AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIFARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSOSYAL SORUMLULUK

“Türkiye’de ağız ve diş sağlığı alanındaki endekslerin daha iyi hale getirilmesini amaçlıyoruz.”

Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek; Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile Haleon'un ağız ve diş sağlığındaki rolü, bilimsel ve sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında geniş bilgiler paylaştı.
Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü Devrim Şimşek; Aralık sayısı yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi ile Haleon’un ağız ve diş sağlığındaki rolü, bilimsel ve sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında geniş bilgiler paylaştı.

Haleon Türkiye
Ağız ve Diş Sağlığı

Devrim Şimşek
Haleon Türkiye Uzman Kanalı Direktörü

“Ağız ve diş sağlığı konusunda toplumumuzu bilinçlendirmeyi, diş hekimleri aracılığıyla erken teşhis ve önleyici tedbirler üzerine çözümler geliştirmeyi sorumluluğumuz olarak kabul ediyor ve Türkiye’deki ağız ve diş sağlığı alanındaki endekslerin daha iyi hale getirilmesini amaçlıyoruz.”

TÜM FAALİYETLERİMİZDEKİ TEMEL AMACIMIZ, BİREYLERİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROBLEMLERİNİ ERTELEMELERİNİN İLERİDE ÇOK DAHA BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇTIĞINI AKTARARAK, BU KONUDA FARKINDALIK YARATMAK.

F. L: Sizi tanıyabilir miyiz?
DEVRİM ŞİMŞEK: Kabataş Erkek Lisesi’nde öğrenimimi tamamladıktan sonra Uludağ Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldum. Yüksek öğrenimim için gittiğim Amerika’da New York Üniversitesi’nde pazarlama alanında yüksek lisansımı tamamladım. Daha sonra profesyonel iş hayatına 2004 yılında GlaxoSmithKline (GSK) Türkiye’de satış temsilcisi olarak başladım. Uzun yıllar GSK’da farklı kategorilerde ürün müdürü, kilit müşteri yöneticisi, bölge müdürü ve satış müdürü gibi çeşitli görevlerde bulundum. 2020 yılında GSK Tüketici Sağlığı Uzman Kanalı Direktörü olarak görev yapmaya başladım. GSK Tüketici Sağlığı’nın 18 Temmuz 2022’de Haleon’a dönüşmesiyle birlikte bu görevimi Haleon çatısı altında sürdürmekteyim. 20 yıllık kariyer yolculuğumda; aşılar, solunum, ağız sağlığı, antibiyotikler, analjezik, antiviraller, ağrı, multivitamin, soğuk algınlığı ve grip, dermatoloji, MSS ve üroloji alanlarını içeren konularda şirket içerisinde çeşitli deneyimler edinme şansım oldu.

Haleon ülkemizde nasıl bir organizasyon yapısıyla hangi tedavi alanlarında çözümler üretiyor? Bugün dünyada tüketici sağlığı alanında dünya lideri olan Haleon, 170 ülkede 24 bin çalışanıyla faaliyet gösteren, milyonlarca tüketicinin güvendiği global bir sağlık şirketidir. Sürdürülebilir iyi ve sağlıklı yaşamı merkezimize alarak, bilim odaklı yaklaşımla geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerle her yaştan her bireyin günlük ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyoruz. Haleon’un ürün portföyü Türkiye’de dört ana kategoriyi kapsıyor; “Ağız Sağlığı”, “Ağrı Tedavisi”, “Solunum Sağlığı” ve “İyi Yaşam”. Geçmişten bugüne Türkiye’de tüketici sağlığı alanında birçok yeniliğe liderlik eden; Sensodyne, Parodontax, Corega, Otrivin, Voltaren, Advil, Panadol, Centrum, Theraflu, Theranatur ve Fenisitil gibi markalarımızla tüketicilerin ve hastaların sağlık yolculuğunda onlara destek olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye’de “Herkes için her gün daha sağlıklı bir yaşam mümkün” inancımızdan ilham alarak, tüketicilerimizin ve hastalarımızın öz bakım çözümlerini daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir hale getirmek konusunda çalışmalarını sürdürüyoruz.

“‘Herkes için her gün daha sağlıklı bir yaşam mümkün’ inancımızdan ilham alarak, tüketicilerimizin ve hastalarımızın öz bakım çözümlerini daha erişilebilir, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir hale getirmek konusunda çalışmalarını sürdürüyoruz.”

Ağız ve diş sağlığı alanında akademiyle ve uzmanlık dernekleriyle gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? Haleon olarak Dünya Diş Hekimleri Birliği’nin (FDI) iş ortaklarından biri olarak faaliyet gösteriyoruz. Bununla birlikte Türk Diş Hekimleri Birliği Akademi’nin (TDB) sponsoru olarak diş hekimlerinin sürekli eğitimine destek veriyoruz. Diş hekimlerinin mesleki eğitimine destek olan TDB Akademi, diş hekimlerinin bilgilerini güncellemek ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla yüksek standartlı eğitimler düzenleyerek bu alanda değer yaratıyor. Proje kapsamında, Türkiye’deki diş hekimlerinin TDB aracılığıyla eğitim alabileceği online bir platform ile alanında öncü gönüllü akademisyenler eğitim içeriklerini paylaşabilme imkanına sahip oluyor. Öğrenciler ve kendini geliştirmek isteyen hekimler ise bu platformdaki ilgili modüllere kaydolup eğitici içeriklere ulaşabiliyor.

Buna ek olarak yine sektörümüzün değerli kuruluşları arasında yer alan Estetik Diş Hekimleri Akademisi Derneği’nin 2020 yılından bu yana ağız ve diş sağlığı alanında gerçekleştirdiği bilimsel ve mesleki gelişime katkı sağlayan tüm toplantılarının destekçisi oluyoruz. Ağız ve diş sağlığı alanında faaliyet gösteren hekimlerin kendi kişisel kariyer yolculuklarında yanlarında olabilmek bizim için çok değerli. Bu kapsamda derneğin kendi üyelerine özel düzenlediği webinarlar, workshoplar, gündüz ve akşam seminerlerinde hekimlere verilen eğitimlere katkı sağlıyoruz.

Toplum ve birey sağlığını daha iyi bir noktaya taşıyabilmek noktasında ağız ve diş sağlığı kilit bir rol oynuyor. Haleon Türkiye olarak biz de bu konuda farklı disiplinleri bir araya getireceğimiz bir bilinçlendirme çalışması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ağız sağlığı; kardiyovasküler sağlık ve nöroloji gibi farklı alanlara etki ederek bireyin genel sağlığına yön veriyor. Bu kapsamda biz de bu alanı sahiplenerek, ilerleyen dönemlerde bir farkındalık çalışması hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Diş hekimlerine yönelik çalışmalarınız neler? Nasıl bir iş modeli ile çalışıyorsunuz? Türkiye’de 11.000’den fazla diş hekimine yüz yüze temas eden saha ekibimizle birlikte ağız sağlığı alanındaki son gelişmeleri, güncel bilimsel çalışmaları ve inovasyonlarımızı aktarıyoruz. Bunun yanı sıra dijitalleşen dünyanın getirdiği alternatif iletişim kanallarını çalışmalarımıza entegre ediyoruz. Bu kapsamda, Haleon Health Partner olarak adlandırdığımız dijital platformumuzu kurduk. Platform ile 11.000 diş hekimi ve 3 bin diş hekimliği öğrencisinin eğitim modüllerimiz, pratik araçlar, ürünlerimiz, hasta kaynakları ve güncel hizmetlerimiz hakkında bilgi almalarına imkân sağlıyoruz. Bununla birlikte, portalımız aracılığıyla bizlere ulaşan sağlık profesyonelleri için tanıtım temsilcisi ve tedavi protokollerimizin tamamlayıcısı olan ürünlerimizden numune talebinde bulunma konusunda destek oluyoruz. Sağlık profesyonellerinin daha iyi bir hasta bakımı sunmasını sağlamak adına gerçekleştirdiğimiz multidisipliner web seminerleri serisiyle ise Türkiye olarak Haleon dünyasında bir numarayız.

Haleon Türkiye olarak, ağız ve diş sağlığı alanını sahiplenerek dentin hassasiyeti, diş eti problemleri, protez ve aparey bakımı alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Çalışmalar yürüttüğümüz bu alanları destekleyebilmek adına farkındalık kampanyaları hayata geçiyoruz. Örneğin; Türkiye’de her üç kişiden biri diş hassasiyetinden muzdarip ancak bunların yüzde 60’ı bu durumun bilincinde değil. Biz de bu noktada diş hekimlerine vakit kazandırabilmek amacıyla hastalara hassasiyetin neden önemli olduğuna ve nasıl uygulamalar ile ilerlenebileceğine dair bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Diş protezi bakımında ise alanında 1 numara olan markamız Corega ile globalde bir ilke imza atarak “Corega Yanında” Whatsapp kanalı uygulamasını Türkiye’deki kullanıcılarımızın hizmetine sunduk. Yeni protez kullanıcılarının yanında olarak onların sorunlarına hızlı çözüm üretmek ve uzun yıllardır Corega kullanan müşterilerin deneyim kalitesini artırmak için açtığımız Whatsapp kanalı ile tüketicilerimize doğru yerde doğru desteği vermeyi hedefledik. “Corega Yanında” kanalında ürün kullanımına ilişkin diş hekimleriyle birlikte düzenlenmiş geniş bilgilendirme içerikleri yer alırken, tüketicilerimizin geribildirim sağlamasına yönelik bir bölüm de bulunuyor. Bununla birlikte son aşamada tüketicilerimiz karşılaştıkları problemlere ilişkin sorularını müşteri temsilcilerimiz ile paylaşabiliyor.

“Haleon Türkiye olarak, ağız ve diş sağlığı alanını sahiplenerek dentin hassasiyeti, diş eti problemleri, protez ve aparey bakımı alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Çalışmalar yürüttüğümüz bu alanları destekleyebilmek adına farkındalık kampanyaları hayata geçiyoruz.”

Bu alanda gerçekleştirdiğiniz ve planladığınız toplumsal farkındalık ve sosyal sorumluluk projeleriniz varsa bunları anlatır mısınız? Bu yıl ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi de gündemimizde önemli bir konu olarak yer aldı. Ülkece her zamankinden çok kenetlendiğimiz ve yaralarımızı sarmak için bir araya geldiğimiz bu dönemde Haleon olarak biz de var gücümüzle bölgeye destek olmak için çabaladık. Sensodyne markamız ile deprem bölgesinde Türk Diş Hekimleri Birliği ile ortaklaşa hayata geçirdiğimiz proje kapsamında, 11 ilde 25 farklı noktada Ağız ve Diş Sağlığı Hizmet Birimleri kurduk. İki muayene odası içeren ve optimum şartlarda hizmet vermek üzere tasarlanan her biri 32 metrekarelik alana sahip kalıcı birimler, röntgen ve sterilizasyon gibi önemli olanakları da bünyesinde barındırıyor. “Konu Dayanışmaysa Hassasiyetimiz Var” yaklaşımımızla yaraları sarmak için dayanışmaya elimizden gelen her alanda katkı sağlamak istedik. 25 adet Ağız ve Diş Sağlığı Hizmet Birimimiz aynı anda 50’nin üzerinde hekimin hasta kabul ettiği şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Kasım ayı itibarıyla hekimlerimiz 10.000’in üzerinde hastayı tedavi etti. Böylece kısıtlı olanakları olan hastalarımıza ulaşarak, onların yanında olmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de bölgeye destek olabilmek ve uzun soluklu yardımlar gerçekleştirebilmek adına çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

Ayrıca yine Sensodyne markamızla Dünya Çevre Günü’nde başlattığımız “Bir Bardak Yeter” projemiz ile dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatmazsak her fırçalamada yaklaşık 20 litre suyu boşa harcadığımızın altını çizmek istedik. Aslında sadece musluğu kapatarak bir yılda 14 bin 600 litre, yani küçük bir gölü dolduracak kadar suyu kurtarabiliyoruz. Bu çok ciddi bir rakam, dolayısıyla küçücük bir davranış değişikliği ile ne kadar büyük bir adım atabileceğimiz konusunda farkındalık yaratmak istedik.

Ağız ve diş sağlığı farkındalık düzeyleri hakkında dünyada ve ülkemizdeki istatistikler hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz? Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022’de yayımladığı Küresel Ağız Sağlığı Durum Raporu’na göre, ağız hastalıklarının dünya çapında 3,5 milyara yakın insanı ve orta gelirli ülkelerde yaşayan 4 kişiden 3’ünü etkilediği öngörülüyor. Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın kalıcı diş çürüğünden ve 514 milyon çocuğun da erken çocukluk çağı çürüğünden muzdarip olduğu tahmin ediliyor.

2022 IPSOS Hane Penetrasyonu Araştırması sonuçlarına göre ise Türkiye’de bir yılda kişi başına dört tüp diş macunu tüketildiğini görüyoruz. Bununla birlikte diş fırçası satın alımı sadece yüzde 54 oranında seyrediyor. Dentin hassasiyeti ile ilgili son klinik derlemelere ve 2023 IPSOS çalışmalarına baktığımızda Türkiye’de bu durumun görülme sıklığının yüzde 25-30 arasında olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’de en sık karşılaşılan ağız sağlığı sorunları arasında her 10 kişiden dördünün yaşadığı diş eti problemlerini de ekleyebiliriz.

Bütüncül bir açıdan bakıldığında ağız ve diş sağlığı problemleri aslında bireyin bütün beden sağlığını olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bu alanda atılacak en temel adımlar birey ve toplum sağlığına pozitif etki ederek hekimler ve sağlık sistemi üzerindeki yükü de azaltıyor. Buradan hareketle tüm faaliyetlerimizdeki temel amacımız, bireylerin ağız ve diş sağlığı problemlerini ertelemelerinin ileride çok daha büyük sağlık sorunlarına yol açtığını aktararak, bu konuda farkındalık yaratmak. Görüldüğü üzere Türkiye’de gidilecek daha çok yol var. Tüm sağlık profesyonelleriyle önleyici tedaviler üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“Haleon olarak, 300 yıllık köklü bilgi birimimiz ile diş hekimleri, mikrobiyologlar, eczacılar, cerrahlar, kimyagerler olmak üzere 1400’e yakın bilim insanı ile çalışıyoruz. Türkiye’de ise farklı kanallardan 12 bin 500 diş hekimine ulaşıyoruz. En büyük amacımız öz bakım çözümlerini herkesin kolayca erişebileceği bir hale getirmek.”

Haleon’u ağız ve diş sağlığı alanında farklılaştıran ve değerli kılan yönlerini anlatır mısınız? Haleon olarak gelecekteki yeniliklere güçlü bir şekilde odaklanarak, insanlar ve topluluklar üzerinde olumlu etkisi olan kategori lideri markalar yaratıyoruz. Tüketicilerin sağlık ve zindeliğe artan ilgisi, küresel nüfusun yaşlanması, kamu sağlık sistemlerine yönelik artan baskılar ve büyük ölçüde karşılanmamış tüketici ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda, Haleon, genişlemeye hazır bir tüketici sağlığı pazarının oluştuğu dönemde kuruldu.

Aynı zamanda kültür ve yaşam tarzının tutum ve davranışlarına etkisinin farkında olarak, herkesin öz bakım ihtiyaçlarını anlamaya odaklanıyoruz. Öz bakım kavramı bireylerin, ailelerin ve toplumların, hastalıkları önleme ve sağlığı koruma noktasında karşılaşılan sorunlarla başa çıkabilmelerine dayanıyor. Sağlık sistemlerinin benzeri görülmemiş bir baskı altında olduğu günümüzde, bireylerin bilinçlendirilmesi ve kendi sağlıklarında aktif bir rol üstlenmeleri daha dayanıklı toplumların oluşmasına katkı sağlıyor.

Haleon olarak, 300 yıllık köklü bilgi birimimiz ile diş hekimleri, mikrobiyologlar, eczacılar, cerrahlar, kimyagerler olmak üzere 1400’e yakın bilim insanı ile çalışıyoruz. Türkiye’de ise farklı kanallardan 12 bin 500 diş hekimine ulaşıyoruz. En büyük amacımız öz bakım çözümlerini herkesin kolayca erişebileceği bir hale getirmek.

Haleon’un ağız ve diş sağlığı alanında orta ve uzun vadedeki hedeflerini anlatır mısınız? Ağız sağlığının genel sağlığa olan etkilerini düşündüğümüzde, toplumdaki her bir bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesi için öncelikli olarak ağız sağlığına dikkat etmesi gerektiği bir gerçek. Bu nedenle önümüzdeki dönem hedeflerimiz arasında yer alan en önemli planlamalardan biri her bir bireyi kapsayacak şekilde farklı yaş ve endikasyonlardaki hasta gruplarına yeni inovasyonlarımızla ulaşabilmek. Ağız ve diş sağlığı konusunda toplumumuzu bilinçlendirmeyi, diş hekimleri aracılığıyla erken teşhis ve önleyici tedbirler üzerine çözümler geliştirmeyi sorumluluğumuz olarak kabul ediyor ve Türkiye’deki ağız ve diş sağlığı alanındaki endekslerin daha iyi hale getirilmesini amaçlıyoruz. Uzun vadede diş hekimlerinin çözüm ortağı olarak geliştirdiğimiz inovasyonlarımızla birlikte hastaların yaşam kalitesini artırmak ve günlük sağlığı daha kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ⭐️

Yorum yaz