BİLİMFARKINDALIKFİKİR LİDERLERİ DERGİSİÖNE ÇIKAN HABERLERSAĞLIK TEKNOLOJİLERİTEKNOLOJİ

Girişimsel radyolojinin kanser tedavileri, küçük bir grupta da olsa tedavi algoritmalarını etkilemeye başladı!

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt; “Kanser Özel Sayısı” olarak yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi Aralık sayısında girişimsel radyoloji ve kanser tedavileri hakkında değerlendirmelerini ve düşüncelerini paylaştı.
Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt; “Kanser Özel Sayısı” olarak yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi Aralık sayısında girişimsel radyoloji ve kanser tedavileri hakkında değerlendirmelerini ve düşüncelerini paylaştı.

 

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği

 

Prof. Dr. Levent Oğuzkurt
Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı
Koç Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü

“Son yıllarda girişimsel radyolojinin yaptığı kanser tedavileri küçük bir kanser grubunda olsa da tedavi algoritmalarını etkilemeye başladı.”

 

Girişimsel radyoloji Amerika’da kurulduğu 1960’lı yıllardan bu yana hızla büyüyen ve gelişen bir bilim dalı oldu ve kurulduğu ülkede 20 yıla yakın radyoloji bölümü altında yan dal olarak hizmet verdikten sonra 2014 yılından bir anabilim dalı oldu. Diğer ülkeler yavaş adımlarla olsa da benzer yolu takip ediyorlar. Girişimsel radyoloji, görüntüleme yöntemlerini kullanan radyologların, tanı biliminden çıkıp tedavi bilimine girmesini sağladı. Yapılan tüm işlemler istisnasız eskiden ameliyatla yapılan işlemler ve artık bu işlemler küçük bir iğne deliğinden girilerek yapılabiliyor. Bu genel olarak hastanın maruz kalacağı komplikasyon, ölüm oranları ve hastane yatış sürelerini belirgin şekilde azaltıyor.

Girişimsel radyolojinin iki temel görevi var: Birincisi doğrudan tedaviler, ikincisi ise diğer klinik dalların tedavilerine yardımcı olan destek işlemleri. Birinci için damar tıkanmaları, anevrizmalar ve bazı kanserlerin doğrudan girişimsel tedavileri örnek gösterilebilir. İkinci için ise kanserler başta olmak üzere hastalıklara kesin tanı konması
için yapılan görüntüleme eşliğinde iğne biyopsileri, ilaç uygulaması ya da hasta beslenmesinin damardan sağlanması gerektiği durumlarda yerleştirilen santral damar erişim yolları ya da hastanın tedavi süreci sırasında oluşan safra yolları tıkanması, apse ve sıvı birikimlerinin drenajlarla giderilmesi gibi destek tedavileridir. Destek tedavileri özellikle uzun süreli bir iyileşme savaşı veren kanser hastalarında, hayat kalitesini artırıcı ve ana tedavide yardımcı olan değerli işlemlerdir.

“Son yıllarda girişimsel radyolojinin yaptığı kanser tedavileri küçük bir kanser grubunda olsa da tedavi algoritmalarını etkilemeye başladı. Uzun dönemde daha fazla kanser türünde bu tedavi yöntemlerini kullanabilmek kanserle savaşta hekimler olarak elimizi çok güçlendirecektir.”

Girişimsel tedavi işlemleri de yıllar içinde kendi içinde dallanmaya başladı; nörogirişimsel işlemler beyin ve omuriliğin özellikle vasküler hastalıklarıyla, vasküler girişimsel işlemler kalp ve beyin dışı damar hastalıklarıyla ve girişimsel onkoloji kanser hastalarıyla çok daha spesifik olarak uğraşmayı hedef aldı. Son yıllarda girişimsel radyolojinin yaptığı kanser tedavileri küçük bir kanser grubunda olsa da tedavi algoritmalarını etkilemeye başladı. Uzun dönemde daha fazla kanser türünde bu tedavi yöntemlerini kullanabilmek kanserle savaşta hekimler olarak elimizi çok güçlendirecektir.

Girişimsel radyoloji tıbbi bilimlerin en genç anabilim dalı ama şu an dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde anabilim dalı olarak onaylandı. Avrupa’da çoğu ülke de radyoloji üzerine yan dal olarak eğitim veriyor. Bu sene İrlanda, İspanya ve Brezilya girişimsel radyoloji dernekleri, anabilim dalı olmak için sağlık bakanlıklarına başvuruda bulundu. İlerleyen yılar ülkemizdeki durumun ne olacağını daha net hale getirecektir.

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği 30 yıllık geçmişi olan bir dernek ve yönetim kurulu olarak bu sene 19. ulusal kongremizi yapıyoruz. Ulusal kongrede her sene olduğu gibi hedefimiz çıtayı biraz daha yükseğe taşımak. Dört günlük toplantımızda girişimsel radyolojinin her alanında güncel bilimsel konular tartışılıyor. Girişimsel radyoloji yöntemleri el işine dayanan ve her işlemde öğrenme eğrisi olan bir bölüm olduğu için kongrede çok sayıda atölye çalışmasıyla tecrübeliler gençlere işlemleri detaylarıyla anlatıyor. Girişimsel radyoloji teknoloji odaklı bir bölüm ve ancak teknolojinin iyi olduğu yerlerde büyüyüp serpilebilir. Bu nedenle sektörümüzün en yeni ve teknolojik cihazları, yazılım ve donanımlarıyla kongremizde kendini gösterme çabası içinde oluyor.

Kongremizin ikinci kısmını ana toplantıya eklenmiş uluslararası bir sempozyum olan EVIS (Endovascular and interventionnal Radiology Symposium) oluşturuyor. Burada, Amerika’da yaşayan Türk girişimsel radyolog dostlarımızın çabalarıyla yaklaşık 30 yabancı konuğumuz bize Amerika ve Avrupa girişimsel radyoloji camiasındaki son gelişmeleri aktarıyor. Bu, Türk Girişimsel Radyoloji Derneği’nin amaçlarını en iyi şekilde tamamlıyor: Ulusal ve uluslararası arenada iş birliğini ve bilinirliğini artırarak daha ileriye doğru yürümek. Bunu da ancak çevremizi saran dostlarımızla beraber yapabileceğimizin bilincindeyiz. ⭐️

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt; “Kanser Özel Sayısı” olarak yayımlanan Fikir Liderleri Dergisi Aralık sayısında girişimsel radyoloji ve kanser tedavileri hakkında değerlendirmelerini ve düşüncelerini paylaştı.

Yorum yaz