verenler 4-6 hafta içerisinde belirlenebilir. Dört-altı hafta içerisinde FODMAP diyetine cevap vermeyenlerde diyete devam edilmemelidir. Birden fazla antispazmodik ilacın aynı anda birlikte kullanımı önerilmemelidir. Antispazmodikler başlandıktan sonra 8-12 hafta devam edilmelidir.


Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi yılda 4 sayı yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz