FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİNSAN KAYNAKLARIİŞ DÜNYASIÖNE ÇIKAN HABERLER

Kararlı bir lider için hiçbir engel çok yüksek değildir

Günümüzde hibrit ya da uzaktan çalışmanın iş hayatımıza iyice yerleştiğini ve normalleştiğini görüyoruz. Pek çok sektörde artık neredeyse tüm iş ilanlarında hibrit çalışma detayı var. The Integral Institute Kurucusu ve Best Seller, “Better Leaders, Better Teams” Yazarı Sami Bugay kendine özgü anlatımıyla; "Uzaktan Çalışmaya ve Uzaktan Çalışanlara Liderin Yaklaşımı Nasıl Olmalı?" sorusunun cevabını tüm yönleriyle Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
Günümüzde hibrit ya da uzaktan çalışmanın iş hayatımıza iyice yerleştiğini ve normalleştiğini görüyoruz. Pek çok sektörde artık neredeyse tüm iş ilanlarında hibrit çalışma detayı var. The Integral Institute Kurucusu ve Best Seller, “Better Leaders, Better Teams” Yazarı Sami Bugay kendine özgü anlatımıyla; “Uzaktan Çalışmaya ve Uzaktan Çalışanlara Liderin Yaklaşımı Nasıl Olmalı?” sorusunun cevabını tüm yönleriyle Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

Uzaktan Çalışma Kültürünü Kucaklamak:
İşin Geleceği İçin Bir Liderlik Taslağı

Sami Bugay
The Integral Institute, Kurucu
Best Seller, “Better Leaders, Better Teams” Yazarı

“Nasıl bir şirketin kültürü onun benzersiz kişiliğini temsil ediyorsa, bu kültürü uzaktan geliştirmenin zorlukları da kendine özgüdür. Ancak kararlı bir lider için hiçbir engel çok yüksek değildir, değil mi?..”

Bir zamanlar, uğultulu kafeteryalar, pırıl pırıl ofis alanları ve bir takım elbise, kravat, tayyör girdabıyla dönüp duran standart bir çalışma ortamı vardı. Ancak COVID-19’un başlattığı, teknolojinin ve eşi benzeri görülmemiş koşulların hızlandırdığı bir değişim dalgası bu tabloyu tamamen değiştirdi. Artık ofisinizdeki köşenizin yerini rahat bir ev masası aldı, canlı ofis sohbeti yerini klavye tıklamalarına bıraktı ve takım elbiseniz ya da tayyörünüz genellikle şık üstler ve rahat eşofman altlarından oluşuyor. Uzaktan çalışma dünyasına hoş geldiniz! Bu yeni manzarada liderliğin rolü, görev dağılımı ve performans değerlendirmesinin ötesine geçiyor, canlı bir çalışma kültürünün, sanal olarak da olsa korunmasını ve beslenmesini içeriyor.

Nasıl bir şirketin kültürü onun benzersiz kişiliğini temsil ediyorsa, bu kültürü uzaktan geliştirmenin zorlukları da kendine özgüdür. Ancak kararlı bir lider için hiçbir engel çok yüksek değildir, değil mi? Biz de öyle tahmin etmiştik. O zaman çalışanları bağlı, motive ve üretken tutan çekici bir uzaktan çalışma kültürünü geliştirmeyi nasıl başarabiliriz sorusunun içine doğrudan dalalım.

İletişim; “Bizi Bir Arada Tutan Tutkal”
Uzaktan çalışma dünyasında iletişim, soluduğumuz hava gibidir, kesinlikle vazgeçilmezdir. Ekibiniz birden fazla konuma, hatta
belki de farklı saat dilimlerine dağıldığından, tutarlı bir kültür oluşturmak, iletişimde hassas bir denge gerektirir.

Ekibinizi bir dizi mesajla bunaltmak ile onlara keşfedilmemiş toprakları keşfediyormuş gibi hissettirmek arasında ince bir
çizgi vardır. Burada doğru dengeyi yakalamak anahtardır.

Bunu başarmak için teknolojiyi müttefikiniz yapın. Kesintisiz iletişimi sürdürmek için proje yönetimi araçlarını, sohbet uygulamalarını, video konferans platformlarını ve iş birliğine dayalı yazılımları kullanın. Haftalık sanal toplantılar, düzenli kontroller ve beyin fırtınası oturumları, düzenli bir bilgi akışının sürdürülmesine yardımcı olabilir.

Ancak yalnızca işlerle ilgili diyaloglarla kendinizi ve takımınızı kısıtlamayın. Tam aksine gündelik sohbetleri; havadan sudan konuların olduğu, hatta özel hayatlardaki sıkıntıların dahi paylaşılabileceği sohbetleri teşvik edin. Herkesin duyulduğunu ve kabul edildiğini hissettiği, açık ifadeyi destekleyen bir ortamı destekleyin. Ne de olsa olumlu bir çalışma kültürünü beslemek, yalnızca hedeflere ulaşmakla ilgili değil, derin ve güçlü ilişkiler oluşturmakla ilgilidir.

“Uzaktan çalışma dünyasında iletişim, soluduğumuz hava gibidir, kesinlikle vazgeçilmezdir. Ekibiniz birden fazla konuma, hatta belki de farklı saat dilimlerine dağıldığından, tutarlı bir kültür oluşturmak, iletişimde hassas bir denge gerektirir.”

Beklentileri Netleştirme; “Uzaktan Navigasyon için Pusula”
Size 1000 parçalık harika bir yap-boz hediye ettiler ve siz de büyük bir heyecanla kutuyu masanın üzerine boşalttınız ve bir de baktınız ki kutuda olması gereken tam halinin resmi yok! Göz korkutucu, değil mi? Uzaktan çalışma ortamında, net yönergeler ve beklentiler, kutudaki resim gibi bir işlev görür; yön ve netlik sağlar.

Bir lider olarak, her ekip üyesinin rollerini ve sorumluluklarını açıkça tanımlamak çok önemlidir. Ekibinizden ne beklediğinizi iletin, gerçekçi teslim tarihleri belirleyin ve başarıyı nasıl ölçeceğinizi tartışın. Bu şeffaflık, belirsizliği ortadan kaldırmaya, hesap verebilirliği teşvik etmeye ve herkesin organizasyonun hedefleriyle uyumlu olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

İş-Yaşam Dengesi; “İp Üzerinde Jonglörlük Yapmak”

Uzaktan bir çalışma ortamında, kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki sınırlar, zaman dilimlerini geçen bir jet uçağından daha hızlı bulanıklaşabilir. “Bir dakika içinde işim bitecek” sözü saatlere uzayabilir ve evinizi 24 saat çalışan bir iş yerine çevirebilir. E-postalar, ev işleri ve dinlenebileceğiniz zamanlar arasında jonglörlük yaparak iş-yaşam dengesini koruyabileceğiniz yer burasıdır.

Kişisel zamana değer veren ve saygı duyan bir kültürü teşvik edin. Ekibinizi düzenli molalar vermeye, sınırlar koymaya ve mesai sonrası saatleri kendilerine ve ailelerine ayırmalarına teşvik edin. Örnek olun; eğer gece yarısı e-postalara yanıt veriyorsanız, ekibiniz de aynısını yapmak zorunda hissedebilir.

“Unutmayın, mutlu ve stressiz bir çalışan, aşırı çalışarak tükenmiş bir çalışandan çok daha üretkendir. Dengeli bir iş-yaşam kültürü, yalnızca üretkenliği korumaya değil, aynı zamanda ekibinizin genel refahını artırmaya da yardımcı olacaktır.”

Güven; “Uzaktan Çalışmanın Temeli”
Uzaktan çalışma dünyasında güven, WiFi sinyali gibidir; onsuz işler hiç de yolunda gitmez ve uzaktan çalışmada güçlü ve sürekli bir WiFi sinyalinin yerini hiçbir şey tutmaz. O yüzden eski normalimizin önemli unsuru olan güven, yeni çalışma dinamikleri altında hayatidir. Bu yüzden güven ve özerklik ortamı geliştirmek ve sürdürmek artık çok daha önemlidir. Mikro yönetim yerine, odak noktanızı sonuçlara kaydırın.

Uzaktan çalışma, özgürlük ve esneklik sağlar ve buna saygı duymak çok önemlidir. Dünya uykudayken daha üretken olan gece kuşlarınız ya da çoğu insanın bütün gün yaptıklarından öğlene kadar daha fazlasını yapan erkenci kuşlarınız olabilir. Teslim tarihlerine uydukları ve işlerini kaliteli yaptıkları sürece her şey yolunda, rahat edin.

Öğrenme ve Gelişim; “Büyümenin Yakıtı”
Uzaktan çalışma süreci, bir yolculuğa benzer. Arabanıza yakıt ikmali yapmanız gerektiği gibi, ekibinizin becerilerinin ve bilgilerinin de düzenli olarak yenilenmesi gerekir. Uzaktan çalışmada bile öğrenme ve gelişimin organizasyon kültürünüzün bir parçası olmaya devam etmesini sağlayın.

Ekibinizin öğrenmesi ve büyümesi için kaynakları harekete geçirin, bunun önderliğini yapın; önce kendinizden başlayın. Bu kaynaklar; becerilerini geliştirecek çevrimiçi kurslar, web seminerleri, e-kitaplar ve hatta sanal konferanslar şeklinde olabilir; sizin aklınıza gelmeyen alternatifler onların zihinlerinde olabilir, sorun! Muhakkak cevaplar gelecektir.

Çalışanlarının gelişimine yatırım yapan bir kuruluş, bağlı, değişimlere uyum sağlamaya hazır bir iş gücü yaratır ve zorluklarla daha yaratıcı bir şekilde başa çıkar.

Kutlamalar ve Ödüllendirme; “Uzaktan Çalışmadaki Kıvılcımlar”
Uzaktan çalışmak birlikte kutlama yapamayacağınız anlamına gelmez. Aslında alınan mesafeyi, başarıları ve bireysel çabaları takdir etmek artık her zamankinden daha önemli! İster büyük, ister küçük olsun; başarıların farkına varmak hepimize biraz heyecan katar ve işin monotonluğunu kırar.

Sanal ekip partileri düzenleyin, çalışma yıldönümlerini kutlayın ve ortaya çıkan güzel işler için herkesin duyabileceği şekilde alkışladığınızdan emin olun. Bu sadece morali yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda ekip içinde bir aidiyet ve takdir duygusunu da besler.

“Size 1000 parçalık harika bir yap-boz hediye ettiler ve siz de büyük bir heyecanla kutuyu masanın üzerine boşalttınız ve bir de baktınız ki kutuda olması gereken tam halinin resmi yok! Göz korkutucu, değil mi?”

Sanal Zorbalık ve Mikro Saldırılar; “Uzak Kültürün Kötü Adamları”
Ne yazık ki her hikâyenin kötü adamları vardır ve uzaktan çalışma bağlamında bunlar genellikle sanal zorbalık ve mikro saldırılar olarak ortaya çıkar. Bir lider olarak güvenli, saygılı ve kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratmak çok önemlidir.

Beklenen davranışla ilgili net yönergeler oluşturun ve herhangi bir zorbalık veya saldırganlık örneğini bildirmek için sağlam
bir sistem kurun. Bu konularda açık konuşmaları teşvik edin ve etkilenenlere gerekli desteği sağlayın. Unutmayın, olumlu
bir çalışma kültürü korku ve ayrımcılıktan uzaktır.

Uzaktan çalışma kültürü oluşturmak, 1000 parçalık bir yapbozu birleştirmek gibi olabilir; karmaşıktır, sabır gerektirir ve bazen biraz bunaltıcı olabilir. Ancak parçalar bir kez bir araya gelmeye başladığında, sonuç güzel ve tutarlı bir tablodur: Uyumlu ve bağlı bir uzak çalışma takımı!..

Bu dönüşümsel yolculuk, liderlerden empati, uyum sağlama ve dayanıklılık talep eder. Açık iletişim, net beklentiler, dengeli bir iş-özel yaşam yaklaşımı, güven, sürekli öğrenme, kutlamalar ve zorbalığa karşı bir duruş gerektirir.

Dolayısıyla, bu yolda ilerlerken, görsel fonumuz hareketli ofis alanlarından sanal iş istasyonlarına kaymış olsa da çalışma kültürünün özünün aynı kaldığını hatırlayalım: İnsanlar. Sonuçta, bir şirketin kültürü, çalışanlarının bir yansımasıdır. Onların esenliğini sağlayarak, büyümelerini teşvik ederek ve katkılarına değer vererek, ekibiniz nerede olursa olsun gelişen bir çalışma kültürü oluşturabilirsiniz. Şimdi, bütün bunları gerçekleştirdiğinizi hayal edin, parçası olmaya değer bir organizasyon, değil mi?..


Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi yılda 4 sayı yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz