FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİMEDİKALÖNE ÇIKAN HABERLERTOPLUM SAĞLIĞI

Dr. Erdem Özdemir: “Astellas’ın her kademesinde, hastalar yaptığımız her işin merkezinde!”

Astellas İlaç Türkiye Medikal Direktörü Dr. Erdem Özdemir; “Kanser” dosya konusu özelinde Astellas Türkiye’nin kanser ve tedavi çözümleri konusunda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini, çözüm ürettiği kanser hastalıklarını, Ar-Ge ve klinik araştırma datalarını, farkındalık çalışmalarını ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.
Astellas İlaç Türkiye Medikal Direktörü Dr. Erdem Özdemir; “Kanser” dosya konusu özelinde Astellas Türkiye’nin kanser ve tedavi çözümleri konusunda gerçekleştirdiği süregelen, planlanan faaliyetlerini, çözüm ürettiği kanser hastalıklarını, Ar-Ge ve klinik araştırma datalarını, farkındalık çalışmalarını ve hedeflerine ilişkin değerlendirmelerini Fikir Liderleri Dergisi ile paylaştı.

Astellas İlaç Türkiye
Onkoloji

Dr. Erdem Özdemir
Astellas İlaç Türkiye
Medikal Direktör

“Astellas’ın her kademesinde, yaşamları dönüştürme potansiyeli yüksek yenilikleri geliştirmek için hastaları yaptığımız her işin merkezine koyuyoruz. Onkoloji alanında hastaların karşılanmamış medikal ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlıyoruz.”

KANSER HASTALIKLARININ TEDAVİSİ İÇİN DAHA ETKİLİ VE HEDEFE YÖNELİK TEDAVİ ÇALIŞMALARIMIZI HIZ KESMEDEN SÜRDÜRÜYORUZ. ÖZELLİKLE YENİ İLAÇLARIN TASARLANMASI VE MEVCUT TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ. BU NOKTADA KANSER HÜCRELERİNE DAHA SPESİFİK BİR ŞEKİLDE ETKİ EDEBİLEN VE SAĞLIKLI DOKULARA DAHA AZ ZARAR VEREN BİYOLOJİK TEDAVİLERİN OLDUĞUNU BELİRTEBİLİRİZ.

Soldan sağa: Duygu Yön, Dr. Esat Ulay, Dr. Mustafa Levent Erton, Dr. Erdem Özdemir, Dr. Asil Kara

F.L: Sizi tanıyabilir miyiz?
Dr. ERDEM ÖZDEMİR: Çanakkale ve İstanbul’da büyüdüm. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 1998 yılı mezunuyum. 2004 yılında hemodiyaliz hekimliği eğitimini tamamladım. Klinisyen olarak son görevimde 2003-2006 arası özel bir diyaliz merkezinde hekimlik yaptım. Ardından, ilaç sektörüne geçtim ve 2006-2010 yılları arasında Roche İlaç’ta, 2011- 2017 yılları arasında Novartis Onkoloji’de, 2017-2018 yılları arasında ise Boehringer Ingelheim’da, ağırlıklı olarak onkoloji portföylerinden sorumlu olarak farklı görevlerde bulundum. Astellas İlaç Türkiye’ye katılmadan önce Centurion İlaç’ta medikal departman müdürü olarak görev yapmaktaydım. Astellas İlaç Türkiye’deki kariyerime ise Ekim 2021’de kıdemli medikal müdür olarak başladım. Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana da Astellas Türkiye Medikal Direktörü olarak, Astellas Türkiye’nin bilimsel partnerlik süreçlerine liderlik ediyorum.

Astellas olarak, kanser hastalıklarına yönelik tedavi çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Astellas İlaç olarak, 70’ten fazla ülkede 14 binden fazla çalışanımızla, dünyanın birçok yerindeki Ar-Ge merkezimizle, bilim ve inovasyona yatırımlar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’de onkoloji, hematoloji, organ nakli ve nefroloji tedavi alanlarında ‘geleceği iyileştirmek’ hedefiyle 2008 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Ekim 2011’de kurulan onkoloji birimimiz ise “Yenilikçi bilimi hastalar için değere dönüştürmek” vizyonu ile kanser hastalıkları özelinde de hastaların geleceğini değiştiren ve “Karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik” ilaçlar üretmeye odaklanıyor. Astellas’ın her kademesinde, yaşamları dönüştürme potansiyeli yüksek yenilikleri geliştirmek için hastaları yaptığımız her işin merkezine koyuyoruz. Onkoloji alanında hastaların karşılanmamış medikal ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlıyoruz. Bunun için yenilikçi ve mevcut tedavi seçeneklerine göre farklı etki mekanizmalarına sahip olan ürünlerimizle, tüm paydaşlarımızın ve hastaların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Bu yenilikçi ürünler ile mevcut tedavi seçeneklerine göre daha uzun genel sağkalım, progresyonsuz sağkalım ve kabul edilebilir bir güvenlik profilini amaçlarken eş zamanlı olarak hastaların yaşam kalitelerini en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz.(1)

Astellas’ın global ürün portföyüne baktığımızda, mesane, mide ve pankreas kanserleri gibi alanlarda tedavilerimiz yer alıyor. Bu tedavi ve çözümleri ülkemizdeki hastalarla buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnsan hayatını tehdit eden kanser hastalığı var olduğu sürece, bu alanda değer yaratan tedaviler geliştirmeye durmaksızın devam edeceğiz. Çünkü araştırma ve geliştirme, Astellas olarak yaptığımız her işin temelinde yer alıyor. Ar-Ge çalışmalarımız, sadece bugünü değil, gelecekte odaklanacağımız alanları da destekleyerek tedaviler geliştirilmesine imkân sağlıyor. Tüm bunlarla birlikte, hastaların yaşamlarında yarattığımız farkı bilmek, bir prostat kanserli hastanın veya kanser tedavisi görmüş bir hastanın sevdikleriyle daha uzun, kaliteli zaman geçirmesine olanak sağladığımızı bilmek yaptığımız işin değerini bize daha fazla hissettiriyor.

Klinik araştırmalar, Ar-Ge yatırımlarınız ve çıktılarıyla ilgili istatistiki bilgiler paylaşabilir misiniz? Astellas İlaç, daha fazla hasta ve hasta yakınına umut olmak için yıllık global gelirinin her yıl yaklaşık yüzde 20’sini araştırma ve geliştirme çalışmalarına aktarıyor. Sağlık alanında değişimin öncülerinden biri olarak hastalar için bilimi değere dönüştürmek vizyonumuz doğrultusunda, ülkemizin sağlık ekosistemine destek olmak da hedeflerimizin arasında bulunuyor. Bu anlamda, yerel üretime destek veriyor, aşırı aktif mesanenin semptomatik tedavisinde kullanılan ürünümüzü 2018 yılından bu yana Türkiye’de üretiyoruz. Bu üretim sürecinin kalitesi ve verimliliği için dünyadaki bilgi birikimimizi ülkemize de taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte, diğer tedavi alanlarında yer alan ürünlerimizin de ülkemizde üretilmeleri için yoğun çalışmalar sürdürüyoruz. Özellikle hayati ilaçlara ihtiyaç duyulan tedavi alanlarında sınıfının en iyisi olma hedefiyle çalışıyoruz.(2)

YENİLİKÇİ BİLİMİN SON DERECE YÜKSEK HIZDA İLERLEDİĞİ GÜNÜMÜZDE MEZUNİYET SONRASI EĞİTİM FAALİYETLERİ KRİTİK ÖNEM TAŞIMAKTA. ASTELLAS İLAÇ TÜRKİYE OLARAK UZMANLIK DERNEKLERİNİN CME AKTİVİTELERİNE KATKILARIMIZI SÜRDÜRMEKTEYİZ. ÜLKEMİZDEN PEK ÇOK DEĞERLİ HOCAMIZIN ULUSLARARASI PLATFORMLARDA EĞİTİMCİ DÜZEYİNDE KATILDIKLARI, DENEYİMLERİNİ FARKLI ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN HEKİMLERE AKTARDIKLARI EĞİTSEL PROGRAMLARIMIZ BULUNUYOR.

Küresel ölçekten baktığınızda ülkemizde kanser tanı ve tedavi düzeylerini sistemsel olarak nasıl değerlendirirsiniz? Çok iyi olduğumuz ve de gelişime açık bulduğunuz yönleriyle, objektif bakış açısıyla anlatır mısınız? Türkiye’de medikal onkoloji ve hematoloji uzmanlık eğitimlerinin kapsamı ve yoğun hasta hizmeti sayesinde uzman hekimlerimiz, çevre ülkelerdeki meslektaşlarından çok daha donanımlı, bu uzmanlık alanlarında literatüre en çok katkı sağlayan ülkelerdeki meslektaşları ile benzer bir deneyim içinde yetişmekteler. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı hizmet yaygınlaştırma politikaları doğrultusunda sayıları artan tıp fakülteleri ve şehir hastaneleri ile ülke genelinde tarama, erken tanı, cerrahi öncesi ve sonrası yenilikçi tedavilere erişim, klinik çalışmalar kapsamında geliştirilen yeni ajanlarla buluşabilme imkanları kayda değer düzeyde arttı. Klinik çalışmaların sonuçları yayımlandığında, çok sayıda değerli hocamızın uluslararası saygın dergilerde yazarlıklarını gururla takip ediyoruz. Bu doğrultuda gelişim alanı olarak, ilaç endüstrisi sponsorlukları dışında araştırıcılarımıza sağlanan araştırma ödeneklerinin kapsam ve nicelikçe artırılmasını, ülkemizde yürüyen araştırıcı inisiyatifli çalışmaların oranı ve kapsamını belirtebiliriz. Ülkemizdeki hekimlerin yurt dışındaki meslektaşlarına kıyasla görece ellerini daraltan en önemli konunun bağımsız araştırma fonlaması olduğunu düşünüyorum.

Ülkemiz onkoloji-hematoloji uzmanlarının küresel ölçekte bilime katkı düzeyleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülkemize getirilen çok uluslu çok merkezli klinik çalışmalardaki üstün performanslarına dayanarak hocalarımızın ve ekiplerindeki uzmanlarımızın klinik çalışmalar iyi uygulamaları açısından son derece yetkin olduklarını gözlemliyoruz. Araştırmalar kapsamında multidisipliner yaklaşımın geliştirilmesi ve araştırma merkezlerinin fiziksel altyapısı anlamında son 15 yıl içinde ulaşılan hedefleri gururla takip ediyorum. İlaç endüstrisi, daha çok sayıda sponsorlu klinik araştırmanın ülkemize kazandırılması, ülkemizden yazarların, en dikkat çeken hastalık alanlarında, en öncü moleküllerin kavramsal tasarım düzeyinden başlayıp yüksek prestijli bilimsel dergilerde yayımlanan sonuçlarda koordinatör ve sorumlu isimler olarak yer almalarına kadar, geniş aralıkta hizmetler sağladı. Önümüzdeki yıllarda hekimlerimizin bu yüksek katkılarının artarak devam edeceğini umuyorum. Astellas İlaç Türkiye Medikal Departmanı olarak bizler de bu hedefin ilerletilmesine odaklanarak, çalışmalarımızı global geliştirme ekiplerimizle koordinasyon içinde yürütüyoruz.

Hastaların kanser tedavilerine erişim düzeyleri hakkında neler söyleyeceksiniz? Nasıl daha iyi hale gelebilir? Bu konuda otoriteye bir mesaj vermek ister misiniz? Sağlık Bakanlığı, yenilikçi moleküllerin hastaların yararına, en uygun koşullarda tedavi alanlarına dahil edilmesini yüksek öncelikli şekilde yönetmeye devam ediyor. Kontrollü protokoller ve programlar kapsamında pek çok tedavi, insani amaçlı erken erişim programları aracılığıyla hastalarımıza sunulabilmekte. Türkiye’deki yüksek hekimlik deneyimine paralel; ruhsatlı ve erken erişilebilir tedavilerin yaygınlığı doğrultusunda da yurt dışından pek çok hasta, hekimlerimize başvurmak üzere ülkemizi ziyaret ediyor. İlaçların ülkemizde ruhsatlanma ve geri ödeme yolculukları, net tanımlanmış kapsamlı basamaklar içeren süreçler. Bu süreçlerin optimize edilmesi için Astellas İlaç Türkiye’nin yetkili birimleri olarak, sektör temsilcileri ve dernekleri ile koordinasyon içinde Sağlık Bakanlığımızın ilgili kurumları ile iş birliğimizi sürdürmekteyiz. Tüm hastaların en doğru tedaviye en doğru zamanda erişiminin sağlanması, en önemli hedefimizi oluşturmaya devam ediyor.

Kanser alanındaki çalışmalarınızı hangi motivasyonla yürütüyorsunuz? Astellas’ın kanser tedavilerinde üstün olduğunu düşündüğünüz yönleri sizce neler? Astellas olarak, “Önce Bilim” ilkemizle kanser hastalarının tedavisi için yenilikçi ürün ve çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. Son olarak, prostat kanseri alanında sahip olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübeyi bir adım daha ileri taşıyarak, yeni tedavi çözümlerini hastalarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte Astellas, Temmuz 2022’de global olarak hücre ve gen terapilerini geliştirmeye yönelik bir araştırma merkezi kurmak için 70 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı ve çalışmalarını sürdürüyor.(2) Astellas’ın yine global çapta önceliklendirdiği bir diğer konu ise “Kanser Hücre Tedavisi Mükemmeliyet Merkezi” ve burada gerçekleştirilecek hücre tedavisi. Bu merkezin ve çalışmalarımızın gelişimini hızlandırmak amacıyla, geleneksel modellerden uzak ve tedavi keşfinde çevikliğin önünü açan bir iş modeliyle çalışıyoruz. Bu model üzerinde birçok bilim insanının katılımıyla çok değerli çalışmalarda bulunuyoruz. Bilim insanlarının ortak bir sinerji ile birbirlerinden güç almaları, ortak çalışabilmeleri ve böylece ilaç keşfinde daha hızlı sonuçlar elde edebilmeleri için göstermiş olduğumuz yaklaşımlar ile inovatif çözümler üretiyoruz. Köklü onkoloji deneyimimiz ve tutkuyla çalışan bilim insanlarımızla, kan kanseri türlerinden biri olan ve dünyada her yıl yaklaşık 124.000 kişiyi etkileyen(3) akut miyeloid lösemiyle (AML) mücadele eden insanlara yenilikçi tedaviler sunmaya devam ediyoruz.

Yine onkoloji özelinde hastalar için yaşam süresi, tedavi başarısı veya yaşam kalitesi açısından önemli değişimler sağlayan çözümler sunuyoruz. Çözümlerimizle, gerçekten karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanıyoruz. Tüm bunların yanında, önümüzdeki aylarda mesane kanseri alanında hastaların ihtiyaç ve beklentilerine yönelik yeni bir ürünümüzü daha sunmayı planlıyoruz.

ASTELLAS İLAÇ TÜRKİYE OLARAK, ÜRÜN PORTFÖYÜMÜZDE KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİNE BAĞLI ANEMİ ALANINDA KARŞILANMAMIŞ İHTİYAÇLARA YÖNELİK YENİLİKÇİ BİR İLACIMIZI HASTA VE HEKİMLERİMİZİN ERİŞİMLERİNE SUNDUK, BUNU AKUT MİYELOİD LÖSEMİ (AML) ALANI VE ÜROLOJİK KANSERLER İLE TAKİP EDECEĞİZ. AYNI ZAMANDA TÜRKİYE’DEKİ KLİNİK ARAŞTIRMA YATIRIMLARIMIZI DA ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ.

Kanser tedavileri nereye evriliyor? Tedavilerin geleceğinin nasıl şekilleneceğini düşünüyorsunuz? Kanser alanına güçlü bir şekilde odaklanan bir şirket olarak, bu alana özel olarak eğilmeye ve hastaların ihtiyaçlarını belirlemeye devam ediyoruz. Astellas’ın global olarak hücre ve gen terapilerini geliştirmeye yönelik bir araştırma merkezi kurmak için 70 milyon dolar yatırım yapma kararı ile birlikte önümüzdeki dönem bu gibi çalışmaların artacağını öngörüyoruz. Kanser hastalıkları alanında yapılan çalışmaların, yeni teknolojilerin yardımıyla daha mikro boyutta hücre ve gen terapileri üzerinden şekilleneceğini öngörüyoruz. Ayrıca, hasta odaklılık yaklaşımı her zaman olduğu gibi, önümüzdeki dönem de öne çıkacak. Hastaların karşılanmamış tedavi ihtiyaçları ortaya çıktıkça, yeni tedavi yöntemleri görmeye devam edeceğiz.

Uzmanlık dernekleriyle yürüttüğünüz ve planladığınız bilimsel çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? Yenilikçi bilimin son derece yüksek hızda ilerlediği günümüzde mezuniyet sonrası eğitim faaliyetleri kritik önem taşımakta. Astellas İlaç Türkiye olarak uzmanlık derneklerinin periyodik eğitim aktivitelerine katkılarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemizden pek çok değerli hocamızın uluslararası platformlarda eğitimci düzeyinde katıldıkları, deneyimlerini farklı, çok sayıda ülkeden hekime aktardıkları eğitim programlarımız bulunuyor. Çeşitli hastalık alanlarında, ülkemiz verilerinin derlenmesi amacıyla yürütülmekte olan kayıt sistemleri de odaklandığımız alanlar arasında yer alıyor.

Astellas Türkiye’nin onkoloji ve hematoloji alanında medikal yönden orta ve uzun vade hedeflerinden bahseder misiniz? Astellas olarak, şu an faaliyet gösterdiğimiz tedavi alanlarının yanı sıra, karşılanmamış ihtiyaçların olduğu hematoloji ve onkoloji alanlarına ve daha da spesifik belli uzmanlık alanlarına yoğunlaşıyoruz. Bu spesifik alanlar arasında yer alan; immüno-terapi, gen tedavisi, maküler dejenerasyon tedavisi, mitokondria ve bizim Rx (+) olarak tanımladığımız gelecekteki tedavi metodolojileri ile geleneksel terapötik alanlardaki görüşümüze farklı bakış açıları ekleyerek odak alanlarımızı tanımlayacağız. Astellas İlaç Türkiye olarak, ürün portföyümüzde kronik böbrek yetmezliğine bağlı anemi alanında karşılanmamış ihtiyaçlara yönelik yenilikçi bir ilacımızı hasta ve hekimlerimizin erişimlerine sunduk, bunu akut miyeloid lösemi (AML) alanı ve ürolojik kanserler ile takip edeceğiz. Aynı zamanda Türkiye’deki klinik araştırma yatırımlarımızı da artırmaya çalışıyoruz.

Diğer yandan, kanser hastalıklarının tedavisi için daha etkili ve hedefe yönelik tedavi çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Özellikle yeni ilaçların tasarlanması ve mevcut tedavi yöntemlerinin iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Bu noktada, kanser hücrelerine daha spesifik bir şekilde etki edebilen ve sağlıklı dokulara daha az zarar veren biyolojik tedavilerin olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca, monoklonal antikorlar, immünoterapi ve hücresel tedavi gibi biyolojik yaklaşımların kanser tedavisindeki potansiyelini araştırıyoruz. Antikor ilaç konjugatları ve gen tedavisi ise bu alandaki en önemli önceliklerimiz olmaya devam ediyor. Bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi için bu bilgileri kullanarak hastalara özgü yenilikçi tedavi stratejilerini araştırıyoruz.

Varsa eklemek istedikleriniz… Günümüzde yetişmiş, nitelikli insan kaynağı bir ülkenin bence en kritik gücünü oluşturuyor. Hem klinisyenlik yaptığım dönemde hem de ilaç sektöründe edindiğim deneyimim süresince ülkemizdeki tıp eğitiminin ve hastalara sağlanan sağlık hizmetlerinin ve yürütülen araştırmaların, dünyadaki örnekler arasında yüksek kalite düzeylerinde olduğunu gözlemledim. Bilimsel üretimin oldukça hızlı olduğu onkoloji ve hematoloji alanlarında yenilikçi bilimin ve benzersiz tedavilerin tıbbın hizmetine sunulması odağımızla hastaların iyiliğini yaptığı her işin önünde tutan bir organizasyonda çalıştığın için kendimi çok şanslı addediyorum. Bu güçlü organizasyonda, her gün yüksek sorumluluk bilinciyle görevine sarılan, gurur duyduğum donanımlı bir ekibin lideri olduğum için de çok mutluyum.


Referanslar:
1. Astellas Narrative 2.0
2. Astellas Scientific Narrative
3. https://www.healthdata.org/results/gbd_summaries/2019/ acute-myeloid-leukemia-level-4-cause

Yorum yaz