SİBER GÜVENLİKTEKNOLOJİ

KOBİ’ler risk altında

Ülke çapında normalleşme süreci başlamış olsa da hem tüketici hem de kurumlar tedbirleri tamamen elden bırakmadığı gibi ‘yeni normal’ sürecine adapte olma çalışmaları içindeler. Küçük ve orta ölçekli işletmeler bu gibi kriz zamanlarında özellikle daha savunmasız hale düşebiliyorken siber saldırılara daha açık oldukları gerçeği de bunu destekler nitelikte. Söz gelimi, sizler bu makaleyi okurken, Türkiye’deki KOBİ’lere karşı tam 65 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı[1] gerçekleşti.

Çeşitli sektörlerden pek çok işletme, çalışanlarını korumak için evden çalışma uygulamasını sürdürmeye ve koronavirüs önlemlerini takip etmeye devam ediyor. Pandemi esnasında iş akışlarını sürdürebilmek ve yüksek maliyetlerden kaçınabilmek için küçük işletmeler için çalışanların kendi kişisel cihazları üzerinden işler sürdürmesi, bir gereklilik haline geldi. Bu sayede iş verenler ekipman maliyetleri açısından tasarruf etmeyi başarırken çalışanlar da istedikleri yerden istedikleri zaman çalışabilme özgürlüğüne kavuştu. Bu yöntemin faydaları olsa da kurumlar, kullanılan cihazları siber risklerden korumayı ihmal etmemeli. Cihazlarda saklanan şirkete ve müşterilere ait hassas verileri korumak ve çalışanların işlerini fidye yazılımı veya zararlı yazılım tehdidi olmadan kesintisiz yürütmesini sağlamak için güvenlik önlemlerinin alınması gerekli.

Yakın zamanda yapılmış olan Kaspersky araştırmalarının sonuçları, konuyla ilgili pek çok şey anlatıyor. Söz gelimi, Kaspersky’nin son araştırmasına göre, küçük işletmelerde çalışanların %57’si salgın sırasında şirketlerinden cihaz desteği almazken tüm şirketlerde bu oran ortalama %45 oldu. Bu durum bazı şirketlerin işlerini yürütmesi için tek çare olsa da küçük işletmelerde çalışanların yalnız üçte biri (%34) kişisel cihazlarında uygulamaları gereken BT güvenliği önlemleri hakkında bilgi aldı.

İş verenler açısından endişe duyulması gereken diğer bir konu ise çalışanların iş için kullandıkları cihazlarda, kişisel aktiviteleri için gittikçe daha fazla zaman ayırması. Hali hazırda içinde bulunduğumuz ‘yeni normal’ düzeninde, çalışanların iş ve özel hayat arasında kurdukları denge, çarpıcı şekilde etkilenmeye başladı. Kaspersky’nin yeni araştırmalarından biri, çalışanların yaklaşık üçte birinin (%31) iş başında eskisinden daha çok vakit geçirdiğini ortaya çıkardı. Ancak, %46’lık bir kesim ise kişisel faaliyetlerde geçirdikleri sürenin arttığını belirtti. Öte yandan başka bir anketin sonuçlarına göre çalışanların %73’ü, evden çalışmaya başlarken siber güvenlik farkındalığı eğitimi almadı; iş verenler çalışanları, ne tür risklerle karşı karşıya olabilecekleri konusunda tam olarak bilgilendirmedi.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere güvenilir bir güvenlik çözümü öneren Kaspersky, Small Office Security çözümünü 3 aylığına ücretsiz olarak sunuyor. 31 Ekim tarihine kadar geçerli olan bu imkandan yararlanmak isteyen işletme sahipleri link üzerinden uygulamayı indirebilir.

Kaspersky Small Office Security, işletmelerin ihtiyaç duyduğu korumayı uygun ve güvenilir bir şekilde sunuyor; çalışanlar işlerini yaparken işletmeleri güvende tutmak için ev bilgisayarı korumasının basitliğini özel olanaklarla birleştiriyor.

[1] Bu istatistik, ortalama 3 dakikalık bir okuma süresi bulunan bu makalenin uzunluğu göz önüne alınarak, KSN (Kaspersky Security Network) tarafından, Ocak – Mayıs 2020 arasında tespit edilmiş web ve çevrim dışı kötücül yazılım sayılarına dayanmaktadır.