FİKİR LİDERLERİ DERGİSİİLAÇ ENDÜSTRİSİMEDİKALÖNE ÇIKAN HABERLERTIBBİ CİHAZ

Marka yönetiminden nadir hastalıklara: Genext

Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında ilaç ve sağlık sektörünün ulusal ve global önemli partner şirketlerine de yer verdi. Bu konuda, sektörün yeni ve aktif oyuncularından Genext’in Kurucu ve Yöneticisi Merve Sarıkaya Can dergiye konuk oldu.
Fikir Liderleri Dergisi, yeni sayısında ilaç ve sağlık sektörünün ulusal ve global önemli partner şirketlerine de yer verdi. Bu konuda, sektörün yeni ve aktif oyuncularından Genext’in Kurucu ve Yöneticisi Merve Sarıkaya Can dergiye konuk oldu. Röportajı sizler için burada da yayımlıyoruz.

Genext

Merve Sarıkaya Can
Genext Sağlık ve Danışmanlık Hizmetleri Kurucu Yöneticisi

KENDİMİZ DE SAĞLIK KONUSUNDA BİR MARKA OLDUĞUMUZ İÇİN KENDİ ÜRÜNLERİMİZİN SAĞLIK ALANINDA YER ALMASINI HEDEFLİYORUZ VE BU KAPSAMDA DA BİZ FİRMA OLARAK BİRAZ KONULARA TOPLUMSAL FAYDA VE ÜLKEMİZE KATMA DEĞER YARATMASI AÇISINDAN DA BAKIYORUZ. BU SEBEPLE BUGÜN DÜNYANIN BİLİNEN, TANINAN, GÜVENİLEN BİRÇOK İLAÇ FİRMASIYLA NADİR HASTALIKLAR ALANINDA İŞ BİRLİKLERİMİZ MEVCUT; HASTALARA TANININ HIZLI KONMASI İÇİN GÜVENİLİR VE DÜNYANIN İLERİ GELEN GELİŞMİŞ BİR ÇOK TEKNOLOJİSİNİ DE TAKİP EDİYORUZ.

KENDİ MARKAMIZ İLE NADİR HASTALIKLAR ALANINDA HIZLI TANI VE KOLAY LOJİSTİK İÇİN ÜRÜNLERİMİZ MEVCUT. BU ALANDA DA SADECE TÜRKİYE’DE DEĞİLİZ; BU YIL DÜNYAYA AÇILIYORUZ. HER ADIMIMIZDA ULUSAL VE ULUSLARARASI REGÜLASYONLARI TAKİP EDİYOR VE TAMAMLIYORUZ.

F. L: Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?
MERVE SARIKAYA CAN: 1991 yılında Ankara’da doğdum. Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü dereceyle ve onur öğrencisi olarak 3 yılda tamamladım. Uluslararası ilişkiler bölümü eğitimini de bitirdikten sonra, 2014-2015 yılları arasında California St. Giles International College’da eğitim hayatıma devam ettim. Kendimi iş geliştirme, sağlık, yazılımsal süreçlerin gereksinimini belirleme, proje yönetimi, PR faaliyetleri ve yönetimi ve sağlıkta markalaşma konularında geliştirirken bir yandan yine eğitimlerime devam ettim. Harvard Business School’dan Business Anatytics eğitimi alarak yönetim konusunda sayılarla karar verme yetkinliği kazanmak istedim. Yaklaşık 5 yıl sağlık sektöründe yurt dışı ilişkiler ve marka yönetimi konusunda çalıştıktan sonra Genext Sağlık ve Danışmanlık Hizmetleri’ni kurdum. Kendi alanında liderler listesinde bulunan birçok dünya firması ile çalışmaktayım, bu da benim gelişimime katkılar sağlamakta. Kendi kişisel gelişim yolculuğumu da ‘yeni kuşak’ araştırmaları ile tamamlamaktayım. TÜGİAD Ankara STK’dan sorumlu yönetim kurulu üyesiyim.

Genext’in hizmet kalemleri neler? Genext bir sağlık marka yönetimi firmasıdır. Marka yönetimi dediğimizde insanlar bunu sadece PR olarak algılıyor ama marka yönetimi sadece bir PR değildir. Marka yönetimi, markanın oluşumu, güçlendirilmesi ve devamlılığı için gereken tüm birimlerin yapılandırılması, oluşturulması, gelişimi için de güçlendirilerek devam etmesidir. Özellikle bugünün değişen iş dünyasının günümüz algoritmalarını tecrübeyle yoğurmaktayız. Müşteri portföyümüzde geniş bir yelpaze var ve hepsinin stratejisi farklı. Yönetim olarak kesinlikle markalarımızın ihtiyacına yönelik hareket ediyoruz. Hiçbir müşterimiz için tek bir stratejimiz yok. Çünkü kiminin tecrübesi var ama bunu yansıtamamış, kimi çok daha yeni kadrosunun, markasının güçlenme ihtiyacı var, kimi Türkiye’de bilinen ve tanınan ama sınırları aşmak istiyor, gibi gibi… Toparlayacak olursam firmamız bir sağlık marka yönetim firmasıdır. Marka yönetimi sadece PR değildir; marka yönetimi dediğimiz, aslında bir yönetim danışmanlığıdır.

Ek olarak kendi markamız ile nadir hastalıklar alanında hızlı tanı ve kolay lojistik için ürünlerimiz mevcut. Bu alanda da sadece Türkiye’de değiliz; bu yıl dünyaya açılıyoruz. Her adımımızda ulusal ve uluslararası regülasyonları takip ediyor ve tamamlıyoruz.

“Firmamız bir sağlık marka yönetim firmasıdır. Marka yönetimi sadece PR değildir; marka yönetimi dediğimiz, aslında bir yönetim danışmanlığıdır.”

Son dönemde sağlık turizmi epey revaçta; öncelikle siz bu konuda paydaşlarınıza ne tür çözümler üretiyorsunuz? Daha çok hangi ülkelerden hasta ve hekim ilişkileri yönetiyorsunuz? Burada şöyle belirtmek isterim ilk olarak Genext, 2 firmadan oluşuyor: “Genext Sağlık ve Danışmanlık” ve “Genext Seyahat Acentası”. Firmamız, sağlık turizmi hizmeti sunan, Sağlık Bakanlığı’nın aracı kuruluşları arasında yetki belgesine sahip olan firmalardandır. Ülkemizin sağlık sistemleri gerçekten de dünyanın en gelişmiş sistemidir; bunu gittiğimiz her ülkede de görüyoruz ve ben sağlık turizmini de sadece hastayı getirip buraya tedavi etmek olarak görmüyorum; bilgi, görgü ve kültür paylaşımı olarak da görüyorum. Dolayısıyla kimi zaman hasta ülkemize geliyor, kimi zaman doktorlarımızı onların olduğu ülkeye götürüyoruz. Tabii ki bunları yaparken güvenilir firma olmanın avantajlarını olduğu kadar sorumluluklarını da biliyoruz.

Ülkemize her alanda sağlık turizmi için hasta gelmekte, hatta şehirlerimiz bile hangi tedavide iyidir, bilinmekte. Hekimlerimize sağlık turizmi ve teşvikleri konusunda danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Onların iş geliştirme kapsamında sınırları aşması ve bizim buna aracılık etmemiz beni çok gururlandırıyor.

Hekim ve hastane yöneticilerine verdiğiniz danışmanlık hizmetleri hakkında detaylı bilgiler verebilir misiniz? Özellikle iş geliştirme ve marka konumlandırma konusunda danışmanlık veriyoruz ama danışmanlık hizmetimiz aslında tamamen ihtiyaçlar doğrultusunda belirleniyor. Örneğin piyasada bilinen bir markasınız ve proje doğrultusunda tanı programları gerçekleştiriyorsunuz; ürettiğiniz ürünlere customize destek ile projenizi öne çıkarıyoruz.

Bunun yanı sıra diğer bir konumuz olan sağlık turizminde ise kendi alanında neler yapabilir; stratejilerle hedeflerine ulaştırıyoruz. Ek olarak bu konuda bakanlıklarımızın bu alanda sağladığı destekleri de yol haritamıza ekliyoruz. Türk hekimlerimizin dünyada saygı gördüğünü, bilgi ve tecrübelerine güvenildiğini sürekli görüyorum. Bu alanda gelişen bir konumuz da; yurt dışından ülkemize bu hekimlerimiz için eğitimlere geliyorlar. Yine bu konu da portföyümüzde bulunan hekimlerimiz için hem prestij hem iş geliştirme kolumuzdur.

Hizmet kalemlerinizden eğitim konusunda hangi amaçla neleri hedefliyorsunuz? Genext’i bu konuda farklılaştıran etkenler neler? Aslında eğitim konusunda benim, her zaman tüm yaptığımız hizmetlerin üzerinde kişisel bir ilgim oldu. Çünkü burada bir eğitim vermenin dışında aslında bir kültür aktarımı da gerçekleşiyor ve aslında ülkesine dönen her hekim sizden aldığı bilgi ve tecrübeyi yayıyor, sizinle bir iletişim tesis ediyor ve bunun devamlılığı sağlanıyor. Genelde de gelen hekimlerin ve eğitim veren kuruluşların arasında mutlaka bir dostluk köprüsü kurulmasına vesile oluyoruz. Bunun da iş birliklerini geliştirdiğini görüyoruz.

“Ürünlerimiz, hem ulusal hem de uluslararası tüm yönetmeliklere uygun olup belgeleri alınmış ürünlerdir ve Türkiye’de şu anda bu konuda öncü firmayız. Bununla ilgili hedefimiz ise yurt dışında da bu ürünlerimizin kalitesi ve güvenilirliği ile tercih edilebilir olması.”

Ürünleriniz olduğundan da bahsetmiştiniz; bildiğimiz kadarıyla daha çok laboratuvar hizmetlerinde kullanılan özel ürünler bunlar. Bu ürünler ve önemli özellikleri hakkında bizleri aydınlatır mısınız? Kendimiz de sağlık konusunda bir marka olduğumuz için kendi ürünlerimizin sağlık alanında yer almasını hedefliyoruz ve bu kapsamda da biz firma olarak biraz konulara toplumsal fayda ve ülkemize katma değer yaratması açısından da bakıyoruz. Bu sebeple bugün dünyanın bilinen, tanınan, güvenilen birçok ilaç firmasıyla nadir hastalıklar alanında iş birliklerimiz mevcut; hastalara tanının hızlı konması için güvenilir ve dünyanın ileri gelen gelişmiş bir çok teknolojisini de takip ediyoruz ve sadece Türkiye’de değil bizim ürünlerimizle dünyada da rahatça hareket edebilmelerini hedefliyoruz. Ürün yelpazemizde Genext markası ‘Kuru Kan Kartı’ ve bir diğer ürünümüz ise ‘Biyolojik Numune Transfer Kutuları’ var. Ürünlerimiz, hem ulusal hem de uluslararası tüm yönetmeliklere uygun olup belgeleri alınmış ürünlerdir ve Türkiye’de şu anda bu konuda öncü firmayız. Bununla ilgili hedefimiz ise yurt dışında da bu ürünlerimizin kalitesi ve güvenilirliği ile tercih edilebilir olması. Şu an birçok Avrupa ülkesi ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden distribütörlük talepleri var, yakın zamanda iş birliklerimizi paylaşacağız.

Son olarak, eklemek istediklerinizi alabilir miyiz? Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum bana bu fırsatı verdiğiniz için; sektörde sizler gibi güvenilir haber kaynağı olan yayınlar sayesinde birbirimizden haberdar oluyoruz. Kendi adıma en azından şunu söyleyebilirim; gelişmelerini takip ettiğim her firmanın güzel haberlerini gördüğümde ayrıca gurur duyuyorum. Özellikle kariyerini bu konulara adayan isimleri görüp takip etmek bizler için de faydalı. Belki iş dünyasına yeni girecek kuşaklara da hitap etmek adına çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Firmamızın adını da aslında buradan alıyoruz; next generation’dan geliyor, her zaman yeniye uyum, önceliğimiz. Tabii ki bu yılları ve tecrübeyi bırakmak değil ama artık yeniye uyum olmak zorunda, eski kalmaya diretmemeliyiz, bir konuda fanatikleşmemeliyiz.

Ülkem için bilimin üstünlüğünün kabul edildiği ve gelecek kuşaklarımız için aydınlık dolu günler diliyorum.

Yorum yaz