BİLİMİŞ DÜNYASIÖDÜLLERÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUK

L’Oréal ve UNESCO’nun “Bilim Kadınları İçin” bursiyerleri Nobel Ödülü’ne layık görüldü

L'Oréal ve UNESCO iş birliğiyle 25 yıldır düzenlenen, genç bilim kadınlarını destekleyen ve Türkiye’de bugüne kadar 120 bilim kadınına destek veren “Bilim Kadınları İçin” programı, yeni başarılara da kapı aralıyor. Programın 2022 yılı etabında uluslararası ödül kazanan Profesör Katalin Karikó ve aynı ödülü 2011'de alan Profesör Anne L’Huillier, Nobel Ödüllerinde de Tıp ve Fizik alanında ödüle layık görüldü. Çığır açan çalışmalarıyla biyokimya profesörü Karikó Tıp alanında; atom fiziği profesörü L'Huillier ise Fizik alanında ödüllendirildi.
L’Oréal ve UNESCO iş birliğiyle 25 yıldır düzenlenen, genç bilim kadınlarını destekleyen ve Türkiye’de bugüne kadar 120 bilim kadınına destek veren “Bilim Kadınları İçin” programı, yeni başarılara da kapı aralıyor.

Programın 2022 yılı etabında uluslararası ödül kazanan Profesör Katalin Karikó ve aynı ödülü 2011’de alan Profesör Anne L’Huillier, Nobel Ödüllerinde de Tıp ve Fizik alanında ödüle layık görüldü. Çığır açan çalışmalarıyla biyokimya profesörü Karikó Tıp alanında; atom fiziği profesörü L’Huillier ise Fizik alanında ödüllendirildi.

“Bilim Kadınları İçin” programı, genç bilim kadınlarını desteklemeye ve bilim dünyasında daha fazla kadının sesini duyurmasına destek vermeye devam ediyor. Türkiye, tüm L’Oréal ülkeleri içinde programı en çok destekleyen ilk 5 ülke arasında. Türkiye’den bir bilim kadını Uluslararası Mükemmellik Ödülüne, dördü üst üste olmak üzere 5 Türk bilim kadını ise Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülüne layık görüldü.

Günümüzde kadınlar, halen bilimsel araştırmalarda yeterince temsil edilmiyor. Dünya genelinde araştırmacıların sadece %33.3’ü kadın, ayrıca kadınlar kariyerlerini sürdürme ve hak ettikleri tanınırlığı elde etme yolunda zorluklarla karşılaşabiliyor. 1901 yılında bu yana Nobel Ödülleri’nde Fizik, Kimya veya Tıp alanındaki çalışmaları için ödüllendirilen 640 bilim insanından yalnızca 26’sı kadın.

Katalin Karikó ve Anne L’Huillier’e verilen ödüllerle birlikte Nobel Ödülü kazanan ve L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” bursiyeri olan bilim kadını sayısı 7’ye ulaştı: Christiane Nüsslein-Volhard (Nobel Tıp Ödülü, 1995), Ada Yonath (Nobel Kimya Ödülü, 2009), Elizabeth H. Blackburn (Nobel Tıp Ödülü, 2009), Emmanuelle Charpentier (Nobel Kimya Ödülü, 2020) ve Jennifer A. Doudna (Nobel Kimya Ödülü, 2020).

Bilim kadınlarının her birine bilimsel araştırmalarında kullanmaları için 150.000 TL’lik destekte bulunan L’Oréal Türkiye, geleceğin bilim kadınlarını da destekliyor

L’Oréal’in “Bilim Kadınları İçin” programı 21. yılında da Türkiye’nin her yerindeki bilim kadınlarından yoğun ilgi gördü. “Yaşam ve Çevre Bilimleri” ve “Fiziki Bilimler” olmak üzere iki kategoride yapılan başvurular, her yıl olduğu gibi bu yıl da bağımsız UNESCO jürisi tarafından değerlendirildi. Kapsamlı ve yenilikçi bilimsel araştırmalarıyla gelecek vadeden, ilham veren çalışmalarıyla bilimin gelişmesine katkı sağlayan genç ve yetenekli 4 bilim kadını ödüle layık görülürken, her biri bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 150.000 TL destek almaya hak kazandı.

Tekno-güzellik lideri, bu yıl projenin kapsamını genişleterek, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) iş birliği ile üniversiteli genç kadınların eğitimine de destek oluyor. Eğitim hayatlarında kullanılmak üzere kadın öğrenciler için bağış fonu oluşturan L’Oréal Türkiye, “Bilim Kadınları İçin” programında daha önce burs kazanmış bilim kadınlarının katkıda bulunacağı mentorluk programıyla da üniversite öğrencisi olan geleceğin bilim kadınlarına destek verecek. En az 6 ay sürecek programda mentorluk desteği alacak gençler; Biyokimya, Biyomedikal Mühendisliği, Biyo-tıp, Doğa Bilimleri, Fizik, Moleküler Biyoloji, Genetik, Nörobilim gibi bölümlerde üniversite eğitimlerine devam eden öğrenciler arasından seçilecek.

21. Yılında Rakamlarla “Bilim Kadınları İçin” Programı 

  • “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında dünya genelinde 50’den fazla bilimsel kuruluşla iş birliği yapıldı.
  • Program içerisinde düzenlenen 52 ulusal ve bölgesel programla, 110’dan fazla ülkede doktora ve doktora sonrası düzeydeki bilim kadınlarına yaklaşık 260 burs verildi.
  • “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında bugüne kadar; uluslararası ödülün sahibi 127 kadın ve burs verilen 4000’den fazla araştırmacı olmak üzere, 4100’den fazla genç bilim kadını desteklendi.
  • Programın uluslararası ayağında 122 bilim kadınına, Bilimde Mükemmellik Ödülü verildi. Bu ödülü kazanan bilim kadınlarından 7’si de Nobel Ödülü aldı.
  • Türkiye’de son 21 yılda 120 genç bilim kadınına, umut vaat eden projelerinde destek olundu.

Yorum yaz