FARKINDALIKİLAÇ ENDÜSTRİSİSAĞLIKSTKTOPLUM SAĞLIĞI

Hadibirlikte.com ile hep birlikte!..

Dünya Obezite Günü nedeniyle açıklama yapan Novo Nordisk Türkiye Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Dr. Burak Cem, dünya genelinde 650 milyon ülkemizde ise 20 milyon insanın obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekti. Dr. Burak Cem, “Obezite kozmetik bir problem değil, konumuz sağlık. Ve sorun, sandığımızdan çok daha büyük” diyerek herkesi obezite hastalığı ile mücadeleye davet etti. 

YENİ YILDA VKİ’SİNİ BİLMEYEN KALMASIN! 

Obeziteyle mücadelede toplumsal farkındalığın önemine dikkat çekmek için sosyal medya üzerinden HADİ BİRLİKTE kampanyasını başlatan Türkiye Obezite Araştırma Derneği, yeni yılda da herkesi vücut kütle indeksini öğrenmeye davet etti.
TOAD Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Obezite önlenebilir bir hastalıktır. Mücadele etmek için öncelikle obeziteyi bilmek gerekir. Yeni yılda vücut kütle indeksini bilmeyen kalmasın. Herkes hadibirlikte.com sitesine girerek VKİ’sini hesaplayabilir. Yeni yılda yeni kararlar alın, obeziyete karşı HADİ BİRLİKTE diyenlerden olun” dedi.

Obezite, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından. Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, toplumun tüm kesimlerini yeni yıl öncesinde obezite konusunda ilk uyarıyı veren vücut kütle indeksini (VKİ) öğrenme kampanyasına katılmaya çağırdı. Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle düzenlenen “OBEZİTEYE KARŞI HADİ BİRLİKTE” kampanyası, sosyal medya üzerinden hadibirlikte.com sitesinden yürütülecek. Yeni yılda Ocak ayı boyunca sürecek kampanyada websitesine gelen kişiler, VKİ ölçümünün ardından sonuca göre en yakın obezite merkezine yönlendirilecek.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyon obeziteli bireyin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Ülkemizde de her 3 kişiden 2’si fazla kilo veya obeziteyle mücadele ediyor. Son araştırmalar, fazla kilolu veya obeziteli bireylerin normal kilolu hastalara göre Covid-19 sürecinde daha fazla risk altında bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca Covid-19 nedeniyle evde uzun süre geçirilmesi de obezite artışına neden oluyor. Özellikle bu süreçte obeziteyle mücadele çok daha önemli hale geldi. Bu kampanya ile yeni yılda vücut kütle indeksini bilmeyen kalmasın istiyoruz. HADİ BİRLİKTE vücut kütle indeksimizi ölçelim. Fazla kilolu veya obeziteli değerleri görürseniz harekete geçin. Tedavi ve destekle obezitede birlikte yol alalım” diyerek herkesi bu kampanyaya katılmaya davet etti.

Obezite, besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kütlesinin artmasıyla açıklanan, önlenebilir ve tedavi edilebilir kronik bir hastalıktır. Sağlıklı bir insan vücudunun yaklaşık yüzde 20-25’i yağ dokusundan oluşur. Yağ dokusu oranını ölçmek ve kilo fazlalığı veya obezite tanısı koymak için en basit yol vücut ağırlığını (kg) boyunun karesine (m2) bölerek, vücut kütle indeksini bulmaktır. Bu değerin 25-29,9 kg/m2 olması kişinin fazla kilolu, 30 kg/m2 üzerinde olması ise obeziteli olması demektir.

AVRUPA KRİTERLERİNDE OBEZİTE MERKEZLERİ YAYGINLAŞMALI

Türkiye’nin obeziteyi kronik bir hastalık olarak tanımlayan ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yumuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde obezite Sağlık Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Obeziteyle mücadeleye dair eylem planları yapıldı. Bu kapsamda devletin obezite merkezleri açıldı, Avrupa standartlarında obezite merkezlerinin de sayısı artıyor, başarılı işler yapılıyor. Ancak bunların çoğaltılması, yaygınlaştırılması ve nitelikli elemanların artırılması ve obezite multidisipliner yaklaşım getirilmesi önemli” dedi.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin ‘Yeni Yılda VKİ’sini Bilmeyen Kalmasın’ diyerek başlattığı VKİ ölçüm kampanyasına koşulsuz destek veren Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem de “Yeni yıl, yeni kararlar yılıdır. Hepimizin yeni yıl dileklerinin başında sağlık var. Pandemi sürecinde uzun süreli evde kalmanın getirdiği risklerden birisi de fazla kilolar ve obezite. Obeziteyi ve getirdiği riskleri önlemek, sağlıklı bir yaşama adım atmak için vücut kütle indeksimizi bilelim. Herkesi bu kampanyaya destek olmaya ve VKİ’sini öğrenmeye davet ediyorum” dedi.

hadibirlikte.com sitesine girerek vücut kütle indeksinizi hesaplayın; yeni yılda obeziyete karşı HADİ BİRLİKTE diyenlerden olun.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği hakkında

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obezite konusunda farkındalığın arttırılması, eğitimler verilmesi, bilimsel araştırmaların desteklenmesi, obezitenin önlenmesi ve tedavisi yolunda çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuş olup ilgili kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak bilimsel ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası faaliyetleri hayata geçirmektedir. Dernek, 1998 yılında Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan, Prof. Dr. Üstün Korugan, Prof. Dr. Hayati Tor, Prof. Dr. Hasan İlkova, Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur ve Prof. Dr. Volkan Yumuk tarafından kuruldu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ve Genel Sekreter Doç. Dr. Feray Akbaş’tır. TOAD 1996’dan bu yana obezite ve diyabet eğitim kursları, obezite sempozyumları gibi organizasyonlarda yer aldı. 2001’de ilk Ulusal Obezite Kongresi İstanbul’da yapıldı. Başlangıçta bir yıl kongre, bir yıl sempozyum ve obeziteyle savaş platformu olarak ilerleyen toplantı etkinliği, 2016’dan bu yana her yıl ulusal kongre olarak yapılmaya devam ediyor. 2001’de International Association for the Study of Obesity (IASO) ve European Association for the Study of Obesity (EASO) üyeliğine girmek için ilk adım atıldı. 2005’te Avrupa Obezite Kongresi’nin uydu sempozyumlarından biri ülkemizde yapıldı. 2009’da Ulusal Obezite Önleme ve Tedavi Kılavuzu hazırlandı. 2011 Avrupa Obezite Kongresi, Dr. Volkan Yumuk’un başkanlığında İstanbul’da gerçekleşti.

Novo Nordisk hakkında

Novo Nordisk 1923’te kurulan ve merkezi Danimarka’da bulunan önde gelen bir global sağlık şirketidir. Amacımız diyabetin yanı sıra, obezite ile nadir kan ve endokrin bozuklukları gibi başka ciddi kronik hastalıkların üstesinden gelecek değişimleri gerçekleştirmektir. Bu amaçla bilimsel atılımlara öncülük ediyor, ilaçlarımıza erişimi arttırıyor ve önce hastalığı önlemek, nihayetinde de tümüyle tedavi etmek için çalışıyoruz. Novo Nordisk 80 ülkedeki yaklaşık 43,100 çalışanıyla birlikte, ürünlerini 170 ülkede pazara sunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yaz