FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLER

Birlikte kazanma sanatı: Oyunlaştırma ya da gamification!

Sağlık Sektörü Satış ve Pazarlama Profesyoneli, Head of Pharma, Vet. Hek. Yaşar Çelik; gamification, diğer bir tabirle oyunlaştırma yaklaşımını Fikir Liderleri Dergisi’ne anlattı.

Sağlık Sektörü Satış ve Pazarlama Profesyoneli, Head of Pharma, Vet. Hek. Yaşar Çelik; gamification, diğer bir tabirle oyunlaştırma yaklaşımını Fikir Liderleri Dergisi’ne anlattı.

Birlikte Kazanma Sanatı
Oyunlaştırma ya da Gamification!

Vet. Hek. Yaşar Çelik
Sağlık Sektörü Satış ve Pazarlama Profesyoneli

Kurumsal yaşamda şirketler, yöneticiler, çalışanlar gelişime ya da pekiştirilmeye açık bir alan tespit ettiklerinde buna müdahil olmak isterler. Bu alanın gelişimi aynı zamanda eğlenceli, akılda kalıcı, sürükleyici ve günün sonunda soruna derman olucu bir sonuç ile bitmeli. Değil mi?..

İşte bu noktada “Oyunlaştırma ya da gamification” devreye giriyor. Bir amaç değil; araç olan bu yaklaşım, modern kurum kültürlerinde giderek daha fazla karışıklık bularak uygulanıyor. İsmi güzel ve kolay olsa da kurgusu, ölçümleme kriterleri ve süreç oldukça karma- şık olabiliyor. Genellikle zamana yayılmış olan bu yaklaşım, çalışan bağlılığına, öğrenme sürecine, takım olma birlikteliğine ve kazan-kazan yaklaşımına çok güzel hizmet edebilir.

Hazırsanız başlayalım!

Üzerine çalışmak istediğiniz bir ya da birçok gelişim alanı tespit ettiğiniz ya da diyelim ki güçlü olduğunuz bir alanı daha da pekiştirmek istiyorsunuz veya sizler için yeni olan bir sürece adaptasyonu/öğrenmeyi hızlandırmak istiyorsunuz. Peki ama bunların hepsi nasıl aynı anda, ölçümlenebilir, eğlenceli ve kazanımlı olacak?

Hemen yanıtına geçelim. Öncelikle; odaklanmak yahut geliştirmek istediğimiz konuyu, durumu bulmamız şart. Biz bu durumdan hangi duruma gelmek istiyoruz? Onun da cevabını verdiğimizde iş kolaylaşıyor. Sırada bu yolculuğu nasıl dizayn edelim sorusu var. İşte tam da burada gamification bir araç olarak bize hizmet etmeye hazır.

“Başarılı bir “Oyunlaştırma” projesi için 4 ana bileşen, “odak konu etrafında” yan yana, birbirini destekler ve uyum içerisinde olmalıdır. Ama en baştan bu sürecin en yakından takip edenini, sponsorunu ve sorumlusunu belirlemek şarttır. Yoksa süreç havada kalır!.. Kendimden ve yakinen biliyorum.”

Mahşerin 4 Atlısı:
REKABET, ÖDÜLLENDİRME, ÖLÇÜMLEME VE GÖRSELLİK

Başlangıç için tetiklenmesi gereken şey; rekabet! Olmazsa olmaz olan şeydir rekabet. Takımlar olacak, meydan okumalar, koçlar vs. Çünkü bu sayede sizler; oyunlaştırma yöntemleri ile insanların rekabet, başarı, statü, kendini ifade etme, altürizm gibi doğal arzularını tatmin etmeye çalışırsınız. Rekabet aynı zamanda oyunlaştırmada kullanılabilecek oyunsal bir öğedir. Kazanılan ödülleri diğer katılımcılar tarafından görülebilir yapmak veya katılımcılar arasında liderlik sıralaması yapmak katılımcıları rekabete özendirme yollarıdır.

İkinci olmazsa olmaz element; ödüllendirmedir. Temel bir oyunlaştırma stratejisi, katılımcıları tamamladıkları görevler için ödüllendirmektir. Ödüllerden bazıları puanlandırma, başarma rozetleri ya da rütbelendirme, ilerleme çubuğu ve katılımcıya sanal para sağlamaktır.

Üçüncü element; görsellik! Oyunlaştırmada yeni kullanılmaya başlanan bir başka özellik ise oyunlaştırılmış interaktif video ile eğitim şeklindedir. Bu şekilde kullanıcılar/eğitilenler gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumları gerçek bir film üzerinde, üstelik o filmi kendileri yönlendirerek görebilme imkanına sahip olurlar. Bu şekilde her bir durum bir oyun katmanı içinde yorumlanır ve filmleştirilir. Bu level’lar belli bir performans ölçüm sistemine yine puanlamalar gönderebilir ve bu şekilde eğitimi alan kişinin performansı izlenebilir.

Dördüncü element; ölçümleme! İsteğe göre film üzerinde puanlar ve seviyeler görüntülenebilir ve bir liderlik tablosu oluşturulabilir. Bu yeni sistemin mevcut oyunlaştırma metotlarına üstünlüğü, engagement’i %1000’e yakın bir seviyede arttırmasıdır. Bu ölçümlemeye ise sıradan eğitim videolarında izlenmeler 2 dakikanın altındayken bu tip oyunlaştırılmış bir interaktif videoda katılımın 30-40 dakikalara kadar çıkması şeklindedir.

Hikayeleştirme, “Oyunlaştırma” yaklaşımına güç katar. Zamana yayılmış, belli bir disiplin ile kurgulanmış olan “Oyunlaştırma” yaklaşımının olmazsa olmaz diğer bileşeni ise “Hikayeleştirme” dir. Akılda kalıcılığını ve hedefini yeniden kurar.

Gamification sonucu, kazanan organizasyon, eğlenceli öğrenim, keyifli bir deneyim ile artan takım ruhu ve kazanma bilinci olacaktır. Vesileyle sevgili dostlarım; Bilgen Tan, Cem Işıldak, Cemal Battal, Murat Gümrükçü ve Başar Uyanık’a teşekkürlerimi borç bilirim. Sevgilerimle.

Yorum yaz