FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Bir araştırmanın ışığında mobil sağlık uygulamaları

İlaç sektöründe key account manager olarak çalışan Sinan Canpolat; hem iş hem özel hayatlarımıza iyice yerleşen mobil sağlık uygulamalarının mevcut durumunu ve geleceğini Fikir Liderleri Dergisi'ne anlattı.
İlaç sektöründe key account manager olarak çalışan Sinan Canpolat; hem iş hem özel hayatlarımıza iyice yerleşen mobil sağlık uygulamalarının mevcut durumunu ve geleceğini Fikir Liderleri Dergisi’ne anlattı.

Sağlık Sektöründe Gelecek:
Mobil Sağlık Uygulamaları

Sinan Canpolat
İlaç Sektörü, Key Account Manager

“Pandeminin etkilerinden korunmak amacıyla başlanan uzaktan sağlık hizmeti erişimi bugün birçok sağlık hizmetinde yüz yüze iletişimin önüne geçmiş durumda.”

Bir araştırma verileriyle yazıma başlamak istiyorum: 2022 yılında araştırmaya göre tüm dünya üzerinde yaklaşık 6,64 milyar akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor. Yani dünya nüfusunun yüzde 83’ü bir akıllı telefona sahip. Yine aynı çalışmanın sonuçlarına göre 18-29 yaş arası akıllı telefon kullanıcılarının ise yüzde 77’si sağlık durumlarını veya sağlık verilerini takip etmek için mobil sağlık uygulamalarını kullanıyor.

Cep telefonları bugün sadece bir iletişim aracı olmanın önüne geçerek; finansal işlemlerin, bankacılık faaliyetlerinin, sosyal medya ve market alışverişi gibi günlük aktivitelerin bile cep telefonları üzerinden mobil uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği bireysel asistanlarımız konumuna geldi. Mobil uygulamalar vasıtasıyla alışveriş, para transferi, konser bileti alınabilirken bu dijitalleşme sağlık sektörü açısından bir süre sadece hastane randevusu alma ve nöbetçi eczane arama noktasının ötesine geçemedi. Mobil uygulamalar özellikle oyun teknolojileri tarafında çok hızlı gelişim katetti.

Sağlık sektörünün teknoloji ve dijitalleşme konusundaki gelişimi özellikle tanı ve tedavi cihazları, görüntüleme yöntemleri ve ameliyat ekipmanları tarafında oldu. 2020 yılında yoğunluk kazanan ve tüm dünyada etkili olan Covid-19 pandemisi sürecinde mobil sağlık uygulamaları sahnedeki asıl yerini almıştır. Tüm dünyayı etkisi alan pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinin sunumu, muayene, teşhis ve tedavi süreçlerini dijitalleştiren birçok mobil uygulama hızla hayata geçirildi. Özellikle bulaşı engellemek adına uzaktan sağlık hizmeti sunumu bu dijitalleşmede hızlıca öne çıktı. Dünyada ve Türkiye’de birçok startup tarafından mobil sağlık uygulamaları geliştirildi. Uzaktan erişim, teşhis ve tedaviyi amaçlayan bu startup’ların çoğu bugün önemli sağlık teknolojileri şirketleri olarak yollarına devam ediyorlar.

Ayrıca Covid-19 pandemisi sürecinde ve sonrasında mobil sağlık uygulamaları uzaktan sağlık hizmetlerine erişim konusunda önemli bir boşluğu doldurdu. Pandeminin etkilerinden korunmak amacıyla başlanan uzaktan sağlık hizmeti erişimi bugün birçok sağlık hizmetinde yüz yüze iletişimin önüne geçmiş durumda. Dijital sağlık teknolojileri aynı zamanda sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini de artırır. Uzak bölgelerdeki ve ulaşım imkanları kısıtlı olan bölgelerde yaşayan bireyler, çevrimiçi sağlık hizmetlerini kullanarak uzman doktorlardan hızlı bir şekilde destek alabilirler. Uzaktan erişim sağlanarak psikolog, psikiyatrist ve diyetisyenler başta olmak üzere mobil sağlık uygulamaları vasıtasıyla birçok farklı uzmana erişmek mümkün hale geldi.

“Mobil sağlık uygulamaları, yapay zeka destekli teşhis sistemleri ve uzaktan sağlık takip cihazları gibi teknolojiler sayesinde hasta bakımı daha etkili ve kişiselleştirilmiş hale gelirken, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği de bu sayede artmaktadır.”

Mobil sağlık uygulamaları bireyler tarafından kişisel sağlık verilerini takip etmek ve yönetmek amacıyla kullanılmanın yanı sıra sağlık profesyonelleri tarafından hasta takibi için kullanılmaya başlandı. Özellikle gebelik takibi, kalori, yemek ve su tüketimi gibi sağlıklı beslenme, diyabet takibi, ilaç hatırlatıcı odağında hastalık takibi, fiziksel aktivite hesaplayıcı ve düzenli uyku için uyarıcı mobil sağlık uygulamalarının kullanımı arttı. Dijital sağlık teknolojileri, sağlık sektöründe önemli bir dönüşümü başlattı. Mobil sağlık uygulamaları, yapay zeka destekli teşhis sistemleri ve uzaktan sağlık takip cihazları gibi teknolojiler sayesinde hasta bakımı daha etkili ve kişiselleştirilmiş hale gelirken, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği de bu sayede artmaktadır.

Yapay zeka, tıbbi teşhis ve tedavi alanında devrim niteliğinde bir adım olmuştur. Yapay zeka destekli teşhis sistemleri, büyük veri analitiği sayesinde hastalıkları daha erken teşhis etme ve tedavi planlarını daha hassas bir şekilde belirleme imkanı sağlar. Ayrıca, akıllı sağlık asistanları, hasta verilerini analiz ederek kişiselleştirilmiş öneriler sunar ve sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi verir.

Uzaktan sağlık takip cihazları, kronik hastalıkları olan bireylerin sağlık durumlarını sürekli olarak izlemelerine olanak tanır. Bu cihazlar, hastaneye gitmeden doktorlarla uzaktan iletişim kurma imkanı sağlar ve sağlık takibini kolaylaştırır. Böylece, hastanede yatış ihtiyacını azaltarak sağlık hizmetlerinin yükünü hafifletir.

“Mobil sağlık teknolojileri, sağlık alanında çeşitli uygulamalara ve hizmetlere erişim sağlayan akıllı cihazlar aracılığıyla sağlık hizmetlerinde arz-talep dengesinin yönetilmesini ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasını sağlayan önemli bir araçtır.”

Günümüzde teknolojinin hayatımızdaki önemi her geçen gün artmaktadır. Sağlık alanında da teknolojinin etkisi her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Mobil sağlık uygulamalarının, sağlık sektöründe gelecekte çok daha önemli bir rol oynayacağı kesin görünüyor. Mobil sağlık teknolojileri, sağlık alanında çeşitli uygulamalara ve hizmetlere erişim sağlayan akıllı cihazlar aracılığıyla sağlık hizmetlerinde arz-talep dengesinin yönetilmesini ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasını sağlayan önemli bir araçtır.

Mobil sağlık teknolojisi, hastaların daha kolay ve hızlı bir şekilde sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlayarak, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırmaktadır. Ayrıca bu teknoloji sayesinde hastalar, sağlık durumları hakkında daha fazla bilgiye erişebilmektedir. Mobil sağlık teknolojisi sayesinde, hastaların sağlık durumlarını izlemek ve verileri kontrol etmek doktorların kontrolü altında olduğu için sağlık çalışanlarının iş yükleri de azalmaktadır.

Akıllı telefon sağlık uygulamaları ile aslında sağlık alanındaki pek çok uygulamayı gerçekleştirmek mümkün hale geldi. İlaç dozu ve hangi aralarda alınacağına dair bilgilendirmeleri yapan uygulamalar bu anlamda dikkat çekiyor. Buna ek olarak tansiyon, stres, kan basıncı ya da kronik hastalığınızın durumu hakkında bilgileri yine bu uygulamalar ile alabiliyorsunuz. Kilo sıkıntısı yaşayan insanlar için de hem diyet hem de egzersiz yapabilmeleri için oldukça kolay kullanılabilen uygulamalar akıllı cihazlar içerisinde kendisine yer bulmuştur.

Sağlık kurumlarından randevu almak, nöbetçi eczane aramak gibi hizmetler dışında bugün cep telefonu uygulaması üzerinden cilt kanserinin teşhis edilmesini sağlayan mobil uygulamalar geliştirilmesi noktasına gelindi. Ayrıca telefonlarla uyumlu olarak çalışabilen ve telefonlara takılabilen ultrason başlıklar da yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlamış durumda.

“Dijital sağlık teknolojilerinin güvenliği ve gizliliği de önemli bir konudur. Kişisel sağlık verilerinin doğru bir şekilde korunması ve güvenli bir şekilde paylaşılması, bu teknolojilerin başarısı için kritik öneme sahiptir.”

Ancak, dijital sağlık teknolojilerinin güvenliği ve gizliliği de önemli bir konudur. Kişisel sağlık verilerinin doğru bir şekilde korunması ve güvenli bir şekilde paylaşılması, bu teknolojilerin başarısı için kritik öneme sahiptir. Mobil sağlık uygulamalarının başarılı olabilmesi için güvenlik ve mahremiyet konularının iyi yönetilmesi oldukça önemli ve gereklidir.

Sonuç olarak, dijital sağlık teknolojileri ve mobil uygulamalar sağlık sektörünü dönüştüren ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artıran güçlü bir araçtır. Gelecekte, bu teknolojilerin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla sağlık hizmetlerinde daha büyük bir devrim yaşanması beklenmektedir. Bu da daha sağlıklı ve daha iyi bir yaşam sürmeye katkı sağlayacaktır.


Fikir Liderleri Dergisinin tamamını okumak için; etik değerlerine, kanunlara ve uyum kurallarına sıkı sıkıya bağlı hareket eden Fikir Liderleri Dergisi’nin ücretsiz abonelik linkinden, önce kayıt olup sonra giriş yapabilir; aynı zamanda daha önce yayımlanmış tüm sayılarına da ulaşabilirsiniz.

Fikir Liderleri Dergisi yılda 4 sayı yayımlanıyor ve tamamı sadece hekimler ile sağlık profesyonellerine ve bürokratlarına ücretsiz ulaştırılıyor.

Yorum yaz